İsveç seyahati pahalı olur mu?
İsveç pahalı bir ülke. Özellikle kısıtlı bir bütçeye sahipseniz çok pahalı bir ülke. Gençler ziyaret etmek isterlerse hosteller var, hostellerde kalabilirler.Aynı zamanda İnterrail bileti alarak çok uygun fiyata trenleri kullanabilirler. Sadece Avrupa genelinde değil ayrıca İsveç’te de ve daha uygun fiyatta tatil yapabilirler ama restaurantlara gittiğinizde özellikle Stockholm gibi büyük bir şehirde fiyatlar baya yüksek. Fiyatı 20 Euro dan başlıyor.
Buz bara giderseniz ve içki alırsanız orda da ödemeniz gereken para yine 20 Euro civarında. Ortalama yaklaşık bir rakam vermek gerekirse günde yaklaşık 200 Euro civarında bir paraya ihtiyacınız var. Eğer güzel bir otelde kiçok lüks bir otelden bahsetmiyorum üç yıldızlı bir otel standartlarından bahsediyorum kalmak ve dışarda yemek yemek isterseniz.
İsveç’te tatil rotamız nasıl olmalı?
İsveç’e kadar gidiyorsanız muhakkak başkenti görmeniz gerekir ki bana göre Stockholm’u ki bana göre dünyanın en muhteşem yerlerinden bir tanesi fakat tabii ki yazın güzel olan bir şehir. Eğer İsveç’e yolunuz düşerse kuzeye de çıkmakta fayda var. Özellikle en kuzeye gittiğinizde Aurora Borealis dedikleri kuzey ışıkları var, çok enteresan ışıklar.
Onları görme şansını yakalayabiliyorsunuz ayrıca kuzeye gittiğinizde günün çok daha uzadığını neredeyse günün 24 sate çıktığını görüyorsunuz yaz aylarında.Stockholm yakınında yerler görmek istiyorsanız Upsala gidilecek yerlerden bir tanesi.
Bunun dışında eğer Kopenhag’a yolunuz düştüyse Kopenhag’ın bulunduğu yerde Oresent denizinin üstünde bir köprü var; Oresent köprüsü ordanda İsveç’in üçüncü büyük şehri olan Malmeo şehrine geçme şansınız var. Bi de İsveç’in çok güzel bir adası var; Vizbi adası, eğer yeterli zamanınız varsa Vizbi adası da tavsiye ediceğim yerlerden bir tanesi.
İsveç’in kuzeyinde aynı zamanda Buz otel bulunuyor. Buz Otel’in özelliği her sene kış ayında yapılıyor olması. Yaklaşık 4000 ton buz kullanıyorlar ve bahar aylarında eriyor ve bir sonraki sezon tekrardan yapıyorlar.
Eğer Buz otele gidicek vaktiniz yoksa başkent Stockholm’de buz bar bulunuyor, buz bara gidip orada 45 dakika kalabiliyorsunuz. Özel giyisiler veriyorlar size, o otelinde havasını buz barda solumuş olabiliyorsunuz.
İsveç’e ulaşım nasıl olur?
Stockholm’e direkt Türk Hava Yolları ile İstanbul üzerinden uçabilirsiniz.Bunun dışında Avrupa’nın diğer değişik ülkelerinden bağlantılı uçuşlarlada gitmek mümkün. Aynı zamanda baltık turları yapan çok güzel gemiler var. Gemi yolculukları esnasında İsveç’i ziyaret etmek mümkün ve daha ziyade bu baltık turları esnasında Stockholm de ve Vizbi şehirlerinde duruluyor bazen Malmeo de de durulduğu oluyor.
Denizden gelmek en güzel yol çünkü 24,000 adanın arasından ki seğrederek ki bu adaların yaklaşık 1,500′ünde yerleşim var. Her taraf yemyeşil muhteşem bir coğrafyanın eşliğinde girebiliyorsunuz şehir merkezine.
İsveç’in iklimi nasıldır?
İsveç’in soğuk bir iklimi var. Özellikle kışın hava çok soğuk ve aynı zamanda da karanlık bir havası var. Çok kuzeyde kaldığı için diğer İskandinavya ülkelerinde olduğu gibi ve dolayısıyla kışın gittiğinizde hava 10.00 gibi aydınlanır gibi oluyor ama çok fazla güneş yok sadece bir aydınlanma olayı söz konusu. Saat üç gibi de tekrar kararıyor; Yani günün büyük bir kısmını karanlıkta geçiriyorsunuz.
Yazın ise bunun tamamen tersi söz konusu ve beyaz geceler dedikleri olay görülüyor ve beyaz gecelerde de günler uzuyor ve yukarıdaki bölümlerde, kuzey bölümlerinde ülkenin 24 saate kadar çıkabiliyor günler.
Kışın da bunun tam tersi sözkonusu, karanlıkta kalabiliyorsunuz. Tavsiye edebileceğim zaman dilimi haziran, temmuz, ağustos ayları. Özellikle haziranda gittiğinizde bütün İskandinavya genelinde olduğu gibi İsveçte de özel şenlikler yapılabiliyor. Biliyorsunuz haziran ayı günün en uzun olduğu ay; o yüzden de orta yaz bayramı yapıyorlar ve bunu kutluyorlar.
İsveç’te nasıl alışveriş yapabiliriz?
İsveçten ağırlıklı olarak cam eşyalar alabilirsiniz çünkü cam eşyalar konusunda dünyanın sayılı ülkelerinden bir tanesi İsveç mesela Postakoda diye çok büyük bir markaları var ve bu dünyanın çeşitli ülkelerinde de satılıyor. Anı zamanda kamber alabilirsiniz İskandinavya genelinde olduğu gibi İsveçt’e de kamber çok yaygın. Bunun dışında İsveç’in kendi tahta atları var ahşap atları, ülkenin sembolü gibi görülen. Onun hediyelik eşyalarınıda değişik köşelerde bulabilirsiniz.
Alışveriş açısından pahalı bir ülke. Alışveriş yaptığınızda diğer ülkelerde olduğu gibi vergi iadesi alabiliyorsunuz. Eğer yolunuz Stockholm’e düşerse çok güzel alışveriş merkezleri bulunuyor özelliklede NK isimli mağazaları var. Orda da çok şık ürünleri bulmanız söz konusu ve şehrin belli bölümleri bizim İstanbul’daki Nişantaşı’na benziyor. Orada da çok şık butikleri ve önemli markaları bulmanız söz konusu.
İsveç’teki yemek kültürü nasıldır?
İsveç’te deniz ürünleri ağırlıklı bir mutfak söz konusu ve deniz ürünlerinin her çeşidini bulabilirsiniz. Özellikle somon balığı çok güzel, hering balığıda bulunuyor ve bunu sabah kahvaltılarında bile kullanıyorlar. Günün her saati deniz ürünleri yemek mümkün. Deniz ürünleri sevmeyenler için özellikle Stockholm çok kozmopolit bir şehir.
Dünyanın değişik mutfaklarından örnekler görebiliyorsunuz ve bunların arasında Türk mutfağı da var. Bizim döner kebapımızı çok sayıda köşede görmek mümkün. Kebap kültürüde Türkler sayesinde İsveç’e taşınmış durumda. Bunun dışında içecek olarak ta aquamit? isimli İskandinavya genelinde bulunan yaşam suyu dedikleri tahılın damıtılmasıyla üretilmiş bir içecekleri var bu da en popüler içeceklerinden bir tanesi mutfak kültürünün bir parçası olarak.
Kaynak: Ali Ahmet Dönmez
17 Comments
vizbi adasını bulamadım http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_islands_of_Sweden
birde uppsalada nereleri onerırsınız ??
Uppsala Kalesini, Katedralini gezebilirsin. Ayrıca Katedralin Solunda Gustavianum var 19.yy.’da üniversite binası olarak kullanılıyoru. Fyris nehrine karşı kafelerde birşeyler içebilirin. İyi Eğlenceler
visby adanın degil sehrin ismiymiş … adanın ismi gotland ….
ve son bir ekleme visby’e ulasmak için stockholmun 58 km guneyındekı Nynashamn’dan kalkan feribotlar kullanılabılıyor ….
Merhaba gökhan bey,biz bu sömestre isveç turu yapmak bolca resim çekmek istiyoruz ,umarım tercihimiz doğru dur 🙂
kesinlikle güzel bir tercih olacaktır.
abı ben normal bı vatandasım ısvece gıtsem nasıl vıze gerekıyormu tesekurler
hakan selamlar, schengen alman gerekiyor
Merhabalar, kardeşim ve ben bu şubat tatilinde 1 hafta İsveç tatili planlamıştık ama sizce vazgeçmeli miyiz? Yazın gidin demişsiniz de =/
Merhabalar, Biz de eşimle bu yaz İsveç tatili düşünüyoruz.İsveç’i gezmek için kaç gün yeterli.Bir de oğlumuz var 3 yaşında olacak yazın.Çocukla İsveç tatili sıkıntılı olur mu?Çok teşekkür ederim.
selam kardeşim ablam isveçte yeni vatandaş oldu acaba oraya gitmem kolay olurmu
Kardesim bende bir kıza aşık oldum gidip onu bulmak istiyorum ama pasaportum falan yok ki baska türlü nasıl giderim
İsveç sistemi ( kibirli anlayışı !) evlendim aile birleşimi başvurumu yaptım eşimle kavuşmak için bekliyorum ….beni 14 aydır bekletiyor .. en değerli varlığınızı, zamanınızı çalıyor.. mülakat ve ertesinde karar olmak üzere birer yıllık toplamda iki yıllık bekleme süresi !! siz önce göstermelik saygı anlayışınızı sorgulayın !!!
Elizha o kibirlilikten değil ben durumu açıklayayım. Eskiden böyle değildi son yıllarda çok fazla göç aldı ülke, bu nedenle aklınıza gelebilecek her iş zorlaştı. Evli olmak bile bu durumu değiştirmiyor, kolaylaştırmıyor. evlilik adı altında gelip sorna boşanan hiç çalışmadan para almak isteyen insanlar var devlet bunları ayırmak istiyor haklı olarak. İsveçte hayat eskisi kadar laylaylom değil. Bunun temel sebebi göç. yoksa genel olarak isveçliler oldukça saftır.
2014 temmuz ayında aile birleşimi yaptım ve hala beklemekteyim. Migrationsverket zamanımızı çalıyor.
İsveç’i çok güzel anlatmışsınız. Tebrik ederim. Daha derinine inmek gerekirse; İsveç’e gelirseniz bindiğiniz metrolara bile dikkat edin. Çünkü o binip indiğiniz metrolar bile sanatla kaynıyor olabilir.
Merhaba, nisan ayında İsveç’e gitmeyi planlıyorum. Kuzey ışıklarını görebilme şansım var mı?