Son birkaç yıldır itibarını epeyce yükselten “content marketing” eskiye oranla bir hayli değişmiş durumda. Geçtiğimiz senelerde internet siteleri olabildiğince kaliteli içerik üretmeyi amaçlarken artık bağlantılar, format çeşitliliği de başarınızı ve ROI değerlemelerini artıran unsurlardan.
Günümüzdeki içerik pazarlamacıları artık daha öznel durumları analiz etmekte ve yeni teknojilere daha hızlı oranlarda adapte olmakta.Önümüzdeki yıllarda içerik pazarlaması ciddi değişikliklere uğrayacak ve rekabette ön saflarda olmak isterseniz bu değişikliklere uyum sağlamanız gerek.
1. İçerik Pazarlaması artık kullanıcının ellerine bakıyor. Kamuoyu yoklaması yapmanın en iyi yolu nedir? Binlerce bireysel verinin içinden doğrusunu seçmeye çalıştığımız geniş kapsamlı anketler mi? 2016 yılına girdiğimiz şu günlerde bu mantık artık içeriklere uygulanıyor, kompleks yazılımlar sayesinde milyonlarca sosyal profil içerisinden toplanan ilgi alanları sayesinde tutarlı varsayımlar yapmak artık mümkün. Mesela Twitter’ın yeni Project Lightning ‘i görselleri,videoları ve diğer postları toplayıp bir hikaye yaratmaya, kişisel özelliklere göre haberler ve diğer etkinlikleri önermeye çalışıyor. Bu içerik pazarlamanın önünü tıkamaya, etkinlik alanını daraltmaya sebep olabilir.
2. Algoritmalar “freelancer”ları tehdit edecek . Şu ana kadar belki de hepimiz farkında olmadan robotik algoritma ile yazılmış en az bir makale okumuşuzdur. Şu anda habercilik algoritmaları basit konular hakkında (spor ya da hava durumu) yazı üretebilmekte. Şu anda freelancerlar ve part time çalışanlar belki uygun maliyetleri ile tercih edilebiliyor fakat çok yakında otomatik algoritmalarla yer değiştirecekleri şüphesiz. Kompakt içerikler bir insan eline ihtiyaç duyacak-en azından birkaç sene daha-.
3. Google’ın Bilgi Grafikleri ve hızlı cevap modülü uzun içeriklerle değişecek. Bildiğiniz üzere Google 2012’den beri Google’s Knowledge Graph ile semantik arama sonuçları ile bizi epey etkiledi. Tabii bu durum Wikipedia’ya epey zarar verdi. Bu sayede kullanıcılar çok hızlı bir şekilde bilgiler içinde kaybolmadan anlık olarak istedikleri bilgilere ve arama sonuçlarına ulaşmakta. Siri ve Cortana gibi dijital asistanlarda aynı amacı hedefliyor. Bu kompleks cevap modulü ile web sitelerine tıklamadan cevapları alan kişiler tabii ki bir siteye tıklama ihtiyacı gütmüyor ve bu da içerik sitelerine ve içerik pazarlamacılarına zarar vermekte.
4. Sosyal medya yeni seçenekler sunmakta.Facebook “Instant Articles.” adı altına bir hizmet geliştirdi. Temelde, Facebook kendi üzerinde paylaşılan yazıların kaynak sitedekinden daha fazla görünür ve daha fazla tık alan bir durumda olduğunu saptadı. Bu uyumsuzluğu ortadan kaldırmak için geliştirilen Instant Articles sayesinde yayımcılar artık yazılarını direkt olarak bu platformda paylaşabilmekte. Google’da kendi versiyonunu tanıtma aşamasında.
5. İçerikler görsel çareler aramalı. Görsel içeriklerin neden önemli olduğu noktasında birçok neden bulunmakta. Kablosuz bağlantılar ve Internet hızlı sürekli olarak artmakta ve insanların görsel ve videolara erişimi günden güne artmakta. Yazılmış içerikler artık doygunluğa ulaştı ve insanların görsel içeriklere ilgisi günden güne artmakta. Ayrıca insanlar artık daha hızlı ve anlık iletişime ihtiyaç duymakta.
6. Interaktif içerik gün yüzüne çıkacak. Özelleştirilmiş haber kaynakları ve arama sonuçları ile kullanıcılar halihazırda kendileri için tasarlanmış arama sonuçları ile dijital dünyada gezinmekte. Pek yakında bu içerikler içinde uygulanacak ve kullanıcıya uygun içerikler önlerine sunulacak.