Biraz Doğulu Biraz da Batılı Şehir, Tahran

Birçok  kişi, İran’a yapılacak bir gezinin kendi kültürümüzün köklerine bizi  yaklaştıracağını, belki hiç farkında olmadığımız “doğulu” bir kültüre  sahip olduğumuzu, bunun da aslında korkulacak bir şey olmadığını bilmemektedir.  İran’daki rejimin Türkiye’den bakılıdğında çok katı bir İslam Rejimi görüntüsü  verdiği muhakkak. Ancak İran’da bu rejimin belki de en hoşgörülü örneklerinden  biri yaşanıyor. Ancak İran ülkesini görmek, halkını yakından tanımak, kültürünü ve uygarlığını  içinizde hissetmek elinizde. Eğer  yeterince cesaretiniz, biraz paranız ve zamanınız varsa haydi; sırt çantanızı  hazırlamaya başlayın.

Ülkenin kuzey ortasında yer alan Tahran, İran’ın başkentidir. Ülkenin en kalabalık kenti olan Tahran, Alborz Dağı eteğinde kurulmuştur. Tahran ülkenin sanayi, ekonomi, politika, kültür ve nüfus merkezidir. Yoğun bir otoyol ağına sahip olan kent, İran demiryolu ağının merkezidir. İran Parlamentosu bu kenttedir.

Gezilebilecek Yerler

Tahran saraylar, müzeler, meydanlar, parklar ve bahçelerle ön plana çıkar. Dağlara yakınlığı Tahran’ı bir gökyüzü mabedine dönüştürür.

Kaçar (Qajar) Hanedanı döneminden kalan Gül Bahçesi (Golestan) Sarayı, kentin en önemli ve en çok ziyaret edilen tarihi eserlerindendir. Bir bahçe içerisinde bulunan saray, İran’ın en iyi müzelerinin de yer aldığı birkaç binadan oluşan bir komplekstir. Su mermerinden yapılmış bir tahtı barındıran Mermer Taht Verandah (Ivan-e Takht-e Marmar), Güneş’in Umudu (Shams-Al Emarat) ve Negar Khane, burada bulunan müzelerdendir.

Kentin kuzeyinde yer alan Niavaran Saray Kompleksi, birkaç bina ve bir müzeden oluşmaktadır. Kaçar Hanedanı’ndan kalma Sahebqaraniyeh Sarayı, burada bulunur.

Azadi (Özgürlük) Meydanı‘nda bulunan Azadi Kulesi, kentin sembollerinden biridir. Kent girişinde yer alan bu abide, 1971 yılında Pers İmparatorluğu’nun 2500. kuruluş yıl dönümü anısına yapılmıştır. Kulenin üst bölümünde yer alan Azadi Müzesi, sanat ve arkeolojik parçalardan oluşan bir koleksiyona sahiptir.

Deniz seviyesinden 5.678m yükseklikteki Damavand Dağı, ülkenin en yüksek zirvesidir. Bu sönmüş yanardağ, yılın büyük bir bölümü karla kaplıdır.

7.000 m2’lik bir bahçede bulunan Cam ve Seramik Müzesi, İran’ın en önemli müzelerindendir. İngilizce metinlerle desteklenen bu koleksiyon sizleri büyüleyecektir. Tahran Çağdaş Sanatlar Müzesi, ülkedeki en etkileyici ve en değerli müzelerdendir. Kıtanın dışında bulunan en zengin Avrupa koleksiyonu olduğu düşünülür. Ayrıca kentte Ulusal Yahudi Müzesi, Arkeoloji Müzesi ve Halı Müzesi gibi daha birçok müzenin varlığına rastlayacaksınız.

Kavir Ulusal Parkı, Chitgar Parkı, Laleh Parkı, Jamshidieh Parkı ve Niavaran Parkı kentin başlıca açık alanlarındandır.

Kültür ve Eğlence

Ünlü İran halısı 2.500 yıllık bir tarihe sahiptir. İran, halı dokumacılığında tarihteki uygarlıklara öncülük etmiştir. Kentin yerel sanatı, yaratıcılık ve maharetle yoğrulmuştur.

Kent Tiyatrosu (Theatre-e Shahr), Tahra’nın en önemli tiyatro merkezidir. Her yıl düzenlenen Uluslararası Tiyatro Festivali, kentin ve ülkenin kültürel birikimini yansıtması açısından çok önemlidir.

Tahran, İran’ın başlıca eğitim merkezidir. Kentte onlarca kolej ve üniversite bulunmaktadır. 1851 yılında kurulan Dar al-Funun, Fars’ın ilk çağdaş yüksek öğrenim kuruluşudur. Burası daha sonra bugünkü Tahran Üniversitesi’ne dönüştürülmüştür. Bu üniversite, İran’ın en büyük ve en eski üniversitesi olma özelliğine sahiptir.

Tahran, Albors Dağı eteğinde kuruludur. Dağ birçok kayak merkezine ev sahipliği yapar. Bu dağa tırmanabilir veya Tochal Gondol’u ile dağın zirvesine doğru muhteşem bir yolculuk yaşayabilirsiniz. Dizn Kayak Merkezi, kaymak için buradaki en harika tesislerden biridir.

Yeme İçme

İran ve Fars mutfakları kentin mutfak kültürüne damgasını vurur. Ayrıca dünya mutfağından lezzetleri ve fast food ürünlerini tüketebileceğiniz mekanlar mevcuttur. Çorbalar, pirinç, tavuk, kuzu eti, salata ve turşu, et, tatlılar ve vejetaryen lezzetler kent mutfağında önemli bir yere sahiptir. Tahran, kebaplarıyla ünlüdür.

İran mutfağı

Çorbalar: Çorbaların başlıca malzemeleri et ve sebzedir. Başlıcaları; Aabgoosht, Aash-e Anaar, Aash-e Reshteh, Aash-e Sholeh Qalamkar, Aash-e Aaloo, Aash-e Gojeh Farangi.

Tatlılar: Baagh-lava, Samanoo, Helva, Sholeh Zard, Yakh Dar Behesht, Qotaab, Sohaan-e Asali, Ranginak.

Kuzu eti ve biftek: Hosseini Kebabı, Taas Kebabı, Barg Kebabı, Chenjeh Kebabı, Koobideh Kebabı, Khoresht-e Baamieh, Khoresht-e Qormeh Sabzi.

Alışveriş

Çarşılar ve pazarlar, Tahran’da alışveriş için en iyi yerlerdir. Fars kilim ve halıları, bu pazarlardaki alışveriş listesinin başında yer alır. Cam ürünleri, seramikler, ipekler, el işlemeleri, antikalar, farklı tarzda minyatürler, gümüş ve altın eşyalar, mine çalışmalar ve diğer el sanatları, yerel alışveriş dünyasından başlıca örneklerdir.

Tahran Büyük Çarşısı, dünyanın en büyük çarşılarındandır. Tahran ekonomi yaşamının kalbi daha çok burada atar. Perakende sektörünün büyük bir bölümü bu çarşıya ait sokaklarda yerini almıştır.  Bu çarşının birçok girişi olmakla beraber sunmuş olduğu alternatifler sayısızdır. Saatler, mücevherler, bakkallar ve kente özgü diğer mekanlar kenti donatmıştır.

Çok Gezen Çok Tozan, Az Biraz Deli, Biraz da Yazan Çizen, Ucundan Web Tasarımcısı, Çılgın bi Proje Canavarı, Aa Unutmadan Az Buçuk da Fotoğrafçı.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

uzakrota_logo - Kopya

Uzakrota Travel Summit is connecting the biggest companies with the brightest minds and professionals of the travel industry around the world.

Let’s Do It Together

Get subscribed today!