Dünyadaki En İlginç 6 Sınır

Sınırlar, bir ülkenin güvenliği için hayati öneme sahiptir. Özellikle de bu ülke, savaşların patlak verdiği, jeopolitik olarak tehlikeli bölgelerde yer alıyorsa. Ancak dünyada öyle sınırlar var ki, elinizi kolunuzu sallaya sallaya bir ülkeden diğerine geçebilir, sınırların karmaşıklığından hangi ülkede olduğunuzu şaşırabilir, saat farkından ‘geleceğe’ bakıyor olabilir ya da tam tersine karşınızda silahlarını size doğrultmuş askerler bulabilirsiniz.

Doğu Asya’dan Amerika’ya, Afrika’dan Bering Boğazı’na, sıradışı sınırlar…

Baarle-Nassau – Baarle-Hertog, Belçika Hollanda sınırı

Hollanda’da bulunan Baarle-Nassau ve Belçika’da bulunan Baarle-Hertog kasabaları oldukça ilginç bir sınırı paylaşıyorlar. Baarle-Hertog kasabası, Belçika’da bulunan toprakların dışında, Hollanda tarafındaki Nassau kasabasının içinde yer alan 26 toprak parçasından oluşuyor. Kasabanın bazı yerlerinde bazen bir mahalle, bazen de sadece bir iki sokak Belçika’ya ait olabiliyor. Yemeğinizi Belçika’daki bir restoranda yedikten sonra, sokağın karşısında Hollanda’da bir bara gidebiliyorsunuz.

Bir Tawil, Mısır- Sudan sınırı

Mısır- Sudan sınırında yer alan Bir Tawil kelimenin tam anlamıyla bir ‘No man’s land’ yani tarafsız bölge. 2000km²’lik bölge, 1902′de İngilizlerin dikkatsizliği sonucu ortaya çıktı. 1899′da çizdikleri haritayı 1902′de yeniden çizen İngilizler, çizgilerde hata yapınca, Bir Tawil ve Halaib bölgeleri doğdu. İşin ilginç tarafı, Halaib farklı doğal kaynaklara ve deniz kıyısına sahipken, Bir Tawil kurak bir bölge olarak dikkat çekiyor. Haritalardan dolayı ortaya çıkan kargaşada Mısır, Halaib’i kendisine, Bir Tawil’i de Sudan’a bağlayan 1899 sınırlarında ısrar ederken, Sudan ise Halaib’i kendine, Bir Tawil’i ise Mısır’a veren 1902 sınırlarını destekliyor. Sonuç olarak, iki ülke Halaib bölgesi için didişirken, Bir Tawil iki tarafın da diğerine vermeye çalıştığı istenmeyen bölge halinde. Bu bölgede iki ülkenin sınır kapısı bulunmuyor. Bir Tawil, Antartika’nın dışında hiç bir ülkeye ait olmayan tek kara parçası.

Cooch-Behar bölgesi, Hindistan- Bangladeş sınırı

Hindistan’ın Bangladeş sınırındaki Cooch-Behar bölgesi… Ya da Bangladeş’in Hindistan sınırındaki Cooch-Behar bölgesi mi desek? Dünyanın en karmaşık sınır çizgilerinden biri de Cooch-Behar’ta yer alıyor. Haritalara bakınca hayrete düşüren sınır şeridi, beraberinde sorunları da getiriyor. Hindistan’a ve Bangladeş’e ait toprak parçalarının iç içe geçtiği bölgede halk, her gün iki ülke arasında gidip gelmek zorunda kalıyor. Örneğin Hindistan’ın Balapara Khagrabari kasabası, Bangladeş’e ait topraklarda yer alıyor. Ama bu topraklar da yine Hindistan’a ait Dahala Khagrabari bölgesinde yer alıyor.

Diomede adaları

Rusya’yla Amerika’yı birbirinden ayıran Bering Boğazı’nda yer alan Diomede Adaları iki kara parçasından oluşuyor. ABD’ye bağlı küçük Diomede’de 146 kişi ikamet ederken Rusya’ya ait büyük Diomede’de ise kimse yaşamıyor. Birbirinden 4 kilometre uzaklıktaki adaların özelliği, ABD ile Rusya’yı ayıran sınır oluşlarının yanı sıra, aralarından gün değiştirme çizgisinin geçiyor oluşu. Küçük Diomede’deki insanlar karşı tarafa baktıkları zaman sadece başka bir ülkeye bakmıyorlar, aynı zamanda ‘geleceğe’ de bakıyor oluyorlar. Küçük Diomede’de cumartesi sabah saat 09:00 iken, karşı tarafta saat, pazar sabahı 06:00 oluyor.

Tumen nehri

Doğu Asya’da bulunan Tumen nehri, Çin, Rusya ve Kuzey Kore sınırlarına ev sahipliği yapıyor. Kaynağını Pektu dağından alan nehir, menderesler çizerek denize dökülmeden önce üç sınırı bir araya getiriyor. Rusya’dan başladığınız yürüşünüz sırasında güneye doğru inerseniz, bir kilometreden az bir mesafede kendinizi önce Çin’de, ardından Kuzey Kore’de bulacaksınız. Dikkat edin Kore ordusu sınırı çok sıkı koruyor! 

Derby Town, Vermont

Derby Line şehri, Vermont eylatinde ABD ve Kanada sınırında bulunuyor. Kentin içinden geçen sınır çizgisi bazen sokakları, hatta evleri iki ayrı ülkeye ayırıyor. Öyle ki bazı evlerin mutfakları ABD’de, yatak odaları Kanada’da yer alabiliyor. Derby Line’ın diğer bir özelliği, bilerek sınırın üzerine inşaat edilen Haskell Kütüphanesi ve Opera binası. Operanın sahnesi Kanada’da bulunurken, binaya giriş, ABD tarafındaki kapıdan yapılıyor. Binanın ayrıca, biri ABD diğeri Kanada olmak üzere iki posta adresi bulunuyor.

 Kaynak: Zete

 

Çok Gezen Çok Tozan, Az Biraz Deli, Biraz da Yazan Çizen, Ucundan Web Tasarımcısı, Çılgın bi Proje Canavarı, Aa Unutmadan Az Buçuk da Fotoğrafçı.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

uzakrota_logo - Kopya

Uzakrota Travel Summit is connecting the biggest companies with the brightest minds and professionals of the travel industry around the world.

Let’s Do It Together

Get subscribed today!