İstanbul’daki Atatürk Havalimanı, Türk Havayolları’nın hızla büyümesi ve Alman havayolları Lufthansa AG’ye karşı hamlesiyle beraber Frankfurt’u geçerek 2015’te ilk defa işleklikte Avrupa’nın ilk üçüne girdi.
Yeni uçuşlarla pistlerini daha verimli hale getirip, tam kapasitede kullanmakta zorlansa da British Airways’in ana üssü olan Londra Heathrow Havalimanı hala Avrupa’nın en işlek havalimanı olma özelliğini koruyor. İkinci sırada yer alan Paris Charles de Gaulle Havalimanı ise Kasım ayında yaşanan terör saldırılarından dolayı son iki aydır yolcu sayısında düşüş yaşıyor.
Frankfurt Havalimanı, yolcu sayısını %2.5 artırarak 61.04 milyona çıkarsa da Lufthansa Havayolları’ndaki grevler nedeniyle %4 artış hedefinin altında kaldı.Bu grevler Lufthansa’ya Kasım ayında 4700 uçuşa mal olmuştu. 2014 yılında %8.2 artışla 61.32 milyona ulaşan Atatürk Havalimanı, Madrid ve Amsterdam’ı geride bırakmış ve rakibi körfez temsilcisi Dubai merkezli Emirates’e karşı uluslararası merkez olma özelliğini pekiştirmişti.
İstanbul Atatürk Havalimanı 3 yılda 16 milyondan fazla yolcu ekleyemiş oldu. Frankfurt’ta ise bu sayı 4 milyondan az. Türk Havayolları’nın 440 uçakla 2021’de uçuşlarını iki katına çıkarmayı planlamasıyla öyle görünüyor ki Atatürk Havalimanı, Heathrow ve Charles de Gaulle’le kıyasıya bir mücadeleye girecek.
Fraport AG’nin işlettiği Frankfurt Havalimanı, Lufthansa’nın kar getirmeyen bazı Münih ve Frankfurt merkezli uçuşlardan vazgeçip Cologne ve Viena kalkışlı ucuz havayolları markası Eurowings’i güçlendirmesinden de zarar görüyor.
Londra Heathrow Havalimanı, sadece %2.2 artışla ve yaklaşık 75 milyon yolcusuyla Avrupa ilk 10’unun en büyüme hızına sahip. Bu büyüme hızı büyük oranda, havayolları firmalarının Airbus A380 gibi daha büyük uçaklar kullanmasıyla sağlandı öte yandan uçuş sayısı ise sadece %0.3 oranında arttı .
Heathrow’a devlet desteğiyle üçüncü bir pistin yapılma planı Ferrovial SA ve diğer fonların ilgisini çekiyor. İngiliz hükümeti ise bu planın mayıstaki Londra belediye seçimlerinden sonraya ertelenebileceğini söyledi. Rakibi konumundaki dünyanın en işlek tek pistli havalimanı olan Gatwick Havalimanı ise tam kapasitede çalışıyor ve hala genişlemede Heathrow’un rakibi konumunda.
Türkiye ise tam tersine Atatürk Havalimanı’nın 30 kilometre kuzeyine yeni bir havaalanı yaparak yıllık yolcu kapasitesini 150 milyona çıkarmayı yani bir başka deyişle Londra Heathrow Havalimanı’nın iki katına ulaşmayı planlıyor. Yine de İstanbul’da yaşanan bombalı saldırı sonucu 10 Alman turistin ölmesi ülkenin turizm sektörünün gücünü test ediyor.
Charles de Gaulle Havalimanı, 130 kişinin öldüğü terör saldırısından sonra Aralık ayında %3.4 düşüş yaşadı. önceki ayda ise %1.3 düşüş yaşanmıştı. Bu düşüş 2013’teki kar fırtınasından sonra art arda yaşanan ilk iki aylık düşüş olma özelliğine sahip.
İspanya geçen yıl 7 yılda yaşanan ikinci ekonomik durgunluktan çıkıp toparlanmaya devam etti.Bu sürede hem Madrid hem de Barcelona havalimanları ortalamanın üzerinde büyüdü. Ayrıca Madrid, Iberia Havayollarının sahibi olduğu IAG SA’nın kapasitesinin %10’unu Heathrow Havalimanından Madrid Havalimanı’na taşımasının da faydasını gördü.
Avrupa’nın en büyük ikinci indirimli havayolu firması EasyJet’in Avrupa’nın başlıca havalimanlarına seferlerini artırması, Amsterdam’ın yolcu rakamlarını yukarı taşıdı.