Teknolojinin Turizm İşletmeleri Üzerine Etkisi

Seyahat severlerin tercihlerinde değişime neden olan teknoloji, işletmelerin de faaliyetlerinde değişime yol açmıştır. Tam olarak bu nedenden dolayı da işletmelerin uygulayabildiklerinde teknoloji, bir işletmenin gelecekte varlığını devam ettirmesinde önem arz eden stratejik planlama sürecinin ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir.

Özellikle pazarlama konusunda etkin, verimli ve düşük maliyetli bir pazarlama kanalı olan internetin kârlı müşteri ilişkileri geliştirilmesinde ve müşteri ilişkileri yönetimindeki rolü oldukça önemlidir.Turizm işletmeleri teknoloji sayesinde tüketicilerin yaşı, medeni durumu, gelir düzeyi, eğitim durumu, çocukları olup olmadığı gibi demografik verilerle, boş vakitlerinde ne yapmaktan hoşlandıkları, nerelere seyahat ettikleri veya etmek istedikleri vb. pek çok bilginin yer aldığı bir veri tabanı oluşturarak ve bu bilgileri iyi yöneterek pazarda yer alan rakiplerine karşı avantaj elde edebilmektedirler.

Turizm sektörü de teknolojik devrime bağlı gelişen değişimlerden etkilenmiştir. Bilginin, turizm sektörü çok önemli olması, bilgi teknolojilerinin sektörde kullanılması büyük avantajlar sağlamaktadır. Turistik ürün ve hizmetlerin, satın alınmadan önce satış noktasında incelenme olanağı yoktur. Tüketilmeden önce ve tüketileceği yerden farklı bir yerde satın alınırlar. Bu yüzden turistik hizmetlerin tüketiciyi çekebilmesi,turizm işletmelerin sunduklarını hizmeti tanıtmalarına bağlıdır. Tüketici beklentilerine uygun, doğru ve güncel bilgi turistlerin tatmini için çok önemlidir. Bilgi teknolojileri turizm sektörünün gereksinim duyduğu bilgi altyapısını sunmaktadır.

Yeni teknolojiler turizm işletmelerinin faaliyetlerini yürütme şekillerini, iletişim yöntemlerini, tüketicilerin bilgi arama ve turistik hizmet ve ürün satın alma yollarını değiştirmektedir. Turizm işletmeleri bilgisayarlı rezervasyon sistemleri ve elektronik satış noktaları gibi rezervasyon ve bilgi yönetim sistemleri kullanmaya, küresel dağıtım sistemlerinin içinde yer almaya başlamışlardır. İnternet, turizm işletmelerinin faaliyetlerinde belki de önemli bir araç haline gelmiştir. Yeni teknolojiler turizm işletmelerini rekabet güçlerini artırabilmek için yeniden yapılanma süreçlerini uygulamak gibi kimi arayışlara itmektedir.

Günümüzde olağanüstü bir hızla ucuzlayarak yaygınlık kazanan bilgi teknolojileri, uluslararası alandaki değişim sürecinde, küreselleşmeyi hızlandırmaktadır. Bilgi ve iletişim teknolojileri sayesinde bilgisayarlar, dijital donanımlar, faks makineleri, cep telefonları, uydu yayınları gibi yeni ürün ve hizmetlerin ortaya çıkışı toplam üretimi artırmakta ve yeni iş olanakları yaratmaktadır. İnternet yoluyla yapılan ticaret (e‐ticaret), dijital reklam, sınır‐ötesi  üretim, yeni pazarlama teknikleri, yeni organizasyon ve yönetim teknikleri ile ekonomik etkinlik artmaktadır.

Gelişmekte olan ülkelerin kalkınmasında turizmin önemi sürekli vurgulanmaktadır. Turizm de yeni ekonomik sürecin bir parçasıdır. Bu süreç içinde turizm de yaşanan gelişmelerden etkilenmektedir.

Dünya seyahat ve turizm endüstrisi, büyük değişimlerle karşılaşmaktadır ve bu alanda faaliyet gösteren şirketler için rekabet güçlerini korumanın tek yolu çevrelerindeki değişim ve eğilimleri yakından izlemektir. Aynı şekilde, rekabetçi dünya turizmi ortamında turizm pastasından büyük pay almak isteyen ülkelerin de yeni ekonominin getirdiği değişimleri yakından izleyerek turizm politikalarını o yönde oluşturmaları gerekmektedir.

Turizm işletmelerinin gelişen bilgi teknolojilerinden faydalanmasına verilecek örneklerden biri de küresel dağıtım sistemleridir. Küresel dağıtım sistemleri, sürekli değişen ve gelişen turizm endüstrisi koşullarında oluşturulmuş ve endüstriye gerekli tüm bilgileri sağlamak için çalışan sistemlerdir. Bu sistemlerin ortak özelliği turistik ürünün bileşenlerini rezervasyonu yapacak olan seyahat acenteleri ya da bireyler için bir araya getirmesidir. Başlangıçta yalnızca seyahat acentelerinin kullandığı sistemler olarak ortaya çıkmasına rağmen bugün Internet’in yaygınlık ve işlerlik kazanması ile müşterilerin de bireysel olarak kullanabildiği bir sistem halini almıştır.

Sabre, Amadeus, Galileo ve Worldspan küresel dağıtım sistemlerinin en büyük ve en önemlilerindendir. Bu şirketlerin sağladığı teknik destekler ile acentelerin endüstriye ve sisteme ilişkin sorunları profesyonelce ele alınarak çözüme kavuşturulmaktadır. Internet üzerinden bireysel müşterilere de ulaşabilen şirketler, ulaşım, konaklama, araba kiralama ve pek çok farklı hizmet sunan işletmeleri bir araya getirerek müşterilerin çeşitli alternatifler arasından kendilerine en uygun seçeneği bulmasına yardımcı olmaktadır.

Küresel dağıtım sistemleri, 1990’lı yıllardan itibaren sürekli bir gelişme ve yeni teknolojiye ayak uydurma eğilimi göstermektedir. İşletmelere getirdiği ek maliyetlerin yanında sağladığı faydalar düşünüldüğünde, seyahat endüstrisinde faaliyetlerin geleneksel yöntemlere göre kolaylaştığı söylenebilir. Teknoloji ve seyahat endüstrisi gelişmeye devam ettikçe küresel dağıtım sistemleri ve dolayısı ile SabreAmadeus, Galileo ve Worldspan‘da gelişmeye devam edecek ve günün koşullarına göre şekil alacaktır. Teknolojinin ilerlemesi ve ihtiyaçların çeşitlenmesi bu sistemleri ve dolayısıyla turizm firmalarının genelini gelişmeye zorlamaktadır.

 

 

 

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

uzakrota_logo - Kopya

Uzakrota Travel Summit is connecting the biggest companies with the brightest minds and professionals of the travel industry around the world.

Let’s Do It Together

Get subscribed today!