Hürriyet’ten Burak Çoşan’ın haberine göre TÜRSAB, Türkiye’de vergi ödemeyen airbnb, kayak, agoda, skyscaner ve expedia gibi online rezervasyon sitelerine dava açmaya hazırlanıyor.
Bu kapsamda davaya konu 20’ye yakın internet sitesinin olduğu ifade ediliyor. Eğer karar çıkarsa yurtdışı merkezli birçok online otel rezervasyon sitesine Türkiye’den erişim engellenebileceği belirtiliyor.
Peki Sektör Temsilcileri Bu Konu Hakkında Ne Söyledi?
Bertan Aner (Otelz.com)
Sadece booking.com özelinde bir girişimde bulunulması zaten booking.com’a haksızlıktı. Olması gereken yapılmış. Muadil tüm global siteler için tedbir kararı istemeye karar vermiş Tursab Yönetimi. Mahkeme başvuruyu haklı bulursa bu sitelere de Türkiye’den erişim engeli getirilebilir. Tabi esas konu booking.com davasının ne yönde sonuçlanacağı. Bu davanın sonucuna göre tedbirler kalkar veya artık yurtdışı menşeili otel rezervasyon sitelerine elveda deriz.
Bizim açımızdan kısa vadede konu çok olumlu gibi görünse de uzun vadede özellikle yatırımcı ve potansiyal alıcıların ne düşüneceğini iyi tartıp ona göre manevralar yapmamız gerek.
Hayırlısı olsun diyorum.
Kadir Kırmızı (Turna.com)
Öncelikle Türkiye’de bu hizmeti satın alan müşterilerin, neden onları tercih edip yerli markaları tercih etmediklerini iyi analiz etmek gerekir. Müşteriler yerli firmalarda bulamadıkları ürünleri ve hizmetleri mi satın alıyorlar ? Bu durumda bu siteleri kapatmak bir çözüm olmaz. Ancak, durumun özellikle bizim sektörde bu şekilde olduğunu düşünmüyorum.
Biz Turna.com olarak, 26 kişiye istihdam sağlayıp onların tüm vergilerini Türkiye Cumhuriyetine ödeyen yerli bir firmayız. Müşterilerimizi satış öncesi ve sonrasındaki bütün hizmetleri eksiksiz verebilmek için, 24 saat hizmet veren bir Çağrı Merkezimiz var. Kendi teknolojimizi geliştiren bir ekibimiz var. Bütün bunları yaparken, kira ödemesindeki stopaj da dahil olmak üzere tüm vergilerimizi ödeyerek ülkeye maddi olarak katkı sağlıyoruz. Hem bu hizmetleri eksik veren, hem de Türkiye’de herhangi bir vergi vermeyen internet şirketleri ile adil şartlarda rekabet etmemiş oluyoruz. Bu internet şirketlerinin de benzer istihdamı, satış öncesi ve sonrası benzer hizmetleri sunması ve en önemlisi vergisi ödemesi gerekir ki adil şartlarda rekabet edelim.
Türkiye’de yerleşik olmayan siteleri kullananları da uyarmak gerektiğini düşünüyorum. Herhangi bir sorunla karşılaşıldığında yabancı siteleri Türkiye’de şikayet edebileceğiniz bir merci yok. Örneğin yabancı bir firmayı Tüketici Hakem Heyeti’ne şikayet edemiyorsunuz. Türkiye’de yerleşik firmalar için tüm hukuki yollar açık. Bunu mutlaka göz önünde bulundurulması gerektiğini düşünüyorum.
Çağdaş Polat (Neredekal.com)
Yurtdışındaki değerli turizm markalarının Türkiye’de olması hepimiz için bir değerdir. Tabi ki yasal mevzuatlar hepimiz için geçerli olduğu gibi onlar için de geçerli olmalı ve aynı zeminde buluşulmalıdır.
Bunun yanında Neredekal.com olarak Türkiye’de Trivago ve TripAdvisor ile rekabet edip, onların sunduğu faydanın ötesinde faydalar sağlayarak, 11 yıldır Türkiye turizmine önemli katkı sağlıyoruz. Neredekal.com modeli bugün diğer global firmalar tarafından kopyalanıyorsa, diğer ulusal firmalarımızın da global markalar karşısında aynı şekilde başarı sağlayabileceğine inanıyoruz.
Ahmet Bozdağ (Biletall.com)
Haksız rekabet ve vergilendirme konusunda illegal oldukları için yerinde bir karar olduğunu savunuyorum.
Turizim Seyahat acentelerininde şu anki sıkıntılı durumlarının en önemli sebeblerinden bir taneside budur. Özellikle uçak bileti rezervasyonlarında yurt dışı merkezli farklı ülke IATA’ larında çektikleri fiyat hiç bir şekilde rekabet edilemeyecek seviyededir ve çoğu rezervasyonda bagajsız fiyatları verdikleri için son kullanıcı tarafında da mağduriyet yaratmaktadır.
Ülke turizmi açısından hayırlı olmasını diliyorum.
Yeni Tursab başkanı Firuz Bağlıkaya,başkan seçildikten sonra Booking’in tekrar açılacağını ve bu tür sitelere uygun formül bulunacağını söylemişti. Tabi dediği gibi olmadı. Şimdi diğer siteleri de kapatmak için girişim başladı.
Kendi ülkemizde ki diğer işletmeler için son kullanıcılar için kötü görünen bir durumu aslında Köy Enstitülerin de olduğu gibi lehimize çevirip ülkemizide insanımızı da kalkındırabiliriz. Bu da kooperatifleşme olur. İnovasyon,Sürdürülebilirlik işte tam da burada devreye giriyor.Turizm de,tarımda ve diğer bir çok sektörde kooperatif sistemine geçersek,üretim düzenli bir sekilde artar,sektörlerde mağduriyetler ve hak gaspları biter.İşverenin hakkı korunduğu gibi müşterinin ve çalışanında hakları devlet tarafından koruma altına alınır. Airbnb, Tripadvisor,Trivago siteler kooperatifler aracılığı ile kurulur.Bu sayede Booking, Airbnb kapanıyormuş kimse dert etmez.
Bizde aynı genç Cumhuriyet gibi bu krizden çıkabilir ve bu tür sistemler neden kendi içimizde çıkmıyor gibi söylemleri bitirebiliriz. Tabi burada hükümet yetkililerinin böyle bir vizyonu böyle girişimlere ciddi destekler sunması lazım.