Alışveriş turizmi, Dünya Turizm Organizasyonu (UNWTO) tarafından düzenlenen İspanyol Turizm Fuarı’nın (FITUR) (22 Ocak 2016) bu segmentte gerçekleşen ikinci konferansının açılışında “Destinasyon pazarlamasında en çok kullanılan yöntemlerden biri” olarak tanımlanmıştı.
UNWTO Bağlı Üyeler Direktörü Yolanda Perdomo, alış veriş turizminin “Seyahatçilerin rota seçimini ve seyahat hazırlığını oldukça ilgilendiren bir bileşen” olarak altını çiziyor.
Etkinlik alışveriş turizmi hakkında son trendleri ve stratejileri içeren sunumları ve bu segmentin dünya çapında destinasyon pazarlamasını nasıl değiştirdiği hakkında sunumlar da içeriyordu. Instituto de Empresa (IE) araştırmacı olan Jörn Gieschen, “Şehir seyahatlerinin %58’ini oluşturduğu için alış veriş turizmi ile yakından alakalı” olduğunun altını çiziyor ve “Alış veriş turizminin ek bir konsepti olarak; küçük ve yerel alış veriş tecrübesi, yaptığımız araştırmaya göre büyük ve global markalara göre daha cazip.” diyor.
Paylaşılan diğer bir trend ise ‘Bleisure’ – Business ve Leisure kelimelerinin kombinasyonundan oluşuyor. “iş seyahati yapanların %58’i iş seyahatlerine bir gün veya bir bütün hafta sonu ekliyor.” diye ekliyor.
Mastercard Pazarlama Direktörü Eva Ruiz Cendon, “dünya çapında yapılan ödemelerin %80’i nakit yapılıyor olmasına rağmen, elektronik ve mobil ödemelerde iş yerlerine harika seçenekler sunuyor.” dedi ve aynı zamanda firmanın Madrid, New York ve İstanbul gibi şehirleri birbirine bağlayan Priceless Cities Programı hakkında paylaşımda bulundu. Bu girişim, ilgili destinasyonlarda marka ve mağaza işbirlikleri ile boş zaman aktivitelerini teşvik ediyor.
Konferansın en çok beklenen konuşmacılarından Fransa Dış İşleri ve Uluslararası Kalkınma Bakanlığı’nda Turizm Direktörü olan Michel Durrieu idi. Durrieu, alış veriş turizmine bağlı sürdürülebilirlik konusuna değindi ve son zamanlarda ortaya çıkan dijital sertifika yeniliğinden bahsetti. Dünyanın en çok ziyaret edilen şehri Paris’den bahsederken, alış verişin ve gastronominin destinasyon kararı için iki önemli kriter olduğunu ve bu yüzden her türlü stratejide göz önünde bulundurulması gerektiğini söyledi. Farklılık, çeşitlilik, fiyat ve kalite, açılış saatleri, el sanatları ve hediyelik eşya kalitesi, açılış saatleri yine Fransa Turizm Direktörü tarafından alış veriş turizmini yükseltmenin kilit unsurları olarak dile getirildi.