Dünya Çalışma Örgütü Küresel Çalışma Trendleri son raporuna göre dünya genelinde 3 Milyar kişi çalışıyor; 3 Milyar kişinin 1.2 Milyarını kadınlar 1.8 Milyarını da erkek nüfusu oluşturuyor.
Turizm endüstrisi dünyada yaklaşık 210 Milyon kişiye iş olanağı sunmaktadır. Bu alanın %45’ini kadın işgücü oluştururken erkek işgücünün oranı %55 civarındadır. Türkiye’de nüfus içerisinde işgücüne katılma oranı %47,5 olup, bu oran erkeklerde %69,2, kadınlarda ise %25,9.
TUIK raporlarına göre, Avrupa Birliği üyesi ve aday ülkeler arasında kadınların işgücüne katılma oranının en düşük olduğu ülke ne yazık ki Türkiye.
Turizmin ülke istihdamındaki payı %6,8 ile 835.000 kişi ve turizm sektöründe istihdam edilen kayıtlı çalışanların sadece %25’i kadınlardan oluşmakta. %25’lik kadın çalışan dağılımı verileri ise;
- Konaklama sektöründe 24.000,
- Yiyecek-içecek sektöründe 27.000,
- Havacılık alanında 2.000,
- Seyahat acentelerinde ise 12.000
Yani sektörde 835ç000 çalışandan sadece 65.000 kadarı kadınlardan oluşuyor.
Bunlara ilave olarak çok önemli bir veri daha var ki; o da sektördeki kadın yönetici oranı sadece %9,3.
Tabloyu gözden geçirdiğimizde aslında durumun ülkemiz açısından hiç iç açıcı olmadığını anlamak zor değil.
İrdelenmesi gerekenler doğal olarak ortada. Kadınların turizm sektörüne katılım oranı neden bu kadar az? Dahası sektöre katılan kadınlar yönetici poziyonlarına neden yükselemiyor? Yoksa bu işin fıtratında erkek egemenliği mi var?
Konuya biraz geniş açıdan bakarak başlayabiliriz. Turizm sektörü çalışanı Dünya insanı olmakla mükelleftir herşeyden önce. Misafire hizmet verirken hayatını idame ettirecek parayı emeğini verdiği hizmet sektöründen kazanır. Dünya insanı olarak tutumlarını da bu doğrultuda ortaya koymalı; cinsiyet, din, dil, siyasi görüş ve/veya herhangi bir taraf olmaksızın hizmetini sunmak zorundadır. Malum dünyanın her bir yerinden gelen misafirleri ağırlamak, ağırlarken de her kültüre, dine, dile, görüşe saygı duymak zorundadır. Aynı şekilde çalışma arkadaşlarına karşı da bu duruşu sergilemek zorundadır çünkü dirsek temasında bulunduğu mesai arkadaşı da kendisi ile aynı paralelde hareket ediyordur. Aksi sahtecilik olur; mümkün olamıyorsa sektörün terk edilmesi hatta hiç meşgul edilmemesi adına çalışmaya başlanılmaması gerekir.
Kadınların otellerde kariyer hedeflerine dönük kendi tutumlarını araştırmak ve anlamaya çalışmak için; öncelikle cinsiyet ayrımı yapılmaksızın fırsat eşitliğinin sağlandığı bir zeminin sağlanıyor olması gerekmektedir. Yani bu uzun ve meşakkatli yolda maça çıkarken herkesin eşit şartlarda başlamasını sağlamak bu koşulları oluştırmak gerekmektedir.
Turizm sektöründe kariyer hedeflerini oluşturup üst düzey yöneticiliğe giden yolda yürümek için önce turizm hakkında donanımlı olmanız, yüksek eğitiminizi tamamlamış olmanız, son derece dinamik olan sektörün gelişiminize hız kesmeden ayak uyduruyor olmanız, kendinizi sürekli olarak güncellemeniz, entellektüel birikiminizin olması ve elbette mesleği çok sevmek yeterlidir.
Kadın olmak yukarıdaki özelliklerin hiçbirine engel değildir.
Turizm sektöründe hizmet en önemli argümandır. Hedeflerimizi tutturmak için uykusuz kim bilir kaç gece geçirmişizdir.
Konaklama ve Yiyecek – İçecek hizmeti veren her bir işletmenin kaliteli hizmet vererek var olması, varlığını sürdürebilmesi için hijyen, bakım, temizlik ve estetik olmazsa olmazlarımızdan şüphesiz. Tam da bu sebeplerden ötürü otellerde kat hizmetleri departmanında ağırlıklı olarak kadın personel istihdam edilir. Rezervasyon için iletişime geçen misafirimize telefonda gülümseyerek konuşan sabırlı anlayışı bir kadın sesi duyurmak istediğimiz sebeptendir ki rezervasyon memunurunu kadın personelden istihdam edilir. Resepsiyonda veya karşılamada her shiftte olmak üzere güleryüzlü bakımlı zarif bir kadın personel istihdam edilir. Mutfakta hazırlanan yemeğe veya servis edilen tabağa bir son dokunuşu bir kadın personel yapsın istediğimiz için kadın personel istihdam edilir. İçecek servisinde güleryüzlü ve ince detayları düşünülmüş bir sunumu yapabilen, satış ve pazarlama departmanına ikna kabiliyetine ve iletişimine güvendiğimiz kadın personel istihdam ederiz.
Kaynak: Hotel Gazetesi
8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla sektördeki arkadaşlarımızın bu istatistikleri dikkate alarak düşünmeleri gerektiğini belirtir ve UZAKROTA olarak tüm kadınlarımızın kadınlar gününü kutlarız.