Güney Amerika’nın Kolombiya ve Peru ile komşuluk yapan bu küçük ülkesinin nüfusu 15 milyon.
1830′da Gran Colombia’nin dağılmasıyla birlikte kurulan üç ülkeden biri.
Ekvador bayrağında sarı çeşitliliği, mavi gökyüzünü ve denizi, kırmızı ise bağımsızlık için savaşanlar askerlerin kanını simgeliyor.
En büyük, en zengin şehri Guayaquil olmasına rağmen, başkent 2820 metre yükseklikteki tarihi şehir Quito. Quito 16. yüzyılda İnka İmparatorluğu’nun kuzey başkenti idi.
Halkın sadece %6′sı Avrupa kökenli, en büyük etnik grup %72 ile Mestizo’lar.
1999′daki büyük ekonomik krizin ardından para birimi olan Sucre’den vazgeçilip 2000 yılında dolarizasyon kararı alındı. O tarihten bu yana dünya üzerinde resmi olarak dolar kullanan az sayıda ülkeden biri durumunda Ekvador.
1$= 1,8 TL
Ülkenin başlıca dört coğrafik bölgesi var: Sahil Kesmi (Litoral), And Dağlık Kesmi (Sierra), Amazon (Oriente) ve Galapagos Adaları.
Evrim teorisinin ortaya atıldığı dünyaca ünlü Galapagos Adaları Ekvador’un 950 kilometre batısında yer alıyor ve günümüzün en gözde ve en pahalı turistik noktalarından biri. 1832 yılında Ekvador’un bir parçası haline gelmiş.
Ekvador tam bir yanardağlar ülkesi, bir çoğu da günümüzde aktif ve büyük patlamalara sebep oluyor. Chimborazo 6310 metre yüksekliğiyle ülkenin en yüksek noktası, aynı zamanda Ekvator Çizgisi’ne yakınlığı sayesinde dünya üzerinde güneşe en yakın nokta diye biliniyor.
Quito dünya üzerindeki en optimal iklime evsahipliği yapan şehir olarak geçiyor ve “Sonsuz İlkbahar Diyarı” ismi verilmiş.
Dünya üzerinde doğayla ilgili anayasal hakların uygulamaya konulduğu ilk ülke Ekvador.
Ülkenin en büyük ekonomik kaynağı petrol, altın, tekstil ve gıda. Benzinin litre fiyatı sadece 0,5$.
Ülke dünyanın en büyük muz ithalatçısı. Chiquita’yı bilmeyen yoktur herhalde?
Hola: Merhaba Gracias: Teşekkürler
UNESCO Dünya Mirası listesinde Ekvador’a ait 4 yer var.
Neyi meşhur: Galapagos Adaları, muz, Ekvator çizgisi, gül
Ne satın almalı: Alpaka yününden kıyafetler, hamak, el yapımı müzik aletleri
KİŞİSEL YORUMUM
Artıları: İspanyolca öğrenirken Pasifik Okyanusu kıyısındaki plajlarda gönlünüzce eğlenir, Amazon’lara gidip doğa sporları yapar, yanardağların eteklerinde unutulmaz yürüyüşlere katılır ve bütün bunlar için çok az harcarsınız! Ekvador hakkında şu bir gerçek ki, insanı daha fazla zaman geçirmeye iten bir havası var, bir hafta planlayıp aylarca kalmak işten değil.
Eksileri: Otobüs yolculukları tehlikeli, son yıllarda maalesef artan bir suç oranı var. Özellikle otobüs yolculuklarında hırsızlığa karşı dikkatli olmalısınız. Peru-Ekvador sınır geçişi de oldukça tehlikeli.
Kaç para harcadım:
Toplam> Ülkede geçirdiğim 25 günde 823$ harcamışım. Günde ortalama 33$ ediyor.
Konaklama> 175$ (Ortalama 7$. Konaklama konusunda çok ucuz bir ülke.)
Ulaşım> 87$ (Günlük 3,5$ ediyor. Otobüs fiyatları konusunda Güney Amerika’nın muhtemelen en ucuzu, genelde bir saatlik yol 1$ şeklinde ücretlendirilmiş. Şehir içi ulaşım da keza öyle, taksiler de uygun ve güvenli.)
Yeme-içme> 437$ (Günlük 17,5$)
Kaç gün yeterli: 20 gün (3 gün Montanita, 2 gün Puerto Lopez, 1 gün Cuenca, 3 gün Banos, 2 gün Quiolota Loop, 2 gün Quito, 7 gün Galapagos Adaları)
Doğa 5 yıldız
Tarih 3 yıldız
Eğlence 4 yıldız
Halk 4 yıldız
Yemek 3 yıldız
Ortalama 3,8 puan
Ekvador’da mutlaka yapılması gerekenler:
Peru’dan karayoluyla geçtiğinizi düşünürsek ilk durağınız sahil şeridi olsun. Okyanus kıyısı boyunca çok sayıda plaj var, bunların en güzel tarafı sörf yapmaya elverişli olması. Montanita özellikle haftasonları dolup taşan tam bir parti yeri kıvamındayken, Puerto Lopez’de ve çevre adalarda balinaları ve çeşitli hayvanları izlemeye gidebilirsiniz.
Baños ülkenin adrenalin başkenti, canyoning’ten rafting’e çok sayıda seçeneğiniz var. Ve tabi ki şehre adını veren termal banyolar, aktiviteler sonrası tüm yorgunluğunuzu kırk derece suyun altında atmaktan daha güzel ne olabilir ki
Quito’ya geçmeden yol üzerinde Quilotoa Loop denilen doğa harikası bir yer var, burada mola verip en az iki gün geçirin. Dev bir krater gölü olan bölgenin etrafında yürüyüşler düzenleniyor, yürüyüş yorucu mu geldi, yemyeşil gölün buz gibi sularına bırakın kendinizi
Vücudunuz yüksek rakıma alışıksa 5900 metrelik Cotopaxi Yanardağı’na yapılacak 2 günlük tırmanışlara katılabilirsiniz. Farklı bir şeyler denemek istiyorsanız da dağ bisikletiyle ana kamptan aşağı tam gaz inilen aktivitelerden biri doyurucu olacaktır.
Quito’nun tarihi merkezi çok güzel, zaten tüm şehir UNESCO mirası listesine girmiş. Buradan 45 dakikalık bir yolculukla meşhur Ekvator çizgisinin geçtiği anıtı ziyaret edebilirsiniz (Mital del Mundo).
Eğer ülkeden ayrılmadan alışveriş yapıp, yerel kıyafetler ve hediyelikler almak istiyorsanız başkente 2 saat uzaklıktaki Otovalo Pazarı tam size göre. Unutmayın, pazar en canlı günlerini Cumartesi yaşıyor.
Amazonlar’da orman deneyimi yaşamak ve rengarenk papağanlardan timsahlara, tarantulalara, farklı hayvanlarla içiçe olmak istiyorsanız Puyo ya da Coca’dan düzenlenen birkaç günlük turlardan birine katılabilirsiniz. Dilediğiniz kadar kalabiliyorsunuz, günlük masraf yaklaşık 50$.
Ve Galapagos Adaları.. Bunu mutlaka yapın diye yazamıyorum, çünkü ne kadar pahalı olduğu ve çoğu kişinin bütçesini aştığı açık. 300-500$ arası olan uçak fiyatı bir yana, günlük minimum 100$ harcamalısınız ve çevre adaları dolaşan cruise’lere katılırsanız bu masraf hızla artacaktır. Ancak olur da giderseniz dünyanın belki de en güzel doğasına tanık olacaksınız, burada her türlü hayvanı izleyebilir, en iyi dalış noktalarında yüzebilirsiniz.
Ekvador mutfağını şenlendiren bir çok yerel lezzet var. Ucuz yemek için neredeyse her yerde bulunan mercado’lara gidip 2,5 dolarlık öğle menülerini deneyin, yerel halka içiçe olup güzel sohbetler de edebilirsiniz. Yerel tadlar arasında Llapingachos, Cuy ve aji sosu katılmış baharatlı yemekler sayılabilir. İçecek olarak ise tabi ki taze meyve suları.. Ülkenin her köşesinde çok çok ucuza dilediğiniz meyveyi karıştırıp içebilirsiniz. En iyileri mora (blackberry) ve maracuya (passion fruit)
Ülkede size son tavsiyem dikkatli olmanız. Takside, otobüste, yolda yürürken yankesicilere ve sizi dolandırmak isteyenlere karşı gözünüz açık olsun. Özellikle Guayaquil ülkenin en tehlikeli yerlerinden biri, barada taksileri yoldan çevirmek yerine hostel’inizden ya da bulunduğunuz restauranttan aratıp çağırtmanız özellikle Guayaquil’de çok işinize yarayacaktır.
Bekran Sarsılmaz