Airfare’in fiyatlandırma sistemi, adeta bir gizem. Bir fiyatın arkasındaki mantığı biliyor olsanız bile, ABD’den Avrupa’ya bir uçuş 70 $’a mal olabilirken, neredeyse yan yana yer alan iki eyalet olan Kansas’tan Colorado’ya bir uçuşun neden 400 $’dan daha yüksek bir fiyata sahip olduğu sorusuna iyi bir cevap bulmak hiç mümkün değil.
Rezervasyon yapma arayışında olduğunuz bir uçuşun fiyatının neden bir gün 300 $ iken, bir sonraki gün 700 $ olduğu sorusu için de aynı durum geçerli. (Veya 1,100 $’a rezervasyon yaptırdığınız bir uçuşun iki hafta sonra neden 650 $ olduğu da)
Ve ortada bir cevap bulunmadığı için, bu durum fiyatların neden değiştiği ve bu dalgalanmaların nasıl atlatılacağı üzerine teoriler ortaya çıkarmış bulunuyor.
Bu teorilerden birini muhtemelen duymuşsunuzdur: Kimilerinin söylediğine göre, web siteleri uçuş tarifesi aramalarımızı takip ediyor ve aynı uçuşu yeniden incelediğimizi gördüklerinde fiyatları arttırıyor. Bu teori, web tarayıcılarını, arama geçmişini gizleyebilen gizli (incognito) modunda kullanarak havayolu şirketinin web sitesine veya arama motoruna yeni bir kullanıcı gibi görünmeyi sağlamak ve böylece düşük bir fiyat elde etmek yönündeki, sürekli olarak tekrar edilen tavsiyeyi ortaya çıkardı.
Peki işin aslı nedir?
CheapAir.com’un CEO’su Jeff Klee, Travel+Leisure’a konu ile ilgili açıklamalarda bulundu: “Bu, kesinlikle işe yarar bir numara değil. Hiç kimsenin gizli modda [gizli olmayan moddakine kıyasla]iki farklı tarife bedelinin bulunduğu bir örnek sunduğunu görmedim.”
Elbette, uçuş fiyatlarını sorgulamak için ortada herhangi bir gerekçenin bulunmadığı söylenemez.
Klee: “Uçuş fiyatlarının her zaman, bazen çok kısa bir sürede olmak üzere değiştiği kesinlikle doğru. Ancak değişiklikler, aramalara değil güncel rezervasyonlara göre gerçekleşiyor.”
Belki de “Hayır, gerçekten, Chicago’ya tek yön bir uçuş için arama yaptım ve bileti satın almadım. Ve iki saat sonra fiyatı iki katına çıkmıştı.” diyebilirsiniz. Maalesef.
Klee, T+L’e yaptığı açıklamada “Uçakta yer alan bir sonraki koltuğun fiyatının, halihazırda kaç koltuğun satılmış olduğuna bağlı” olduğunu belirtti.
Tüm arama motorları, görüntüledikleri fiyatları havayolu şirketlerinin sistemlerinden alır ve koltuklar için tek bir havuz bulunur: Bir web sitesinin, aynı uçuşu daha önce incelemiş olduğunuzdan dolayı size daha yüksek bir fiyat göstermesi gerektiğini belirlemesi için, sözü geçen koltuk havuzundan gelen fiyatları ve gördüğünüz son fiyatı içermesi ve ardından uçuşu, sizin ödemeyi yine de kabul edebileceğiniz hangi fiyattan sunabileceğini tahmin etmesi gerekecektir.
Yani gizli modu işe yaramıyor (en azından uçuş fiyatlarından tasarruf etme konusunda). Bütçe odaklı bir gezginin yapması gereken nedir?
Klee, bu konuda eklemelerde bulunuyor: “İç hatlar uçuşları için, uçuştan önceki bir aydan dört aya kadar geçen süre büyük önem taşıyor. Bu üç aylık sürede, uçuş bedelleri inip çıkmaya meyillidir. Verebileceğim en iyi öneri şu: Uçuşları kontrol etmeye erkenden başlayın, sıkça kontrol edin ve gördüğünüzden daha düşük ve gerçekten iyi bir fiyat gördüğünüzde hemen biletinizi alın.”
Belirli bir noktaya ne zaman uçmayı istediğinizi biliyorsanız ve (olması gerektiği gibi) yeterli bir hazırlık zamanı ayırarak planlama yapıyorsanız, fiyat bildirimleri kurun. Birkaç örnek saymak gerekirse; CheapAir’in bünyesinde bir ücret takipçisi bulunuyor; Hopper mobil uygulaması size push bildirimleri gönderiyor ve Google Uçuşlar servisi çeşitli olanaklar sunuyor.
Ama gerçekten: Gizli modu işe yaramıyor.
Klee: “Fiyatların, kısa sürede bile dalgalanmasına yol açan pek çok faktör bulunuyor. Ancak, arama geçmişi bu faktörlerin arasında yer almıyor. Bu mümkün veya kullanışlı bir yöntem olmazdı.”
Kaynak: T+L