Köklü bir geçmişe sahip olan İkizdere, uzun yıllar Bizanslıların yönetimi altına kalmıştır. İdaresi ise Rize ilindeki bir manastırdan gerçekleşmiştir.
1204 yılında Trabzon’da bir devlet kurulmuş ve rivayete göre yönetim yeri Trabzon’a kaydırılmıştır. 1878 yılında Rize’nin ancak merkezi olması ile birlikte, İkizdere nahiye olmuştur. İlçenin eski ismi Kuray-ı Sab’adır.
Uzun bir geçmişe sahip olan İkizdere’de, günümüze gelebilen eserler bulunmaktadır. Bunlar, Merkez Camisi, Şimşirli Köyü Camisi, Güneyce Hacı Şeyh Camisi, Güneyce Köprüsü’dür. İkizdere’nin yöresel ahşap evleri de görsel güzelliği ve sahip olduğu kültür ile görülmeye değerdir.
Eserlerin ve ahşap evlerinin yanında, İkizdere’yi asıl meşhur kılan yüksek yaylalarıdır. Yaz aylarında serinlemek için tercih edilen, bahar aylarında rengarenk çiçeklerle dolan yaylalar, doğal güzelliğinin temelini oluşturmaktadır.
Ayrıca Rize İkizdere’ye bağlı olan Rüzgarlıköy ünlü sanatçı Tarkan’ın köyüdür.
Gezilecek Yerler
İkizdere, dik yamaçlı vadileri, doruklara ulaşılabilir dağları, zümrüt yeşili yaylaları, tarihi kemer köprüleri, coşkun akan dereleri ile çok özel bir turizm beldesidir,fakat son yıllarda İkizdere’nin doğal güzellikleri yok edilmektedir.Dünyanın en önemli 200 vadisinden birisi olan İkizdere Vadisi üzerinde yapımı planlanan 16 adet hidroelektrik santralleri doğal güzellikleri tahrip etmektir,durumun vahametini gözle görülmektedir.
İkizdere-Anzer Yaylası (Ballıköy) Turizm Merkezi Ulaşım: Rize’nin İkizdere ilçesinin 39 km. güneyindedir. İkizdere-Dereköy arasını 4 km. asfalt, 25 km. ham toprak yoldur. Yaz aylarında dolmuş bulunabilir.
Özellikler: 3.000 m. rakımlı yaylada alt yapı hizmetleri tamamlanmış durumdadır. PTT, bakkal, kasap, fırın, manav, kır kahvesi ve lokantalar hizmet vermektedir. Çok sayıda hastalığa şifa olan ünlü Anzer Balı bu yaylada bulunmaktadır.
Konaklama-Yeme-İçme: Yaylada çok sayıda pansiyon bulunmaktadır. Her türlü yeme-içme ve ihtiyaçlar yayladan karşılanabilir.
İkizdere-Çağrankaya Yaylası Ulaşım: Rize’nin İkizdere İlçesinin 25 km. doğusundadır. Yaz aylarında dolmuşlarla gidilebilen yaylaya güzel manzaralı toprak yolla ulaşılmaktadır.
Özellikler: 3.200 m. rakımlı Çağırankaya yaylası, adını düz konumdaki yaylanın çevresindeki dik yamaçlı kaya ve uçurumlarla ses yankısı oluşmasından almıştır. Elektrik ve telefon gibi altyapıya sahip olan Çağırankaya yaylasında, bakkal, kasap, kır kahvesi işletilmektedir.
Konaklama-Yeme-İçme: Yaylada konaklama yeri yoktur. Kamp malzemeleri getirilmelidir. Ancak yayladan et ve süt mamulleri, ekmek satın alınabilir.
Şimşirli Köyü Camii Derin bir vadiye bakan cami, Karadeniz yöresindeki ahşap camilerin en güzel örneklerinden. 1849’da bütünüyle kestane ağacından inşa edilen yapının iki katlı iç mekanı inanılmaz bir ahşap işçiliğine sahipdir Arazinin eğiminden dolayı yüksek taş duvarlı bir subasman üzerine kurulmuştur. Ahmet Usta tarafından yapılmış ahşap camidir. Cami kareye yakın bir dikdörtgen alanı kaplar plan kuzey cephedeki giriş ve harimden meydana gelmektedir. Giriş kısmının üzerinde iç mahfile bağlanan fevkani bir mahfil bulunmaktadır. Kuzeyinde bir medresesi vardır. Bu medrese ile cami arasında 1988 yılında yapılan minare yer almaktadır.