Otellerden rezervasyon platformlarına kadar tüm seyahat şirketleri insanları ortak ilgi alanlarına göre bir araya getiren ortak alanlar tasarlıyor.
Gittikçe dijitalleşen seyahat sektöründe sosyal ilişkiler her zamankinden daha değerli hale geldi. İnsanlar artık kimliklerini oluşturmak, daha güçlü bir aidiyet hissi yaratmak ve kendilerini keşfetmek için kurdukları ilişkilere daha çok önem veriyorlar. Birçok sektör için geçerli olan bu anlayış özellikle modern gezginleri motive eden istekleri anlamak için çok önemli. Maaşının önemli bir kısmını seyahate harcayan y kuşağı günümüzde işgücünün önemli bir kısmını oluştururken, markalar da bu ihtiyaca yönelmek için tekliflerini değiştirmek zorunda kalıyor.
Skift adına konuşan Greg Oates, gezginlerin yeni ve sosyal deneyim arayışından bahsederken şöyle konuştu: “Günümüzde, asıl gerçek erişim haline geldi. Sizin kim olduğunuzu belirleyen şey arkadaşlarınız ve paylaştıklarınız. Y kuşağı gezginlerin seyahatlerden beklentileri sosyal ağlardaki statüsünü artıracak kişilere ve yerlere erişim sağlamak. Onlar için amaç, az kişinin yapabildiği bir şeyi deneyimlemek olduğu kadar bu anı yakalayıp dijital ortamlarda paylaşmak.”
Seyahat şirketleri bu istekten hareketle insanları belli ortak ilgi, uğraş ve meraklar doğrultusunda bir araya getirecek sosyal ortamlar oluşturuyor. Oluşturulan sosyal ortamlar ise online olduğu kadar normal hayatın içinden örnekler de olabiliyor. Yapılan etkinlikler değerli seyahat deneyimleri oluşturmakla kalmayıp gidilen yer ile derin bağlantılar kurulmasını da sağlıyor. İşte PSFK trafından yapılan araştırmaya göre seyahat markalarının gezginler için ürettiği geniş ağlardan örnekler:
Önemli otel markalarından Eaton, Washington’da sosyal yarar sağlamayı hedefleyen yeni bir konaklama markası ortaya çıkardı. Gazeteci, girişimci ve siyasetçilere hitap eden otel çift yönlü bir anlayış geliştirip, konuşmacıları ve etkinlikleri bünyesinde bulundururken aktivist gezginleri de çekecek bar ve restoranlar ile hizmet veriyor. Eaton, yakın zamanda iklim değişikliğinden ırk ilişkilerine değişen konularda konuşmacıları ağırlayacağı bir etkinlik dizisine ev sahipliği yapacak. Etkinliğin amacı, eserlerinde güncel olayları konu alan ve birçoğu kar amacı gütmeyen, yaratıcı alanlardan sinema yapımcıları ve sanatçıları ağırlamak.
Oluşturulan genişletilmiş ağlar, gezginlerin seyahatlerinde nasıl rezervasyon yaptıklarını da etkiliyor. Los Angeles merkezli girişim Overnight, kullanıcıların arkadaşları ve diğer güvenilir ağlarla konaklamak için arama ve rezervasyon yapabilecekleri Gruplar adını verdiği özel bir ev paylaşımı sistemi oluşturdu. Gruplar uygulaması ev sahiplerini kendi arkadaşlarının ağında veya dahil oldukları özel grupta bulunan potansiyel misafirlerle bir araya getiriyor. Overnight, kullanıcıların bu kategoriye dahil olan misafirleri için özel fiyat belirlemelerine de imkan sağlıyor. Overnight bu özelliği, birbirini dünyayı görmek ve deneyimlemek için teşvik eden 350.000 kadından oluşan Girls LOVE Travel adlı oluşum ile kurduğu özel ortaklık sonucu sunuyor.
Son örnek ise Lonely Planet‘in sunduğu Trips. Trips platformunda tüm kullanıcılar mahallede çıktığı bir yürüyüşten dünya gezisine kadar değişen bir skalada yaptığı son seyahati paylaşıyor. Trips ağında gezginler yaptıkları seyahate ilişkin fotoğraf ve videoları yazdıkları yazıyla birlikte tüm platform ile paylaşabiliyor.
Entrepreneur tarafından yapılan çalışmaya göre y kuşağının %97’si online ağlarda seyahatlerine ilişkin fotoğraf ve videolar paylaşarak etkili bir ikili iletişim ağı kuruyor. Neredeyse evrenselleşen bu anlayışa göre genç gezginler yararlı bir seyahat deneyiminden farklı beklentilere sahip. Bu farklı deneyimlere olanak sağlayan markalar ise genişleyen ağda kendilerini merkeze yerleştirerek kazanabilecekler.
Kaynak:Psfk