Son birkaç yıldır Amerikan ekonomisinin Büyük Durgunluk adı verilen krizden çıkıp toparlanmaya başladığını görmekteyiz. Ekonominin toparlanmasıyla istihdamda da pozitif rakamlar geldi. Yukarı yönlü bir seyir gördüğümüz diğer bir alan ise iş turizmi oldu. 2015’te iş turizmine harcanan para bir önceki yıla göre %6.5 artışla 1.25 trilyon dolar oldu.
Ancak bu sektörde yaşanan büyümeye rağmen, kriz şirketlere daha tutumlu olmayı öğretti. Teknolojiyi ve biraz da akıllıca yapılmış planlamayı birleştirerek tutumluluğa ulaşmak hiç de zor değil.
1)Zamanında Rezervasyon Yaptırın
Ne kadar erken rezervasyon yaparsak o kadar az ödeyeceğimizi içgüdüsel olarak biliyoruz. Araştırmalar, artık bize ucuza uçmanın keyfini yaşamak için en az kaç gün önceden rezervasyon yapmamız gerektiğini tam olarak söylüyor. En ucuz fiyatlarla seyahat etmek için yurt içi uçuşlar için 57 gün önceden, uluslararası uçuşlar içinse 171 gün önceden rezervasyon yapmalısınız. Gitmek istediğiniz destinasyonlarda uçak fiyatlarının düşüp düşmediğini öğrenmek için Yapta ya da AirfareWatchdog sitelerini takip edebilirsiniz.
Pazar günü, seyahat için en ucuz gün olmasını iki faktöre borçlu. İlk olarak iş seyahatleri hafta içine rezerve edilir. Düşük rezervasyon oranıyla, hafta sonları uçak bileti fiyatları düşer. İkinci ise, hafta sonlarında genellikle kişisel seyahatler için rezervasyonlar yapılır. Seyahat şirketleri de bu davranışı bildiğinden rezervasyon için sosyal medya aracılığıyla genellikle kupon verir ya da hafta sonu için indirimler yapar. Sonuç olarak hafta sonu biletler daha ucuzdur.
2)Fazla Bagajdan Kaçının
Hava yolu şirketleri, bavullara karşı acımasız tutumuyla bu aralar kötü bir üne sahip. Bazıları ilk bavulu ücretsiz, ikinci bavuldan itibarense 100 dolar civarı ücretlendirme yaparken çoğu hava yolu şirketi en ufak bagajınızı bile ücretlendiriyor.
Masrafları minimumda tutmak için bavullardan kurtulun. Hava yolu firmanızın yönergelerini okuyun ve ona göre bir kabin bagajı hazırlayın. Bu yöntemle sadece bagaj ücretinden değil, havaalanında bagajı bekleme stresinden kurtulup zamandan da tasarruf edebilirsiniz.
3)Akıllıca Yemek Yiyin
Yemek, iş için seyahat ettiğiniz zamanlarda büyük bir masraf olabilir. Kahvaltı dahil otellerden rezervasyon yaptırarak masrafı kısabilirsiniz. Ancak kabarık faturalardan uzak durmak için oda servisini kullanmaktan kaçınmalısınız.
Yelp ve UrbanSpoon gibi uygulamaları kullanarak otel çevresindeki makul fiyatlı restoranları keşfedebilirsiniz. Hatta daha ucuz bir tercih olarak yakındaki marketten salata, sandviç ya da hazır yemek alabilirsiniz. Hafif yemek istediğin bir günde ise meyve yiyerek hem mide hem de cüzdan sağlığını koruyabilirsiniz.
4) Gerekmedikçe Yurtdışı Aramaları Yapmayın
Otel ve uçuş masraflarının yanı sıra, telefon görüşmeleri ve internet kullanımı yurt dışı yolculukların masraf kalemleri listesinde ilk sıralarda yer alıyor. Otellerin büyük bir kısmı Wi-Fi hizmeti sunmakta, kendi mobil veriniz yerine bu hizmetten yararlanmaya çalışın.
Telefonunuzu yurt dışı aramalara açmak da size pahalıya mal olabilir. Amerika yolcuları için Iplum gibi uygulamaları kullanmak son derece akıllıca bir tercih olur. Iplum size dünyanın herhangi bir yerinden arama yapmanızı ve kabul etmenizi sağlayacak şekilde numaranızı kullanmanıza olanak tanır. Böylelikle telefonunuzun yurt dışı ayarlarıyla oynamak zorunda kalmazsınız.
5)Araba Kiralamak Yerine Paylaşmayı Deneyin
Eğer küçük bir şehre ya da kırsal kesme gidiyorsanız bu durum araba kiralayacağınızın habercisi. Böylelikle her yere kolayca ulaşabilir ve park için ayrıca bir para ödemezsiniz. Trafik yoğunluğunun böyle bir durumda esamesi bile okunmaz ve gideceğiniz yerler arasında uzak mesafeler varsa araba, kiralama masrafını çıkarıyor demektir.
Eğer senaryomuzu kent üzerinden düşünecek olursak, araba kiralamak istediğinde kira, araç sigortası, benzin, park yeri ve daha da kötüsü trafikle boğuşacaksınız. Bunun yerine hayli fazla sayıdaki yerel ve uluslararası araç paylaşma uygulamalarından birini akıllı telefonuna indirebilirsin. Gideceğin yeri seçersin ve bir de bakmışsın ki bir araç seni almış bile. Yolculuk giderlerini de yol arkadaşlarınla paylaşırsın. Sektörde taşları yerinden oynatan UberPool ve Lyft Line adlı şirketler, Uber ve Lyft adlı uygulamalarıyla bu konuda en güvenilir yardımcınız olacaktır.
Kapak Görsel: Entrepreneur