Rusya’nın Avrupa’ya açılan penceresi olan şehir, Baltık Denizi’nin kıyısında, Rusya’nın Finlandiya sınırında yer alıyor. 18. yüzyılda Çar I. Pedro tarafından kurulan şehir, bu gün Unesco tarafından Dünya Mirası Listesi’ne alınmış durumda. Bu kanallarla örülü, güzel ihtişamlı şehir, mimari yapısı ve Hermitage Müzesi’nin eşsiz koleksiyonlarıyla sanat severler için de önemli bir çekim merkezi.
Sankt Petersburg, Moskova’nın 715 km kuzeybatısında bulunan, Rusya’nın 2., Avrupa’nın 4. büyük şehridir.Kültürel merkez oluşunun yanı sıra zarif binalarıyla da bilinir. Baltık Denizi kıyısında Neva Nehri üzerindeki 42 ada üzerine yayılmıştır. Çar Büyük Petro tarafından 16 Mayıs 1703’te Rus Çarlığı’nın Avrupa’ya açılan kapısı olması amacıyla kurulan şehir, 200 yıl Rus Çarlığı’nın başkentliğini yapmış ve (1914–1924) yılları arasında yani Rus İç Savaşı sırasındaPetrograd, (1924–1991) yılları arasında yani Sovyetler Birliği döneminde Leningrad olarak anılmıştır. 1991 yılında Sovyetler Birliğinin dağılmasının ardından başa gelen yeni yönetim şehrin ismini yeniden Sankt Petersburg olarak değiştirmiştir. Şehir, Almanlar tarafından 30 Ağustos 1941 tarihinde kuşatılmış ve 900 gün kuşatma altında kalmıştır.
Bir Doğu şehri sayılan Moskova’nın aksine Sankt Petersburg, 5 milyonluk nüfusuyla daha Avrupaidir ve kuruluş amacı olan “Avrupa’ya açılan kapı” olma amacını gerçekleştirmiştir. Ayrıca bir rivayete göre kurulduğu zaman Venedik ve Roma’nın bir sentezi olarak düşünülmüştür.[kaynak belirtilmeli] Geniş bulvarları, dingin suları, köprüleri ve çarlık mimarisinin bazı örnekleri, şehrin Kuzey’in Venedik’iolarak anılmasına sebep olmuştur. Şehirdeki ünlü Hermitage Müzesi çarların geniş özel sanat koleksiyonlarına ev sahipliği yapar ve dünyanın en büyük müzelerinden biridir. Ayrıca Dostoyevski, Puşkin, Anna Akhmatova ve Rimsky-Korsakov‘un evleri de müze olarak kullanılmaktadır.
Ayrıca Fyodor Mihayloviç Dostoyevski‘nin romanları Suç ve Ceza ve Ezilenler de bu şehirde geçer.
Kuzeye yakın olmasına rağmen yaz aylarında sıcaklık 30 dereceye ulaşmaktadır, kışları ise soğuk geçer, kanallar bu sırada donar, bol yağış almaktadır.
Şehrin yayıldığı tüm alanlar boyunca deniz seviyesinden en yüksek nokta 14-15 m civarındadır. Haziran Temmuz arasında en uzun gündüzler yaşanır ve yaklaşık 2 hafta güneş neredeyse hiç batmaz. Bu duruma beyaz geceler adı verilmiştir.
St.Petersburg, Batı Avrupa kentleri örnek alınarak inşa edilmiştir. Bu yüzden Rusların geleneksel soğan biçimli kubbelerine nadir rastlanır. Fakat Yeniden Diriliş Katedrali (Khram Voskresnia Khristova) buna uymayan örneklerden biridir. Katedral, Moskova Kızıl Meydan’daki Basil Katedrali örnek alınarak yapılmıştır. Senato Meydanı, en büyük ve gösterişli meydanlarından biridir. Bronz Süvari anıtının olduğu bu meydan özellikle 1830’lu yılların, İtalyan mimar Rossi’nin tarzını yansıtmaktadır. Âdet olarak St.Petersburglu yeni evli çiftler, Donanma Parkı’nın içinde bulunan Petro heykelini ziyaret edip güvercin uçururlar ve şampanya patlatırlar.
St.Petersburg şehrinin bu kadar turist çekmesinin başlıca özelliklerinden bir iste dünyanın en çok müze bulunduran şehri olmasıdır. Dünyaca ünlü Ermitaj müzesi bu şehirde bulunmaktadır. Müze yaklaşık içinde 3bin eser bulundurmaktadır. 2. Dünya savaşı döneminde eserlerinin bir bölümü trenlerle Moskova devlet müzesine kaçırılmıştır. Şehir inşağa edilirken bir çok avrupa ülkesinden mimarlar getirtilmiştir. Rus sentezi ve avrupa tirentlerinin birleşmesiyle St.Petersburgun güzel ve görkemli bina ve köprüleri ortaya çıkmıştır. St.Petersburg sınırları içerisinde yaklaşık 306 müze bulunmaktadır. Gezilmesi gereken başlıca müzeleri ve parkları; Ermitaj müzesi, Petergof parkı, Rusya Devlet Müzesi, Petropavlovskaya Krepost. En büyük caddelerinden biri olan Nevskiy caddesi bir çok alış-veriş merkezi, park, cafe ve restorant, gece kulübünü barındırmaktadır.
St.Petersburg’da Gezilecek Yerler
Kentin mimari yapısı, St Petersburg’a ihtişamlı bir görüntü verir. Uzun bulvarlar, saraylar, geniş alanlar, dekoratif heykeller ve demir parmaklıklar, halk anıtları, parklar ve bahçeler, kentin görsel imajında en büyük paya sahiptir. Neva Nehri’ndeki köprüler, kanallar ve bentler, St Petersburg’u diğer dünya kentlerinden ayrı kılar. Bütün bu yönleriyle St Petersburg, Kuzey’in Viyana’sı olarak adlandırılır.
Lteyny Prospekt ile Vyborgsky bölgesini birbirine bağlayan “Liteyny Köprüsü”, Neva Nehri üzerindeki ikinci köprüdür. Bu köprü geceleri göz kamaştırıcı bir görüntüye bürünür.
Kent merkezinde yer alan “Catherina the Great Statue” (Büyük Katherina Heykeli), meydandaki en önemli heykellerden biridir.
Kent merkezinde bulunan “Yaz Sarayları (Summer Palaces)”nın önündeki “Yaz Bahçesi”, kentin en eski parkıdır. Fontanka, Moika ve Swan Kanalı’nı içine alan ve adını Great Peter’in Yaz Saray’ından alan bu park müthiş manzaralarıyla dikkati çeker.
Kentin batısında yer alan “Petrodvores Sarayları”, Peter the Great (Büyük Peter) tarafından inşa edilmiştir. Bulunduğu alanın büyük bir bölümü fıskiyelerle kaplıdır. Grand Palace (Büyük Saray), Büyük Şelale, Su Bulvarı, Monplaisir (Büyük Peter’in orijinal villası) ve daha pek çok muhteşem bina bu haşmetli kompleksin içinde yer alır.
Admiralteysky‘de bulunan St. Isaac Katedrali şehrin görüntüsüne renk katan, altın ve granitten yapılma bir kubbeye sahiptir.
Kentte bulunan Hermitage Müzesi, Çarlık Rusyası’na ait özel sanat koleksiyonlarıyla dünyanın en büyük müzelerindendir. Kent merkezinde yer alan Rus Müzesi, Rus kültürü ve sanatını yansıtır.
Kültür ve Eğlence
St. Petersburg zengin bir kültüre sahiptir. Tiyatrolar, konser salonları, galeriler ve edebi eserler kent kültürünün temel bileşenleridir.
St. Petersburg, 40’dan fazla tiyatroya ev sahipliği yapar. Dünyaca ünlü Mariinsky Tiyatrosu, geleneksel kent kültürünün merkezidir. Alexandrinsky Tiyatrosu, St. Petersburg’daki en eski drama tiyatrosudur. Klasik Rus Draması’ndan en önemli örnekler burada gerçekleştirilir. Mussorgsky Opera Evi, kentin ikinci en büyük müzikal sahnesidir. Akimov Komedi Tiyatrosu, komedi oyunlarının sahneye konduğu en önemli yerdir. Bolshoy Kukla Tiyatrosu, çocuklara özgü oyunlarıyla ön plana çıkar. Müzikal Salon (Musical Hall), hafif müzik performanslarının kentteki en önemli merkezidir.
Bosse’s House (Bosse’nin Evi), Karnaval, Buz Sarayı, Lensoviet Kültür Sarayı, Belediye Kültür Merkezi, Oktyabrsky ve The Philharmonia kentteki büyük ve modern konser alanlarıdır.
Kent çok sayıda sanat galerisine ev sahipliği yapar. Ross Fotoğraf Galerisi, Art-Gorod, D–137, Mikhaylov Galerisi, Palitra Galerisi ve Anna kentin sanat merkezlerindendir.
St. Petersburg, Dostoyevsky’nin romanlarında ve Pushkin’in şiirlerinde bahsi geçen bir kenttir. Dostoyevsky, St Petersburg için, “Dünyanın en sakin kenti” der.
Kışın, tiyatro ve film festivalleri kenti olan St. Petersburg, yazın eğlence mekânlarıyla bambaşka bir atmosfere sahip olur. Beyaz Geceler Dans Festivali, Russian Winter Festival, Goodbye Russian Winter Festival ve Osenie Ritmy (Sonbahar Ritimleri) Uluslararası Caz Festivali kentte düzenlenen en önemli festivallerdendir.
Futbol, dinlenme, kayak, sandal sefası ve yüzme de kentin başlıca eğlence aktiviteleri arasında yerini almıştır.
Yeme İçme
Geleneksel Rus mutfağı, kent mutfağının en önemli parçasıdır. Son yıllarda gerçekleşen ekonomik reformla birlikte kent mutfağı, kendini dünya mutfağıyla entegre hale getirmeye başlamıştır. Kafkas, vejetaryan, Japon, Çin, İtalyan ve Avrupa mutfaklarından lezzetler kent mutfağının uluslararası yönünün en önemli unsurlarıdır. Pizza ve fast food’un, kentin yeme kültürü üzerindeki etkisi giderek artmaya başlamıştır. Buğday, yulaf ve darı kent mutfağının başlıca malzemeleridir. Noel hindisi, buğday Kasha, kızartmalar, domuz eti, rengeyiği eti kızartması, ekşi soslu sıcak çorbalar, tuzlu mantar, kızartılmış ördek eti ve etli jöleli Pelmeni, kentin başlıca lezzetlerindendir.
Votka Rusların en popüler içeceğidir. Rusya aynı zamanda önde gelen şarap üreticilerinden biridir. Bunun doğal bir sonucu olarak şarap kent sakinlerinin başlıca tercihleri arasında yerini alır. Ayrıca, kentin geniş ölçekli içecekleri arasında çayın özel bir yeri vardır. Siyah çay, en çok tercih edilen çay çeşididir. Kahve pek popüler değildir.
Alışveriş
Kent alışveriş dünyasında Avrupa modası ve yerel hediyelik eşya kültürü hâkimdir. Moda giyim mağazaları, hediyelik eşya dükkânları, ayakkabı mağazaları, yiyecek marketleri, kitapçılar ve kürkçüler, kent alışveriş kültürünün en önemli parçalarıdır. Perakende satış o kadar yaygın olmasa da kitaplar ve ucuz müzik ürünleri, kent alışverişini canlandırmaktadır.
“Shopping World”, 50 moda salonuyla, kentin en önemli alışveriş merkezlerinden biridir. Bu çatının altında butikler, hediyelik eşya, giysi, ayakkabı, mücevher ve aksesuar satan dükkânlar ve çok sayıda galeri yer alır
Bolshoy Gostiny Dvor, gıda ve ev ürünlerinin toptan ve perakende satışının yapıldığı bir merkezdir. Bu alışveriş merkezi 40.000’in üzerinde markaya ev sahipliği yapar. Burada, DLT, Moskovsky, Passage Trading House (Ticaret Evi Pasajı) ve daha pek çok mağaza bulunur.
Kent merkezindeki Kuznechy Pazarı, kentin en renkli ve en önemli alışveriş pazarıdır. Bu yiyecek ve içecek pazarı en iyi sebze ve meyvenin satıldığı yerdir. Pazarın atmosferi ziyaretçileri büyüler. Geleneksel smetena (ekşi krema), lezzetli bal çeşitleri ve her türlü meyve bu pazardan satın alınabilir.
Ulaşım
Türk Hava Yolları ile
İstanbul Atatürk Havaalanı’ndan, St. Petersburg’a direkt uçuşlar mevcut. Diğer pek çok şehirden ise aktarmalı olarak St. Petersburg’a ulaşabilirsiniz.
St. Petersburg Pulkovo Havaalanı
Pulkova Havaalanı, şehrin güneyinde yer alıyor ve iki terminalden oluşuyor. Merkeze sadece 17 km uzaklıkta olan havaalanından araç kiralayarak, otobüsle ya da taksi ile şehir merkezine ulaşabilirsiniz.
Havaalanı iki terminalle hizmet vermektedir; Pulskova 1 Terminali iç hat uçuşlarında ve Pulskova 2 Terminali uluslararası uçuşlarda kullanılmaktadır.
Tel: +7 (812) 704 3444
Adres: 61, Nevsky pr. St. Petersburg
Web: www.pulkovoairport.ru
Havaalanından Ulaşım
Havaalanından ulaşım için en ucuz yol otobüsle Moskovskaya metro istasyonuna gitmeniz olacaktır. 20-30 dakikada bir Terminal 2’den kalkan 13 numaralı otobüs ile -sadece 16 Ruble ödeyerek- metroya ulaşabilirsiniz. Buradan St. Petersburg’da istediğiniz noktaya metro kullanarak gidebilirsiniz.
Taksi tercih ederseniz Terminal 2’nin önünden kalkan taksiler ile ulaşımınızı sağlayabilirsiniz. Taksi durağının hemen önünde asılı duran fiyat tarifesi gideceğiniz yöne ne kadar vereceğinizi bilmeniz açısından faydalı bir uygulama. Şehir merkezine ulaşım için yaklaşık 600 Ruble ödemeniz gerekecek.
Her iki terminalin önünden kalkan minibüs taksiler de şehir merkezine ulaşmanız için bir alternatif olabilir ancak fiyatlarının yerel otobüslerden çok daha pahalı olduğunu hatırlatmakta fayda var.
Araç kiralamak isterseniz Sixt, Avis, Europcar ve Hertz gibi tanınmış araç kiralama şirketlerinin ofislerini havaalanında bulmanız mümkün.
Kaynak: Türk Hava Yolları
7 Comments
st.Petersburga gelicek olan Türk kardeşlerimize her türlü yardımcı ola bilirim! rehber olarak istediyiniz yerleri gezdire bilirim!
Merhaba rifat bey 4 gunluk rehber ucreti ogrenebilirmiyim
merhaba Rıfat Hasan Bey. halen rehberlik yapıyor musunuz? bana ulaşırsanız sevinirim..
merhaba hasan bey
ekim ayının ilk haftası st.petersbuga 5 kişi gelmeyi düşünüyoruz.
günlük rehberlik ucreti kaç para istiyorsunuz.bilgi veririsiniz sevinirim
RIFAT HASAN BEY MERHABA 20 TEMMUZ 24 TEMMUZ TARİHLERİ ARASINDA ST PETERSBURGA GELİYORUZ REHPERLİK ÜÇRETİ HAKKINDA BİLGİ VERİRMİSİNİZ
rehberlik için bende ücret alabilir miyim?
Malesef rehberlik hizmeti vermiyoruz. Konuyla ilgili [email protected] mail adresi üzerinden talepte bulunabilir misiniz?