Henüz 2016 için seyahat planı yapmadıysanız bazı ünlüler, politikacılar ve Ye Dua et Sev kitabı yazarı Elizabeth Gilbert’ın Condé Nast Traveler dergisi mart sayısında yer alan makale projesine katılanların söylediklerinden yapılan alıntılar, sizi dünyayı keşfetmeye teşvik edebilir.
“Seyahat etmek dünyayı başkasının gözlerinden görmemize ve tutkularını, savlarını anlamamıza olanak sağlar,” John Kerry
Empatiye dikkat çeken Kerry sadece diplomatların değil herkesin değişik kültürleri anlamaya çalışmasının önemini vurgulamış.
Bill & Melinda Gates Vakfı başkanı ve vakıf yöneticisi Melinda Gates söyledikleri ile, seyahatin sadece fiziksel bariyerler ile alakalı olmadığına değinmiş.
“En anlamlı seyahatlerin, sadece insanlar arasındaki coğrafi mesafeleri kat etmek olmadığını, insanları başka konularda da yakınlaştırdığını öğrendim,” Gates.
“Bu gün dünya problemlerinin cevabı içe dönmek değil,” diyor Madeleine Albright “Ülkeler ve kültürler arası anlayışı arttıracak her fırsatı değerlendirmeliyiz. Bunu gerçekleştirmek için küçük bir valiz, buruşmayan kıyafetler eşliğinde, açık fikirli bir şekilde dünyayı keşfetmekten daha iyi bir yolu yok.” diye sözlerini tamamlıyor.
Televizyon sunucusu ve yazar Padma Lakshimi ona yolculuktan zevk almayı öğreten kişisel bir tecrübesini paylaşmış.
Gençken annem ve ben Kaliforniya’ya taşındık ve bu her yıl Chennai’de yaşayan büyük anneme yaptığım ziyaretlerin daha da uzaması demek oldu. Los Angeles hava alanından Tokyo’ya oradan Singapur’a ve bütün bir günümü, gecemi burada harcadıktan sonra nihayet Hindistan’a devam edebiliyordum. Yolun uzunluğundan hiç hoşlanmıyordum ve sadece zamanı geçirmeye çalışıyordum. Bu artık böyle değil. Tek günlük, tek gecelik konaklamaları bile seviyorum. Bu sadece yeni bir şehir keşfetmek değil, aynı zamanda kendine güvenen ve maceracı yeni bir ben keşfetmek. Seyahat eden için seyahat etmeyi seviyorum ve bunu yalnız yaptığım, yetişkin ve özgür hissettiğim bu seyahatler sayesinde anladım. ”
Kelly Wearstler Stüdyo’nun kurucusu Kelly Wearstler, seyahatin kültürel küreselleşmenin kölesi olabileceğinden dem vurmuş.
“Dünyamızın giderek homojen olurken, özgün, zanaatkar ve eşsiz olanı aramanın her zamankinden daha önemli,” diyor Wearstler.
Proje katılımcıların çoğu seyahati kültürel bölünmelere dikkat çekme yolu olarak kullanma tarafında olmuşlar.
“Günümüzün en büyük mücadeleleri ile yüzleşmek için hem sınırlarımızın ötesine hem de konfor alanımızın dışına ulaşmalıyız,” demiş Global Health Corps’un ortak kurucusu Barbara Bush.
New York City Selldorf Architects kurucu müdürü Annabelle Selldorf, röportajında, seyahatin insanları rutinlerinden kopardığına dikkat çekmiş ve “seyahat etmek her şeyi yeni bir gözle görebilme özgürlüğü veriyor.” Demiş.
AERIN kurucusu ve kreatif direktörü Aerin Lauder, dünyayı keşfetmenin eğitici yanlarına ışık tutmuş.
Gazeteci ve televizyon sunucusu Christiane Amanpour seyahatin iki işlevine odaklanmış: “Seyahat etmek, değişik ve karşıt fikirli yeni insanlarla tanışmak en güzel plajları bulmak, en iyi restoranları ziyaret etmek ve etrafı görmek kadar önemli.” demiş.
Eğlenceli ve rahatlatıcı bir seyahat paha biçilemez olsa da, kazanılabilecek bundan daha çok şey var.
Red Rooster Harlem ve Streetbird Rotisserie şefi Marcus Samuelsson “Seyahat etmek, lezzetler dünyasına açılıyor,” diyor.
“Korkunun hayatlarımıza hükmetmesine izin vermemeliyiz,” demiş Richard Branson “2015 Kasım’da Paris’te yapılan saldırılardan az zaman sonra, COP21 ile ilgili ziyaret planlarımı tekrar gözden geçirmeyi düşünmedim. Dünyanın her zamankinden daha çok birlik olmaya ihtiyacı var. Ekonomilere yaptığı katkının yanı sıra, çeşitli kültürlere karşı anlayışımızda, insanları bir araya getirmede ve dünyamızın en büyük mücadeleleri için çözüm bulunmasında önemli rol oynamakta.” diye devam etmiş.
Söylenenlerin hepsi insanları seyahate teşvik etmek için ancak son sözü, seyahatin amacını en basit haliyle dile getiren Yoko Ono’ya vermeli.
“It circulates your brain,” yani diyor ki, ruhunuzu, fikrinizi taze tutar, geliştirir.
Kapak Görseli: Etsy
1 Comment
İnsanı yola düşürür bu sözler 🙂