Uluslararası turist sayısı dünya genelinde Ocak-Haziran ayları arasında bir önceki yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında %4 büyüdü; dünya genelinde 561 milyon turist destinasyonlara kabul edildi, (tek gecelik ziyaretçiler dahil) sayı 2015’e göre 21 milyon artı.
Asya ve pasifik 2016’nın ilk yarısında yeni bir güç olarak %9 daha fazla uluslararası varış kabul etti, bu da dünyadaki diğer bölgeler arasında en fazla büyümeye sahip olduğunu gösteriyor. Kuzey, Orta ve Güney Amerika’ya uluslararası sayılar, Orta ve Güney Amerika sayesinde %4 arttı. Avrupa ise; bazı destinasyonlarda görülen zayıf büyüme ve diğer destinasyonlarda yaşanan telafilerle (+%3 olarak) karışık sonuçlar ortaya koydu. Afrika (+%5 ile), Kuzey Afrika zayıf sonuçlar ortaya koymaya devam ederken sahra altı destinasyonlarda güçlü bir toparlanma gösterdi. Ortadoğu için sınırlı verilere bakıldığında sonuçlar destinasyondan destinasyona farklılık gösterse de %9’luk bir düşüş söz konusu.
Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) Genel Sekreteri Talep Rifai; “Turizm, dünyadaki en esnek ekonomik sektörlerden biri olduğunu kanıtlamış bir sektör. Bir anda tüm bölge halklarına daha iyi bir gelecek için perspektifler sunmak ve milyonlar için iş yaratmak bizim en büyük hedeflerimizden biri. Fakat turizm aynı zamanda bütün uluslardan ve kökenlerden insanlar arasında bağ kuruyor, klişeleri alaşağı ediyor ve korku ve güvensizlikle de mücadele ediyor.
Emniyet ve güvenlik turizmin gelişmesinin temel direğini oluşturuyor ve biz güvenli, emniyetli,kesintisiz bir seyahat çerçevesi oluşturmak için ortak eylemlerimizi güçlendirmeye ihtiyaç duyuyoruz. Duvarlar ya da parmaklıklar inşaa etmenin zamanı değil, şimdi ortak bir vizyona dayalı bir ittifak ve ortak sorumluluk oluşturma zamanı” dedi.
Bölgesel Sonuçlar
Asya ve Pasifik’te uluslararası varışlarla Haziran ayına kadar olan kısım için ortaya çıkan % 9’luk hızlı büyüme bölge içi kaynaklı güçlü talep dolayısıyla sürmeye devam edecek gibi görünüyor. Okyanusya için (+%10’luk ) büyümeyi Kuzey-Doğu Asya, Güney-Doğu Asya (her ikisi de %9 olmak üzere) ve Güney Asya (+%7 ile) takip etti.
Avrupa’ya olan uluslararası turist varışlarında bölgeden bölgeye fark eden karışık sonuçlarla Ocak ve Haziran ayları arasında %3’lük bir artış sağlandı. Kuzey, Orta ve Doğu Avrupa’ya uluslararası varışlarda ise %5 daha fazla bir artış söz konusu. Birçok yer için olumlu sonuçlar alınmasına rağmen Batı Avrupa için büyüme (+%1) ve Güney Akdeniz için (+%2 ile) yavaş oldu.
Amerikalar için uluslararası varışlardaki artış dünya ortalaması doğrultusunda yılın ilk yarısında %4 oldu. Birleşik Devletler için ise güçlü varış akışından bölge genelinde birçok destinasyon yararlanmaya devam ediyor. Orta Amerika ve Güney Amerika her ikisi de +%6 ile) varışlarda büyüme sağladı. Karayipler ve Kuzey Amerika
varışlarına bakıldığında ise %4’lük bir büyüme görülüyor.
Afrika için nispeten sınırlı veriler gösteriyor ki uluslararası varışlarda %5’lik bir artış söz konusu. Alt Sahra Afrika’sı için (+%12 ile) güçlü bir toparlanma görülüyor; fakat Kuzey Afrika’da %9’luk bir düşüş mevcut. Ortadoğu için ise destinasyondan destinasyona değişen karışık sonuçlarla birlikte uluslararası varışlarda %9’luk bir düşüş söz konusu.
Yılın İkinci Yarısı İçin Olumlu Beklentiler
Yılın ilk yarısındaki varışlar toplam uluslararası varışların yaklaşık olarak %46’sını oluşturuyor. 2016 yılının geriye kalan kısmı için tahminler genel olarak pozitif. Ülkelerin Temmuz ve Ağustos ayları için çoktan verdikleri raporlar Kuzey Yarım Küre’de yaşanan yüksek yaz sezonu nedeniyle büyümenin devam ettiğini gösteriyor.
Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü Panelinde konuşan uzmanlar, Mayıs-Ağustos dönemini değerlendirdi ve yılın ilk yarısındaki eğilime paralel olarak Eylül-Aralık döneminde de yılın birinci yarısında süren trendin devam edeceğine emin olduklarını belirttiler. Afrika, Amerikalar, Asya ve Pasifik için güven yüksekken, uzmanlar Ortadoğu ve Avrupa’ya temkinli yaklaştılar.
Kaynak Pazarlardan Yurtdışı Seyahat Talepleri
Çin dünyanın en önemli kaynak pazarı olarak bölge ve ötesindeki destinasyonlardan yararlanarak dış seyahat harcamalarında çift haneli büyüme bildirmeye devam ediyor ( 2016’nın ilk yarısında +%20).
Birleşik Devletler ise dünyanın ikinci en büyük kaynak pazarı, uluslararası seyahat harcamaları güçlü para birimi sayesinde Temmuz boyunca %8’lik bir artış gösterdi.
Üçüncü en büyük pazar olan Almanya ise Temmuz ayı boyunca dış turizm harcamalarında %4’lük bir artış olduğunu rapor etti.
2016 yılının ilk çeyreğinde dış seyahatler için güçlü bir talep gösteren diğer ülkeler ise İspanya (+%20), Norveç(%11), Avustralya (+%10) ve Japonya (+%6) oldu. Bu sırada Rusya Federasyonu ve Brezilya harcamalar konusunda zayıflık göstermeye devam etti, her iki para birimine de yansıyan ekonomik kısıtlamalar para birimlerinin pazarda değer kaybetmesine neden oldu.