Megaköy İstanbul‘da trafik sorunu her geçen gün artarak büyüyor, bu da trafiktekilerin stres olmasını ve her dakika patlayacak bir bomba gibi gezmesine neden oluyor.
Avrupa’nın ve Dünyanın büyük şehirlerinde, şehirler gelişirken beraberinde getirilen projelerle trafik yoğunlukları minimuma indiriliyor, fakat İstanbul her geçen gün kontrolsüzce büyümekte ve malesef trafikten caydırıcı önlemler yetersiz kalmakta ya da hiç uygulanmamakta.
İstanbul’da otoyol, devlet yolu ve il yolu olmak üzere toplam 845 kilometrelik ağ bulunurken, 2005 yılında yaklaşık 2 milyon 261 bin olan trafikteki motorlu kara taşıtı sayısı, 2014 yılı verilerine göre 3 milyon 383 bine yükseldi. Şehre, günlük giriş rakamları da katılınca trafiğin ne kadar yoğun olduğunu söylememize gerek yok sanırım.
Aslında bir süredir trafik için için neler yapılabileceğine dair öneriler sunuluyor, hatta bunlardan birini İstanbul Valisi Vasip Şahin dile getirdi, “Kentin en büyük sorunlarından trafiği rahatlatmak için Londra ve Paris’te olduğu gibi özel araçla şehir merkezine erişimin kısıtlanacak, İstanbul’un şehir merkezlerine araçla girişten para alınması ya da şehir içindeki parklardan çok yüksek ücret alınması gibi uygulamalar olabilir”
Fakat Vali Bey’e mesajımız İstanbul’da her yer merkez bu konuya nasıl bir çözüm bulacaksınız bilemiyoruz ama size birkaç çözüm önerimiz olacak.
İşte “İstanbul Trafiğine Çözüm Önerileri”
1 – Kocaeli’nden Trakya’ya Transit Yol
Günlük giriş çıkışların İstanbul trafiğine getirdiği yükü hepimiz biliyoruz. Gerçi bu öneriyi biz yapmıyoruz ama dillendirmek istedik.
Yrd. Doç. Dr. Murat Çemberci, herkesin kaygısının araç sayısı ve yolların bu ağırlığı karşılayamamasından kaynaklanan trafik sıkışıklığı olduğunu anlattı.
“İstanbul’un E-5 dediğimiz yerleşim yerleriyle bağlantısını sağlayan bir karayolu var bir de İstanbul’un içine girmeden transit geçilebilen TEM mevcut. Ne yazık ki TEM de İstanbul’a yetmemektedir. Bu nedenle 3. bir transit yola ihtiyaç var. Çünkü TEM’in de İstanbul çıkışları var. TEM’den inen bir araç da İstanbul’a girebilir. TEM’in çeşitli bölgelerinden E-5, ana arter ve iç yollara girilebiliyor. Bunu engellemek için, İstanbul’u bir baştan bir başa transit geçecek, hiçbir şekilde çıkış vermeyecek 3. büyük bir transit yol yapılması gerekir. Böyle bir transit yol yapılması halinde trafiğin çok ciddi anlamda rahatlayacağını da öngörebilirim. Yani ‘Kocaeli’den gelip Tekirdağ’a gitmek istiyorsam İstanbul’a hiçbir şekilde girmek istemiyorum diyecek çok sayıda sürücü, araç var.”
2 – Esnek Mesai Saatleri
İstanbul trafiği 08.00-09.00 saatleri arasında pik yapmakta ve birçok şirketin mesai saatlerinin bu aralıkta yoğunlaşmakta. Oysaki Japonya, Almanya ve bazı ülkelerde esnek mesai uygulaması var. Mesai saatleri bazı iş kolları için 06.00’da başlayabilir, buna belediyeler, valilik ve ilgili kamu kuruluşları karar versin. Sabah 06.00’da bir grup, 07.00’de bir grup 08.00 ve 09.00 derken, mesai saatleriyle ilgili bir düzenleme yapılabilir. Dolayısıyla burada günlük trafiği bölerek trafikte en az yüzde 20’lik bir rahatlama sağlanacaktır.
3 – Tem’in Üzerine de Metrobüs Yolu
İstanbul Büyükşehir Belediye başkanı Kadir Topbaş’ın Kolombiya’nın başkenti Bogota’da inceleyip İstanbul’a getirdiği, bizce en büyük projelerinden biri olan Metrobüs’ü 2. köprüye de yapması hem Boğaziçi köprüsü üzerindeki Metrobüs’ün yoğunluğunu hem de karşıya geçen araçlardaki yoğunluğun büyük bir kısmını çözüme kavuşturabilir.
4 – Denizlerle Çevrili İstanbul’un Deniz Ulaşımı Zayıf
3 tarafı denizlerle çevrili İstanbul’da yoğun çalışan Kadıköy – Beşiktaş, Beşiktaş – Üsküdar, Kadıköy – Bakırköy gibi yoğun çalışan 3 hattı var. Evet Boğaz ve Adalar hattı gibi daha az yoğunluktaki hatları sıklaştırmak; Kartal – Kadıköy, Avcılar – Beşiktaş, Kadıköy – Beykoz gibi motor ya da vapur hatları eklemek denizleri daha aktif olarak kullanmamızı ve o bölgelerdeki araç yoğunluğunun azalmasını sağlayacaktır.
5 – Havaray Projeleri Hayata Geçirilmeli
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin bu yönde planları olduğunu biliyoruz fakat bir an önce bu planları hayata geçirmek ve diğer ulaşım ağlarına entegrasyonunu yapmak gerekmekte.
Toplam 8 havaray projesi bulunuyor. Bu projeler arasında Beyoğlu-Şişli (5,8 kilometre), Zincirlikuyu-Beşiktaş-Sarıyer (4,5 kilometre), 4. Levent -Gültepe-Çeliktepe-Levent (5,5 kilometre), Ataşehir-Ümraniye (10,5 kilometre), Sefaköy-Kuyumcukent -Havaalanı (7,2 kilometre), Maltepe-Başıbüyük (3,6 kilometre), Kartal Sahil-D 100-Tuzla (5 kilometre) ve Sabiha Gökçen Havalimanı-Formula (7,7 kilometre) yer alıyor.
6 – Yeni Arabalı Vapur Hatları Açılmalı
Köprü trafiğini hafifletmek amaçlı arabalı vapur hatlarının geliştirilip çoğaltılması gerekmekte. Mevcut Harem-Sirkeci arabalı vapuru yetersiz kalmakta. Kabataş-Beylerbeyi, Yenikapı- Kadıköy, Bakırköy-Bostancı ve Beykoz – Sarıyer gibi lokasyonlara arabalı vapur hatları açılarak kara yolu trafiği rahatlatılabilir. Yapılacak yeni arabalı vapur güzergâhları çok masraflı değil.
7 – Tek Kişinin Olduğu Araçlara Köprü Geçiş Yasağı
Trafikteki en büyük sorunlardan biri de tek araç tek kişi görmek. Bununla ilgili Volt, BlaBlaCar gibi araç paylaşım uygulamaları var fakat köprülerdeki yoğunluğu bitirecek, araç paylaşım platformlarını ve toplulu taşımayı cazip hale getirecek bir sistem olduğunu düşünüyoruz.
2 Comments
Sonuncusu saçma olmuş.
Mesela is saatlerinde atiyorum sabah 06 dan aksam 21 e kadar aksam 16 dan 19 a kadar özel araclara icinde tek kisi binmek yasaklanabilir bu sayede insanlar yasaktan dolayi toplu tasimayi daha cok kullanabilir ve bu sayede trafik rahatlamis olabilir.