Türk- Yunan Ticaret Odası Türkiye Başkan Yrd. ve Uzakrota Summit konuşmacılarından Sema Aydın ile keyifli bir röportaj gerçekleştirdik.
Öncelikle hoşgeldiniz, ziyaretçilerimize kendinizi biraz tanıtabilir misiniz ?
İzmir doğumluyum, Üniversite çağında 2 çocuk annesiyim, annem Makedonya, babam Bosna’dan yani göçmen bir aileden geliyorum. Ama atamızın doğduğu topraklar Yunanistan, Selanik, çok farklı duygular uyandırmıştır ben de her zaman. Belki de bu yüzden hayatımın büyük bir kısmında bir şekilde o coğrafya ile kesişiyor yolum.
Bize biraz K.Yunanistan Türkiye Ticaret Odası hakkında bilgi verebilir misiniz?
Yunanistan Türk- Yunan Ticaret Odası Türkiye Başkan Yrd. olmadan çok uzun yıllar önce bir Yunan şirketi ile ortaklık yaparak başladım o ülke ile ticari ilişkilere.
Düzenlediğimiz info-tour larla Türkiye’den birçok turizmciyi, kanaat önderlerini, kamunun önde gelen isimlerini Yunanistan’a götürdük. Her iki ülkede B2B, lansman, fuar katılım ve ziyaretçi organizasyonları gibi çalışmalar yaptık. Birçok Türk ve Yunan şirketine karşılıklı yeni yatırımlar için destek olduk, danışmanlık verdik. Ben halihazırda hem kişisel anlamda Yunanistan ile ticari faaliyetlerime devam ediyorum, hem de K. Yunanistan Türk- Yunan Ticaret Odası olarak, iki ülke arasındaki ticari birlikteliklerin artması, ekonomik faaliyetlerin çoğalması, her türlü sorunun giderilmesi, soruların cevaplandırılması için elimizden geldiğince destek olmaya çalışıyoruz.
Yunanistan’ın bilinmeyen birçok bölgesini Türkiye’den gelecek yatırımcılara da tanıtmaya çalışıyorsunuz, peki bu bölgelerin turizm anlamında gelişmesi için de çalışmalarınız oluyor mu?
Yunanistan dışında dünyanın birçok ülkesinde düzenlenen fuarların Türkiye Temsilciliğini yapıyorum, bu ülkelere Alım Heyetleri gönderiyorum veya Türkiye’ de yatırım yapmak, fuarlara katılmak isteyenlere danışmanlık veriyorum.
Hem kişisel hem de ticaret odasında ki görevim sebebi ile yabancılara “ Türkiye’de Yatırım Fırsatları” Başlığı altında sunumlar yapıyorum ki birinci amacımız ülkemize hizmet vermek…
Ayrıca İzmir de Alaçatı da butik otel işletmecisiyim ve Alaçatı Turizm Derneği’nde de başkan yardımcısıyım. Şu an gündemimizde Alaçatı’nın 12 ay boyunca turist alabilmesi için yurtdışı tanıtımları ve yabancı odalar ile işbirlikleri yapılması ön sırada. Sürdürülebilir turizm işletmelerimizin ayakta kalabilmesi için şart.
1. dönem başkan yardımcılığı görevini yürüttüğüm Tügiad Ege de, yeni başkanımız Can Yavaş önderliğinde de Uluslararası İlişkiler konusunda çalışmalarımız artarak sürecek.
Bünyenizde bulunan turizm şirketleri var mı? Bu firmalar Yunanistan’da ne gibi hizmetler veriyorlar.
Üyelerimiz arasında hem turizm işletmelerine sahip olanlar hem de turizm dernek ve odalarında görev alan üst düzey yetkililer mevcut. Bu kişiler, dernekler, odalar ve işletmeler ile sürekli temas halindeyiz.
Şu an Sakız Adası ve Alaçatı ile “İkiz Kardeş Şehir” projesi kapsamında hem karşılıklı tanıtım yapıyor hem de turizmcileri, acenta sahiplerini ve otelcileri bir araya getiriyoruz örneğin.
Yunanistan turizm tanıtımlarında çok başarılı bir ülke. Bu da haliyle turizm ekonomisine yansıyor. Tüm turizm fuarlarına ülke olarak, il ve adalar olarak ayrı ayrı katılım gösteriyorlar. Sürekli yurt dışından gruplar davet ederek info tour lar düzenliyorlar. Üniversite araştırmaları, konferanslar, paneller sürekli yapılan etkinlikler turizmde bu başarıyı yakalamalarına vesile oluyor.
Türkiye’den Yunanistan’a 1 milyonu aşkın turist gelirken Yunanistan’dan Türkiye’ye 500 bin turist geliyor. Bunun da büyük bir kısmı Türkiye’ye yakın bölgelerdeki Türk kökenli Yunan vatandaşları oluşturuyor. Bunu neye bağlıyorsunuz?
Yunanistan ile ortak geçmişimize bağlı olarak ortak genlere ortak kültüre ortak değerlere ortak mirasa sahibiz. Bu birbirimize yakın hissetmemize ve bir yandan da merak etmemize sebep oluyor.
Ulaşım kolay, fiyatlar uygun, yemekler güzel, doğa bir harika, eğlence, alışveriş, tarihi mekanların korunmuş olması, yani bir turizm destinasyonunda gerekli olan bir çok şeye sahip olmaları Türk turistinin tercihini bu yönde kullanmasına sebep oluyor.
Evet, Türkiye’nin turist alan bir ülke konumundan turist gönderen bir ülke konumuna geçmiş olması da bunda bir etken ama Bulgaristan da aynı yakınlığa ve benzer ortak değerlere sahip olmasına rağmen, Yunanistan’ın daha ön planda olmasının sebepleri var, az önce bahsettiğim turizm çalışmalarının bunda çok fazla payı var.
Türk turist Yunanistan’da en fazla nereleri ziyaret ediyor?
Türk turist en fazla adaları tercih ediyor elbette. Adalar bir adım ötemizde, biz Çeşme den 20 dakikada Sakız Adasına geçip deniz kıyısında güzel bir yemek yiyip dönebiliyoruz mesela, İzmir de Göztepe vapuruyla Karşıyaka’ ya geçmek kadar kolay.
Önümüzdeki yılbaşı dönemi için Türk turistlere tavsiyeleriniz var mı?
Atina’ da çok elit mekanlarda ve Selanik’ te sokak partilerinde çok keyifli anlar geçirmeleri mümkün yılbaşında. Kayak yapmayı sevenler içinde Yunanistan da benzerlerinden çok ucuz çok kaliteli işletmelerin olduğu rotaları tercih edebilirler.
Son olarak eklemek istedikleriniz var mı?
Ocak ayında Selanik te Yunan iş adamları ve yatırımcılarına yeni bir sunum gerçekleştireceğim. 2018 yılı Türkiye Yunanistan ikili ticari ilişkilerinin çok büyük ölçüde artış sağladığı bir yıl olacak.