Silikon Vadisi’nin finansal açıdan en güvenli tek boynuzlu atlarından biri olarak görülen Airbnb, personelinin dörtte birini işten çıkarıyor. Bu durum, teknoloji ekonomisi için uğursuz bir işaret.
Şirketin kurucusu ve CEO’su Brian Chesky, geçtiğimiz Salı günü personele, bu yıl şirketin gelirinin yarıya ineceğini ve Silikon Vadisi’nin Covid-19 dolayısıyla en büyük işten çıkarmalardan birine şahit olacağını, şirketin 7.500 çalışanının yaklaşık 1.900’ünün işten çıkarılacağını söyledi. Airbnb’nin bu kararı, küresel ekonomiyi zorlayan, neredeyse tüm başlangıç şirketlerinin işten çıkarmaları düşünmesine sebep olan ve özellikle seyahat endüstrisini mahveden koronavirüsün bedelinin keskin bir hatırlatıcısı.
Virüsü “yaşamımızın en rahatsız edici krizi” olarak nitelendiren Chesky, çalışanlara bir e-postayla Airbnb’nin 2020 yılındaki gelirinin 2019’da elde edilen gelirin – ki bu 4,8 milyar dolardı- sadece yarısı olacağının tahmin edildiğini ve sonuç olarak, Airbnb’nin lüks evlere ve geleneksel otellere kayması gibi büyüme alanlarındaki harcamalarını azaltarak işini kolaylaştıracağını söyledi. İşten çıkarmaların bu ekipleri daha sert vurması bekleniyor.
Chesky çalışanlara; “Airbnb’den ayrılacak olanlar için gerçekten üzgünüm, lütfen bunun sizin hatanız olmadığını bilin” dedi.
Duyuru, ilk halka arz için 2020’nin önde gelen adayı olması beklenen bir şirket için vahşi bir tersine dönüş. Son birkaç hafta içinde şirket, insanların seyahat etme yeteneğini ve istekliliğini büyük ölçüde azaltan koronavirüs pandemisinden sağ çıkmak için 2 milyar dolar borç aldı. Airbnb, bu durumun beklenen 2020 halka arzını nasıl etkileyeceği konusunda yorum yapmayı reddetti.
Airbnb, bazıları hisse senedi opsiyonlarından para kazanmak için on yıl kadar beklerken mevcut ve eski çalışanları tarafından halka arz konusunda baskı altındaydı. Chesky, işten çıkarılan tüm çalışanların, normalde bir yıldan az bir süredir çalışanların bile tüm haklarını alacağını söyledi.
Paylaşım ekonomisinin diğer bir büyük şirketi olan Uber’in de, çalışanlarının yaklaşık yüzde 20’sini oluşturabilecek bir işten çıkarma sürecini yürüttüğü bildiriliyor. Lyft ise iş gücünün yaklaşık yüzde 17’sini işten çıkarmıştı.