2015 turizm sezonu sona yaklaşırken, turizm otoriteleri 2016 sezonu için oldukça heyecanlı. Teknolojinin hız kesmeden geliştiği ve sektörleri birer birer etkisi altına alan yeni uygulamaların ortaya çıktığı bu dönemde, turizm sektörünün bu yeni oluşum ve yeniliklerden nasıl etkileneceği ise merak konusu…
İşte turizm otoritelerince, 2016 senesini etkisi altına alacak 10 yeni turizm trendi:
1) Literatürde ‘MOCAS’ (Men of Certain Age) olarak kullanılan ve 50 yaş üzeri erkek kitlesini ifade eden grup sektörü etkisi altına alacak. Turizm ve seyahat sektörü, günlük hayatlarından sıkılan ve devamlı yeni macera peşinde koşan ve bu uğurda yüksek meblağlı harcamalardan kaçınmayan bu kitleye karşı tepkisiz kalamayacak. Londra’da düzenlenen 2015 World Travel Market Fuarı’nda paylaşılan rakamlar gösteriyor ki, bir buçuk milyardan fazla bireyi barındıran MOCAS’lar Çin’in nüfusundan bile fazla ve 2016 turizm sezonunda oldukça belirleyici rol oynayacak. Aslında kadınların büyük bir etkiye sahip olduğu bilinen turizm ve seyahat sektörü önümüzdeki sene 50 yaş üzeri erkeklerin tercihlerinin etkisi altında kalarak şekillenecek. MOCAS grubu, tatillerinde daha önce denemedikleri şeyleri denemek isteyecekler. Mesela, sağlık ve güzellik odaklı tatilleri tercih edip kişisel bakım veya spaya yönelik seyahatlere çıkacaklar.
2) Birçok jenerasyonu barındıran grup tatilleri çoğalacak. Yani çocuklu, birçok kuşaktan aile fertlerinin bir arada olduğu grup seyahatleri artacak. 2015’i de etkisi altına alan ve azımsanmayacak rakamlara ulaşan ‘multigeneration’ geziler 2016’da daha da yaygınlaşmış olacak. Geride bıraktığımız 2015 senesinde ulaşılan rakamlar değerlendirildiğinde, kaydedilen gezi ve seyahatlerin %40’ı bu şekilde gerçekleştirilmiş durumda. Bu rakam sadece Amerika’da 21 milyonu olarak kaydedildi. Bu tip grup tatillerinde aile büyükleri seyahati karşılarken, alt kuşakların %77’si sosyal medyayı kullanma ve kolay erişimlerinden dolayı destinasyon ve yapılacak aktiviteleri belirliyor.
PERISCOPE YÜKSELİŞE GEÇECEK
3) Sosyal medya kullanımı, video ve fotoğraf paylaşımının ötesine geçecek. İnteraktif paylaşım sektörü etkisi altına alacak. İnsanlar eş zamanlı olarak daha fazla görmek, duymak ve hissetmek isteyecekler. Buna da en güzel cevap ‘Periscope’tan gelecek. Twitter’ın en gözde uygulaması olan ‘Periscope‘ günlük aktif 2 milyona yakın kullanıcısıyla sektördeki yerini yukarılara taşıyacak ve turizm sektöründe devrim niteliğinde yeniliklere imza atacak.
4) Mobilizasyon önem kazanmaya devam edecek. %60 tüketici kullanımıyla mobil uygulamalar zaten sektörde büyük bir öneme sahipken bu durum bir üst aşamaya geçecek. ComScore‘un araştırmasına göre, Facebook’a telefon üzerinden ulaşanların sayısı 900 milyona yaklaştı ve Yahoo’nun verilerine göre, kullanıcıların %67’si bilgisayardan akıllı telefonlara transfer oldu. Bu da demek oluyor ki, turizm ve seyahat acenteleri daha çok mobil odaklı çalışmalar yaparak piyasadaki konumlarını güçlendirmek zorunda kalacak.
SEYAHAT ETMEK DAHA HESAPLI OLACAK
5) Seyahatler daha ekonomik hale gelecek. Bundan birkaç sene önce düşündüğünde çılgınca ve tehlikeli gelen şeyler yeni girişim ve olanaklarla seyahatin bir parçası haline gelecek. Şöyle ki, seyahatini organize eden bir tatilci seyahatinden kalacak yere kadar her şeyde giderlerini paylaşabilir. Örneğin, BlaBlaCar ile yol masraflarını, Airbnb ile kalacak yer masraflarını paylaşabilir. Trip4local ile gittiği bölgede kendisine yardımcı olup orayı tanıtacak birilerini bulabilir. BorrowMyDog ile köpeğini tatili süresince birilerine uygun fiyatlarla emanet edebilir. Gelişen teknoloji ve artan dijitalleşme trendiyle birlikte, 2016 senesinde seyahat hem daha kişisel hem de bir o kadar bir arada olacak.
6) Tourism Intelligence International ‘ın tahminlerine göre 2016 senesinde tatillerini ülke dışında geçirmek isteyen Çinli turist sayısı 130 milyonu bulacak. Çinli tatilcilerin gözde destinasyonları ise New York, Los Angeles ve Tokyo gibi dünyaca ünlü şehirler olacak. Bu da demek oluyor ki, önümüzdeki turizm döneminde turizmciler Çinli turistlere yoğunlaşacak.
7) Sosyal medya üzerinden insanlara iletişime girmek daha da önemli hale gelecek. Her geçen gün daha çok alışıyoruz nesnelerin online hale gelmesine, görselleşip teknolojik hale gelmesine. 2020 yılına gelindiğinde ise neredeyse kediden köpeğe kahveden eve kadar 40 milyona yakın nesne ‘online’ hale gelecek. 2016 yılının en önemli konusu ise piyasanın bunu nasıl kullanacağı olacak.
SEYAHATLER ÇOK DAHA KİŞİSELLEŞECEK
8) ‘Daha az çalış daha çok eğlen’ konsepti yayılmaya devam edecek. Henüz bu oran düşük olsa da çalışanlarına limitsiz tatil imkanı sağlayan şirket sayısı her geçen gün artmaya devam edecek. Bu da demek oluyor ki daha fazla insan seyahat ediyor olacak. Şu an sadece Factual, Sailthru, Pocket, Umbel ve ZestFinance gibi uluslararası firmalarla sınırlı kalan bu yeni trendin önümüzdeki senelerde ise birçok firma ve marka tarafından kullanılması bekleniyor.
9) Hipster seyahat tarzı ile turizm yeni bir bakış açısı kazanacak. İkincil tatil destinasyonlarına olan ilginin artmasıyla beraber sektör yön değiştirmeye başlayacak. Bu eğilimle beraber ana tatil destinasyonları yerini daha lokal ve yöresel noktalara bırakacak.
10) Büyük data kullanımları ve mobil teknolojiyle birlikte seyahatler daha da kişiselleşecek. Örneğin, Önceki davranış ve tercihlerini kaydede Google Now uygulaması sana bulunduğun lokasyonda senin tercihin olabileceğini düşündüğü yerler konusunda önerilerde bulunurken TripAdvisor gibi kullanıcıların oylarını gösteren uygulamalar ile daha önceki tecrübelerden faydalanan insanların sayısı artacak.
Kaynak: Turizmde Bu Sabah