Dünyanın her yerini dolaştınız, artık bu ülke sizi sıkıyor ve başka bir ülkeye mi taşınmak istiyorsunuz? Ama bakalım o ülke size vatandaşlık verecek mi ?
İşte ülke ülke vatandaşlık rehberi
Amerika Birleşik Devletleri – Yeşil Kart, evlilik, askerlik
ABD vatandaşı olmanın birkaç yolu var. Bunlardan ilki ‘Greencard’ (Yeşil Kart). Çekilişle veya çalışma izni gibi yollarla elde edilen Greencard’ınızla ABD’de 5 yıl yaşadıktan sonra vatandaşlığa başvurabilirsiniz. Ancak bunun da belirli şartları var. ABD’de yaşadığınız bu 5 yılın 30 ayını ABD’de geçirmiş, İngilizce öğrenmiş ve 18 yaşın üzerinde olmalısınız. Vatandaşlığa başvurduktan sonra, işlem sonuçlanana kadar ülkeyi terk edemezsiniz.
İkinci yol ise, bir ABD vatandaşıyla evlenmek. Ancak evliliğin hemen ertesinde vatandaş olamıyorsunuz. İlk önce oturma izni alıyorsunuz ve o oturma izniyle en az 3 yıl ABD’de yaşıyorsunuz. Bu 3 yılın en az 18 ayını ülke sınırları içinde geçirmeniz gerekiyor. Bu süre zarfında da aynı kişiyle evli kalıyorsunuz. Yaşınızın 18’den büyük olması gerekiyor. Vatandaşlığa başvurduğunuz eyalette en az 3 aydır ikamet ediyor olmalısınız.
Üçüncü bir yol ise orduya katılmak. Amerikan Ordusu’nda en az 1 yıl görev yapmış, 18 yaşından büyük, en az 5 yıl ABD’de yaşamış ve bu 5 yılın 30 ayını ülke sınırları içinde geçirmiş, İngilizce bilen, Amerikan Anayasası ve tarihi hakkında bilgi sahibi askerler vatandaşlığa başvurabiliyor.
Eğer doğumunuz sırasında anne veya babanız Amerikan vatandaşıysa, bu sizi, nerede doğmuş olursanız olun otomatik olarak Amerikan vatandaşı yapıyor. Eğer ABD sınırları içinde doğmuşsanız da ABD vatandaşı olma hakkı elde ediyorsunuz. Hatta anne yasadışı bir yolla ülkeye girmiş olsa bile…
Eğer ABD’de kırsal bir bölgeye 500 bin dolarlık (yaklaşık 890 bin TL) bir iş yatırımı yapar ve en az 10 kişiye istihdam sağlarsanız Greencard’a başvurabilirsiniz. Bu miktar şehirler için 1 milyon dolara (yaklaşık 1 milyon 780 bin TL) çıkıyor. Ayrıca bu yatırımın pasif bir yatırım olmaması, yatırımcının işiyle yakından ilgilenmesi bekleniyor. ABD, çifte vatandaşlığa müsaade ediyor.
KANADA – Vatandaşlık sınavı var
Kanada vatandaşı olmanın ilk şartı 18 yaşını doldurmuş olmak. Vatandaşlığa başvurabilmek için resmi oturma izniyle 3 yıl Kanada’da yaşamış olmanız gerek. Bir başka şart ise İngilizce veya Fransızca bilmek. Eğer 18 ile 54 yaşları arasındaysanız bu iki dilden birini akıcı bir şekilde konuşmanız gerekiyor. Ülkenin tarihi, devlet politikaları ve kanunları hakkında da bilgi sahibi olmalısınız. Eğer 55 yaşın altındaysanız, bu bilgileri kapsayan Vatandaşlık Sınavı’ndan geçmeniz gerekiyor. Eğer yeterli iş deneyiminiz ve 1 milyon 600 bin Kanada Doları (yaklaşık 2 milyon 900 bin TL) servetiniz varsa, ülkede 800 bin Kanada Doları (yaklaşık 1 milyon 450 bin TL) değerinde yatırımla vatandaşlığa başvurabilirsiniz. Kanada, çifte vatandaşlığa müsaade ediyor.
İNGİLTERE – 200 bin Sterlin’iniz varsa
18 yaşın üzerindeyseniz ve en az 5 yıl İngiltere’de yaşadıysanız vatandaşlığa başvurabilirsiniz. Bir başka yol ise, bir İngiliz vatandaşıyla en az 3 yıl evli kalmış olmak. Eğer 1 Ocak 1983 tarihinden önce İngiltere’de doğduysanız, vatandaşlık hakkı elde edebiliyorsunuz. Bu tarihten sonra İngiltere’de doğanlar için, anne veya babanın İngiliz vatandaşı veya yasal olarak İngiltere’de ikamet etmiş olması şartı aranıyor. Eğer İngiltere’de en az 1 milyon sterlinlik (yaklaşık 2 milyon 875 bin TL) bir iş yatırımı yaparsanız, yaş veya dil bilgisi gibi ayrıntılar gözetmeksizin oturma iznine başvurabilirsiniz. İngiltere’de 5 yıl bu oturma izniyle yaşarsanız da, vatandaşlığa başvurma hakkı elde ediyorsunuz. Sizden bir yıl sonra da eşiniz ve çocuklarınız başvurabiliyor. Bunun dışında, 200 bin sterlinlik (yaklaşık 575 bin TL) bir iş yatırımıyla da oturma iznine başvurabilirsiniz. Ancak bu durumda İngilizce bilmeniz ve İngiltere’de yaşadığınız süre boyunca geçiminizi sağlayacak kaynaklar göstermeniz gerekiyor. Bu tür çalışma vizesini elde ettikten 5 yıl sonra da vatandaşlığa başvurabiliyorsunuz. İngiltere, çifte vatandaşlığa müsaade ediyor.
ALMANYA – Evlilik tek çözüm
Eğer 16 yaşınızı doldurmuşsanız, yeterli seviyede Almanca biliyorsanız, Almanya’da en az 8 yıl oturma izniyle, yasal olarak yaşamışsanız ve sabıkanız yoksa Alman vatandaşlığına başvurabilirsiniz. 23 yaşın üstünde, kendinizin ve yükümlü olduğunuz kişilerin geçimini kendi gelirinizle karşılayabiliyor olmanız gerek. Doğumunuz sırasında anne veya babanız Alman vatandaşı ise, otomatik olarak vatandaşlık hakkı elde ediyorsunuz. Bir Alman vatandaşıyla 3 yıl evli kalıp, o süre içinde de Almanya’da yaşarsanız vatandaşlığa başvurabilirsiniz. 5 yıl Almanya’da yasal olarak yaşar ve 2 yıl da bir Almanla evli kalırsanız vatandaşlık hakkı elde edersiniz. Almanya, yalnızca belirli şartlar altında çifte vatandaşlığa müsaade ediyor.
AVUSTURYA – Bilimsel projelere 3 milyon Euro bağışla
En az 10 yıl süreyle yasal olarak Avusturya’da yaşayan ve Almanca bilen herkes vatandaşlık için başvuruda bulunabilir. Eğer bir Avusturya vatandaşıyla en az 5 yıl evli kalır ve en az 6 yıl Avusturya’da yaşarsanız da vatandaşlığa başvurabilirsiniz. Avusturya’da herhangi bir yardım kuruluşu veya örneğin bilimsel bir projeye en az 3 milyon Euro (yaklaşık 6 milyon 990 bin TL) bağışta bulunursanız, vatandaşlık için başvuru hakkı elde edebilirsiniz. Ülkede en az 10 milyon Euro’luk (yaklaşık 23 milyon 300 bin TL) bir iş yatırımıyla da vatandaşlığa başvurabilirsiniz. Avusturya, yalnızca belirli şartlar altında çifte vatandaşlığa müsaade ediyor.
İSPANYA – 250 bin Euro’ya ev al, oturma iznini kap
İspanya’da en az 10 yıl süreyle yasal olarak yaşayan kişiler vatandaşlık için başvuruda bulunabiliyor. Bu süre mülteciler için 5’e, Ibero-America, Andorra, Filipinler, Ekvator Ginesi ve Portekiz vatandaşları için 2’ye ve bir İspanyol vatandaşıyla evli kişiler için 1’e indirilmiş durumda. Ayrıca ülkeyi sarsan ekonomik kriz sonrası, en az 250 bin Euro değerinde ev alan Avrupa Birliği dışı ülke vatandaşları İspanya’da oturma izni alabiliyor.
İTALYA – Dedeniz ya da nineniz İtalyan olabilir mi?
İtalya’da en az 10 yıl yasal olarak yaşayanlar vatandaşlık için başvuruda bulunabiliyor. Bu süre bir İtalyan tarafından evlat edinilen kişiler için 7’ye, mülteciler için 5’e, Avrupa Birliği vatandaşları için 4’e, büyükanne ve büyükbabaları İtalyan olan kişiler içinse 3’e düşüyor. Bu şartlar altında vatandaşlığa başvurabilmeniz için sicilinizin temiz; kendinizi, ailenizi geçindirecek bir işiniz ve birikiminiz olması gerekiyor. Eğer İtalya’da, bir İtalyan’la en az 2 yıl evli kalırsanız, İtalya dışında da bir İtalyan’la en az 3 yıl evli kalırsanız vatandaşlık hakkı kazanıyorsunuz. İtalya, çifte vatandaşlığa müsaade ediyor.
İSVİÇRE – 12 yıl şart
İsviçre vatandaşlığına başvurabilmek için, ülkede en az 12 yıl yasal olarak yaşamak gerekiyor. Adayların İsviçre kültürü ve geleneklerine de aşina olması şart. İsviçre’de doğum yapmak, çocuğunuza otomatik vatandaşlık hakkı vermiyor. Eğer evli anne veya babadan en az biri İsviçre vatandaşıysa çocuk vatandaş olabiliyor. Evli olmayan İsviçreli annenin de çocuğu otomatik olarak vatandaş oluyor. Ancak İsviçre vatandaşı ve evli olmayan babanın, çocuğun kendinin olduğunu beyan etmesi gerekiyor. Eğer bir İsviçre vatandaşıyla 3 yıl evli kalır ve 5 yıl da ülkede yasal olarak ikamet ederseniz vatandaşlığa başvurabilirsiniz.
AVUSTRALYA – Yatırımla olmaz!
Avustralya’da çeşitli göçmenlik vizeleriyle en az 4 yıl yaşayan kişiler, vatandaşlığa başvurabilir. Avustralya, doğum yoluyla vatandaşlık elde edebileceğiniz ülkelerden. Ancak bazı şartlar var. Buna göre, anne ya da babadan birinin doğum sırasında Avustralya’da oturma iznine sahip olması veya Avustralya vatandaşı olması durumunda, Avustralya sınırları içinde doğan çocuklar vatandaşlık hakkı elde ediyor. Avustralya vatandaşı olan bir kişinin çocuğu ülke dışında bile doğsa otomatik olarak vatandaş oluyor. Ancak Avustralya vatandaşı olan ebeveyn de ailesinden dolayı vatandaşlık hakkı elde ettiyse, ebeveynin en az 2 yıl süreyle Avustralya’da yaşamış olması gerekiyor. Avustralya’nın belirli bir ‘yatırım yoluyla vatandaşlık’ programı yok. Avustralya, çifte vatandaşlığa müsaade ediyor.
RUSYA – 5 yıl yaşamak yeter
Rusya vatandaşlığına başvurabilmek için, 18 yaşını doldurmuş olmak ve en az 5 yıl süreyle ülkede yasal olarak ikamet etmiş olmak gerekiyor. Rusya’da doğan kişiler, eğer anne veya babadan biri Rus vatandaşı ise, otomatik olarak vatandaşlık hakkı elde ediyor.
SİNGAPUR – 3,5 milyon doların varsa…
En az 2 yıl süreyle Singapur’da yasal olarak yaşayan kişiler vatandaşlığa başvurabiliyor. Ancak 16 yaşını dolduran tüm erkek Singapur vatandaşlarının askere gitmesi gerekiyor. Singapur, çifte vatandaşlık da kabul etmiyor. Yatırım yoluyla Singapur vatandaşı olmak için ise, ülkede 3 milyon 500 bin dolarlık (yaklaşık 6 milyon 230 bin TL) bir yatırım yapmanız ve en az 14 milyon 120 bin dolarlık (yaklaşık 25 milyon 285 bin TL) servetinizin olması gerekiyor.
YUNANİSTAN – Etnik kökeni kanıtlarsan şart yok
7 yıl yasal olarak Yunanistan’da yaşayan kişiler vatandaşlığa başvurabiliyor. Ayrıca etnik kökeninin Yunan olduğunu kanıtlayan herkes Yunan vatandaşı olabiliyor. Yaşanan ekonomik krizden dolayı Yunanistan’da 300 bin Euro’nun üzerinde gayrimenkul satın alan yabancılara da 5 yıllık oturma izni veriliyor. Yunanistan, çifte vatandaşlığa müsaade ediyor.
JAPONYA – Sicile dikkat
Japon vatandaşlığına başvurabilmek için, ülkede en az 5 yıl yasal olarak yaşamanız; kendi geçiminizi sağlayacak bir işiniz ve birikiminiz olması gerek. Japon vatandaşlığı elde etmenin en zor şartı ise iyi derecede Japonca bilmek. Ayrıca sicilinizin de temiz olması gerek. Japonya, yalnızca belirli şartlar altında çifte vatandaşlığa müsaade ediyor.
UKRAYNA – Anayasayı da öğren
Ukrayna’da yasal olarak 5 yıl süreyle yaşayan, Ukraynaca konuşabilen ve Ukrayna Anayasası hakkında bilgi sahibi olan kişiler vatandaşlık için başvuruda bulunabiliyor. Ayrıca Şirket adına açılan banka hesabında 100 bin dolarla sınırsız oturum hakkı alınıyor.
BELÇİKA – 3 yıl yaşamak yeterli
Belçika vatandaşı olmak diğer Avrupa Birliği ülkelerine göre biraz daha kolay. Çünkü vatandaşlık hakkı için, Belçika’da sadece 3 yıl yasal olarak ikamet etmiş olmak yeterli. Belçika’nın Avusturya gibi bir ‘yatırım yoluyla vatandaşlık’ programı olmasa da, ülkeye belirli bir miktarda yatırım yapan iş sahipleri vatandaşlık hakkı kazanabiliyor. Belçika, çifte vatandaşlığa müsaade ediyor.
FRANSA – Üniversiteyi burada okuduysanız iki sene yeter
Eğer Fransa’da en az 5 yıl yasal olarak yaşarsanız vatandaşlık hakkı elde edebilirsiniz. Ancak Fransa’da bir üniversitede eğitim gördüyseniz bu süre 2 yıla indiriliyor. Bunun için 18 yaşından büyük ve sabıkasız olmanız gerekiyor. İyi derecede Fransızca bilmeniz de bekleniyor. Bir Fransız’la en az 4 yıl evli kalırsanız da Fransız vatandaşlığına başvurabilirsiniz. Fransa, çifte vatandaşlığa müsaade ediyor.
DOMİNİK CUMHURİYETİ
100 bin dolar yatırıma vatandaşlık hakkı verirken, eş ve çocuk da varsa tutar 200 bin dolara çıkıyor.
URUGUAY
Vatandaşlık için yatırım gerekli değil ancak kişi başı aylık 1200 dolar gelir şart. Önce geçici ikamet, üç yıl sonra vatandaşlık veriliyor.
GUATEMALA
Beş yıllık devlet tahvillerine en az 50 bin dolarlık yatırım vatandaşlık için yeterli oluyor.
Guatemala Fahri Konsolosu Prof. Dr. Hayri ÜLGEN yorumlarda vatandaşlık konusuna açıklık getirmiştir.
İRLANDA
500 bin Euro’luk yatırım yapanlar, hükümetin belirlediği tarihte ülke vatandaşı olabiliyor
14 Comments
Bu konuda ayrıntılı bilgi içeren siteleri dolanıyordum sitenizi keşfettim gerçekten çok faydı bilgi paylaşımı yapmışsınız teşekkürler.
Nedense aksam.com’la tıpa tıp aynı şeykeri yazmışsınız. Kim bilir acaba neden yani.
Gönderebilir misiniz? Bizdeki tüm yazılanlar özgündür.
Sayın İlgili,
Web sitenizde Guatemala Cumhuriyeti’nden 50.000 USD’lık bir tahvil alınması halinde vatandaşlık verilebileceği konusunda bilgi aktarılmakta ve kurulacak ilişkilerde benimle ilişki kurulabileceği belirtilmektedir.
Guatemala Cumhuriyetinin böyle bir vatandaşlık verme alternatifi bulunmamaktadır. Bu bilgiyi nereden aldığınızı bilmiyorum. Ancak bir süredir Konsolos olarak aranmakta ve her arayana aynı şeyleri söylemek zorunda kalıyorum.
Guatemala vatandaşı olmak için bir Guatemala vatandaşı bir anne/baba’dan olmak veya uzun süre Guatemala’da yaşamak, oturma izini ve çalışma izni alarak iş yapmak gibi koşullar aranmaktadır.
Guatemala Cumhuriyeti Türk vatandaşlarından, Türkiye Cumhuriyeti de karşılıklı olarak Guatemala vatandaşlarından ön vize talebinde bulunmamakta, turistik ziyaretlerde 3 ay’a kadar vize giriş kapılarında verilmektedir. Ancak Guatemala’ya gidecek Türk vatandaşlarının, transfer yaptıkları ülkelerden en az bir transit vizesi almak zorunluğu vardır. Bu arada, Guatemala giriş kapılarında muhaceret görevlileri nerede ve ne kadar süre ile kalınacağı, ne kadar paranız olduğu gibi sorular sorabilmektedir.
Türkiye Cumhuriyeti, Guatemala City’de bir Büyükelçilik açmış bulunmaktadır. Guatemala Cumhuriyeti de Ankara’da bir Büyükelçilik açma çalışmalarını sürdürmektedir.
Sitenizde durumu iletmenizi ve insanları yanlış yönlendirmemenizi rica ederim.
Prof. Dr. Hayri ÜLGEN
Guatemala Fahri Konsolosu
Hayri Bey Selamlar,
Gazetelerden ve vatandaşlık ile ilgili çıkan haberlerden almıştık. Bilgilendirme için teşekkür ediyoruz.
İyi Çalışmalar
peru vatandaşı olmak istiyorum .aranan bir şart var mı?
Kuala Lumpur ve Mogadichu hakkında bilgi verir misiniz?
Harika yerler 5 milyon tl yatırımla yaşayabiliyorsun
kuala lumpur, ulke degil sehir
BELÇİKA ile ilgili düzeltme yapmak isterim ki, 3 yıl yaşayıp vatandaş olabilme kuralı önceden vardı ta ki 2013 yılına kadar. Artık yıl sayısını 5+ şeklinde uzatmaktan birlikte pek çok etken de eklediler.
-ülkenin resmi dillerinden birisini konuşuyor olmak
-topluma entegrasyon şartı (özel kurslara gitmeniz gerekli)
-Belli bir süre tam zamanlı bir işte çalışmış veya çalışıyor olmak
-Belirli süreler dahilinde sürekli Belçika’da yaşamış olma şartı
Bunun gibi minimuma olması gerekli maddeler var. Ayrıca şuan gündemde olan mülteci krizi de işleri zorlaştırıyor ve Ülkedeki Turklerin Turkiyedeki seçimler için gösterdikleri fanatik tavırlar doğrultusunda Belçika çifte vatandaşlığı iptal etme ve tamamen ortadan kaldırmayı da düşünüyor.
Merhaba naz hanim ben koray sizden ayrintili bilgi almak isterim mumkunse gsm 05453115105 Tesekkurler
hocam fransaya erasmusa gitsem o sayılır mı
Assalamu Aleykum cox beyendim men de isterdim qoshulum Isvecre vetendeshi olmak isterdim
Guetamala hakkındaki bilgilendirmeyi okuyunca, diğerlerine de inanma konusunda ciddi tereddütler oluştu.