Geçtiğimiz hafta binlerce katılımcı World Travel Market 2016 için Londra’daki Excel Gösteri Merkezi’ndeydi. Bell Pottinger, üç gün süren etkinlik sırasında en çok konuşulan dijital trendleri belirlemek için online analiz yaptı.
Buna göre en ön plandaki 10 dijital trend:
1- Tek Amaçlı Uygulamalar
Facebook, kullanıcılar bilgi bombardımanına tutulduğunda karar vermenin zor olduğunu düşündüğünden, basit ve tek amaçlı uygulamaları ilerici bir hamle olarak nitelendiriyor. Kullanıcılar her uygulamanın tek ve özel amaçları olmasını tercih ediyor.
2- Video
Facebook ayrıca video içeriğinin kendi platformlarında 5 yıllık bir süreçte öncülük eden içerik formatı olacağını, bunun sebebinin de medya kullanımının bu doğrultuda ilerleyeceği yönünde genel bir fikir birliği olduğunu söylüyor.
3- Etkileyici Pazarlama
Etkileyiciler, pazarlama stratejilerinde giderek artan oranda kullanılıyor, ama ortak firma etkileyicinin kitlesiyle uyum sağlayacak bir açı bulduğunda daha etkili oluyor. Skyscanner da bu konuda, “Bağlantı değil, ilişki kurun.” diyor.
4- Marka İşbirliği
Beklenmedik marka işbirliktelikleri müşteriler için oldukça popüler görünüyor. Bu konuda ilham almak için seyahat sektörünün dışına bakabilirsiniz: Mesela Tinder ve Spotify, kullanıcıların profillerine Spotify’dan bir şarkı eklemelerini sağlayacak bir birlikteliğe imza attılar.
5- Sanal Gerçeklik
Thomas Cook ve South African Tourism gibi gittikçe daha fazla seyahat ve turizm şirketi ürünlerini sergilemek için sanal gerçekliği kullanıyor.
6- Kişiselleştirme ve Yerelleştirme
Müşteriler, kendileri ve belirli amaçları ile daha ilgili olan iletişime daha iyi cevap verecektir. Tüketicilerin ilgi ve tercihlerini doğrudan hedef alan markaların başarılı olması daha muhtemel görünüyor.
7- Snapchat
Snapchat canlı yayın için etkili bir kanal. Anında açılan tam ekran video ile Snapchat kapsayıcı bir platform ve erişim konusunda ise Youtube’dan daha hızlı. Bu konuda Danimarka, Güney Afrika, Filedelfiya gibi noktalar Snapchat Geo-Filtreleri festival ve benzeri etkinlikleri vurgulamak için kullanıyor.
8- Bilgisayarlaştırılmış Güvenlik Korkusu
Makinelerin işe yararlığını doğrulayan istatistiklere rağmen, tüketiciler havaalanı kontrolü gibi güvenlik konularında insanlara kıyasla makinelere daha az güveniyor.
9- Chatbotlar
Chatbotlar, rezervasyonları özellikle de günlerce süren gezintiler ve mesai saatleri dışındaki etkinlikleri geliştirmek konusunda seyahat sektörü için önemli bir fırsat sağlıyor.
10- Değişen Davranışlar
Yeni online kampanyalar, kişilerin rezervasyon yapma yöntemlerini değiştiriyor. Örneğin Airbnb, ‘Oraya Gitme, Orada Yaşa’ kampanyasıyla markalaşma konusunda yol gösteriyor ve tüketici davranışını şekillendiriyor.