Tüm dünyayı etkisi altına alan Korona virüs, ülke ekonomilerini negatif yönde etkilemeye devam ediyor. Ülkelerin büyük önem verdiği turizm sektörü, en çok etkilenen endüstrilerin başında geliyor. Sektördeki mevcut durumu ve Korona virüs‘ün dünya genelindeki seyrini Londra merkezli World Tourism Forum enstitüsü başkanı Bulut Bağcı yorumladı.
2020 yılı yaklaşık 3 aylık bir süreçte ismini duyduğu Çin’in Vuhan kentinde başlayan Korona virüs salgını, aradan geçen süreye rağmen global ölçekte yayılım sağladı. Dünya Sağlık Örgütü’nün pandemi olarak ilan ettiği bu virüs, insanların yaşamı kadar ülkelerin ekonomilerine de derin izler bırakacak gibi duruyor. Turizm gelirlerinin bu yıl dünya genelinde küçüleceği tahmin ediliyor.
“Turizm sektörünün hassas dinamiklerini var”
Turizm sektörünün çok hassas dinamiklerini var, bu nedenle Korona virüs bu yılın tatil trendlerini etkileyecek.
World Tourism Forum Enstitü Başkanı Bulut Bağcı, turistlerin mesafeli yaklaşacağını belirterek, bu yıl turizm sektörü için dalgalı bir dönem olacağını ifade etti: “Sektörde yıllarını devirmiş biri olarak çok kriz yaşadık krizi yönetmeye sektörümüz alışık ama devlet desteğiyle bu krizde başarılı bir şekilde atlatacağımıza inanıyorum. Diğer yandan, Rusya ile ilişkilerin sağlıklı yürümesi gerekiyor. Geçen yıl 7 milyona yakın Rus geldi. Bunu kaybetmememiz lazım. Turistler gelmeyi kestiği anda silsile halinde çeşitli sonuçları ortaya çıkmaya başlayacak. Bu sadece Türkiye’de değil, dünya genelinde ciddi anlamda turizm alanında dalgalı bir süreç bekliyor bizi.”
Türkiye’nin Aldığı Önlemler
Özellikle yakın çevremiz ve komşu ülkelerde fazlaca Korona virüs vakaları görülürken, Sağlık Bakanlığı’nın Bilim Kurulu ile koordineli olarak yürüttüğü önlem paketleri ile ülke olarak erken aksiyon aldık. Bağcı çalışmaların etkisine değinirken yetkililere de teşekkürlerini sektör adına sundu: “Vuhan’da başlayan Korona virüs özellikle son dönemde maalesef can kayıplarına sebep oldu. Dünya Sağlık Örgütü’nün de Pandemi, yani küresel salgın olarak ilan ettiği bir pozisyona geldi. Ülkemizdeki yetkililere, başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere teşekkür etmek istiyorum. Süreç içerisinde hemen harekete geçip, Türkiye’de daha bu vakalar görülmeden önlemlerini aldıkları için.”
Panik Yapmaya Gerek Yok
Bugün gelinen noktada gelişmeler her ne kadar olumsuz yönde ilerlese de bu noktada tıpkı Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı uyarı gibi bireysel “sakin kalmak” kadar sektörde sakinlik de oldukça önemli.
Bulut Bağcı “Kesinlikle panik havasına girmeyin, ancak yapmanız gerekenleri de yavaş yavaş yapın. Bu süreçte önünü görerek hareket etmekte fayda var. Şurada 1-1,5 aylık bir periyodumuz var. Turizm hareketliliğini cezbettirmek yerine geçen yıla kıyasla daha az turistin gelmesini sağlamak daha iyi. Mart sonu yaz sezonu başlangıcı. Sezon başlangıcını mart sonu değil nisan sonu planlamak mantıklı olacaktır.” ifadelerini kullandı.
Bağcı ayrıca rezervasyonların da dünya genelinde oldukça fazla bir şekilde gerilediğini ifade ederken, Türkiye’de bu dönemin sancısız olarak atlatılabilmesi adına Bakanlığın, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile yapacağı çalışmayla by-pass edilebileceğine değindi:
“Kültür ve Turizm Bakanı, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile çalışılacağı noktasında açıklama yaptı. Burada en önemli nokta sektörün tüm paydaşlarını kapsayacak bir çalışmanın yapılmasının güzel olacağı kanaatindeyim. Seyahatin önündeki engellerin kaldırılması, turistlerin seyahat masrafını artıran vergilerin kaldırılması veya azaltılmasına yönelik mali politikaların kolaylaştırılması gerektiğini düşünüyorum. Özellikle virüsten olumsuz etkilenen şirketlerin işlerinin sürekliliğini desteklemek için teşvik edilmesi, turist kabul etmeye tekrar hazır olduklarında destinasyonların promosyon, pazarlama ve ürün geliştirmesi için bütçelerinin artırılması gerekiyor.”
Turizm Hedefleri
Eldeki imkanlar ile Türkiye’nin gelir hedeflerine olan yakınlığına değinen Bağcı, sektörde yapılacak atılımlar ile Cumhuriyetin 100’üncü yılında turizmde 65 milyar dolar gelir hedefinin katlanarak gerçeğe dönüşebileceğini belirtti:
“Türkiye Turizm’de dünyada ilk 5’te. Türkiye’de çok iyi bir turizm sistemine sahibiz. Turizm hedefin güncellenerek 75 milyar dolar seviyelerine ulaşabileceği kanısındayım. Bakanlığın kurduğu tanıtım ajansı ile birlikte reklamlara daha çok ağırlık verilecektir. Bu ülkemizin turizme önem verdiğinin ve bir stratejisinin olduğunun göstergesidir.”
Global Turizm Piyasası ve Afrika Pazarı
World Tourism Forum Enstitüsü aynı zamanda Afrika pazarında da aktif rol oynayan, devletlere turizm fizibilite çalışmaları sağlayan bir enstitü. Bu noktada Afrika pazarının da revaçta olmaya başlamasını Enstitü Başkanı Bulut Bağcı yorumladı.
Afrika’nın hem turist vermeye başlaması hem de turizm projeleri için yatırımcılara imkân sağlaması, bu bölgeyi yükselen bir değer haline getirdi. Özellikle eko turizm alanında bu bölgenin revaçta olmasını sağlıyor. Bağcı yükselişteki Afrika pazarı hakkında şu ifadeleri kullandı.