Uluslararası uçuşlarda Uzakdoğu’dan önemli bir işadamıyla, ünlü bir Fransız pasta şefiyle veya bir film yapımcısıyla tanışabileceğiniz gibi, iç hatlarda çocuklarının dertlerini anlatacak yaşlı bir kadın da size eşlik edebilir. İşte tam bu noktada sosyal medya size bir kapı aralayarak uçakla çok seyahat edenlerin tanışması için devreye giriyor.
Geliştirilen yeni sistemlerle bir yolculukta yanınızdaki koltukta oturacak kişiyle önceden tanışabilir, hatta uçakta buluşmak üzere randevulaşabilirsiniz. Sosyal medyanın havacılıkta daha yoğun kullanılması için birçok şirket çalışma yapıyor. ABD’li Delta Havayolları, bilet satışını Facebook üzerinden yapmayı test ediyor.
Diğer havayolları da yolcuların sosyal ağlarına daha fazla dahil olması için değişik çalışmalar yapıyor. Hollanda merkezli havayolu KLM yakın zamanda Tanış & Otur (Meat & Seat) programını başlattı. Bu programda KLM ile seyahat edecek yolcular yanında oturacak kişiyi Facebook veya Linkedin profillerine göre belirleyebiliyor. Şimdiye kadar yolcular 34 kıtalararası uçuşta 1100 kez profillerini paylaştı. Henüz çok az yolcu Tanış&Otur programını kullanırken, KLM yetkilileri bu sayının her geçen gün arttığını belirtiyor. Ayrıca üyeler istedikleri an buradaki profillerini silebiliyor.
1500 Kişi Uçakta Tanıştı
Malezya Havayolları ise geçen yıl MHBuddy uygulamasının tanıtımını yaptı. Bu uygulamada da yolcular uçuş bilgilerini Facebook’ta paylaşarak yanına oturmasını istediği kullanıcıyı seçebiliyor. Havayolunun internet üzerinden yapılan checkin’lerinin yüzde 20’si MHBuddy kanalıyla gerçekleşiyor. Planely.com ve Satisfly.com gibi siteler ise yolu aynı havalimanından veya aynı uçaktan geçen çok seyahat eden yolcuların tanışması için kurulmuş. Planely Aralık 2010’dan beri 1500 kişinin uçakta tanışmasına aracılık etti. Hong Kong merkezli Satisfly, bu sistemde Litvanya merkezli Air Baltic ile ortaklık yapmış durumda. Bu internet siteleri günümüzde evinden ve yaşadığı şehirden çok havalimanlarında ve uçaklarda vakit geçirenler için yeni insanlarla tanışmanın en iyi yolu haline geldi. Seyahat etme alışkanlığının orta yaşlı zengin insanlardan sosyal medyayı yoğun olarak kullanan genç işadamlarına ve gezginlere doğru kaydığı gerçeğinin altını çizerek, bu sistemlerin gelecekte daha da keyfiyet kazanacağını söylemek mümkün. Doğal olarak bu sitelerin sayıları da artıyor.
Lobi Arkadaşlıkları
Mesela çeşitli otellerde konaklayan insanların birbirini tanıması ve iletişime geçmesi için IMGuest ve LobbyFriend adlı siteler var. IMGuest üyesi, bir otele giriş yaptıktan sonra sisteme girerek otelinde kalan kişilerle bağlantıya geçebiliyor. Bu sosyal ağın 50 bin üyesi, veri bankasında da 140 bin otel var. LobbyFriend’deyse bir kişi otele giriş yaptıktan sonra kendine verilen şifreyle sisteme geçici olarak dahil oluyor. Henüz çok yeni kurulmuş olan bu sosyal ağda temmuz ayından itibaren 150 otelin yer alması bekleniyor. KLM’in başlattığı Tanış&Otur programına katılanlar 1100 kez profilini paylaştı.
THY yolcu bilgilerini saklı tutuyor
Türk Hava Yolları’yla (THY) uçmanız halinde bir gün önceden yerinizi online olarak seçseniz bile yanınıza oturacak kişiyi bilme ve belirleme şansınız yok. Yolcu bilgileri THY tarafından gizli tutuluyor. Bu yüzden kiminle oturacağınız tesadüf. Ancak THY Twitter ve Facebook gibi sosyal ağları aktif olarak kullanan havayollarından biri. THY, kampanyalarla takipçilerinin dikkatini çekiyor. Son olarak New York hattında Comfort Class kabinini tanıtmak için yolculara yanlarına hangi ünlünün oturmasını istediğini sordu.
Havada nasıl arkadaş edinilir?
Satisfly sitesine, Facebook, Linkedin veya Twitter gibi bir sosyal ağ üzerinden üye oluyorsunuz. Kaydolduktan sonra koltuk arkadaşınızla nasıl bir diyalog kurmak istediğinizi belirliyorsunuz. Ardından uçuş sırasında yanınıza oturmasını istediğiniz kişiyi belirlemek için bazı sorulara cevap vermeniz gerekiyor. Bütün bu adımları tamamladıktan sonra tek yapmanız gereken site ve havayolunun sizin için uygun bir koltuk arkadaşı seçmesini beklemek.
Kaynak: Amerikalı Türk