Yoldayken sağlıklı kalmak ve hastalıklardan kaçınmak zor olabilir, çünkü tatildeyken herkesin bildiği gibi insanlar egzersizlerini atlayabiliyorlar, ya da örneğin salata yerine hamburgeri tercih edebiliyorlar.
Son dönemde piyasaya sürülen bir uygulama, insanların hayati göstergelerini izleyerek onlara yardımcı olmak istiyor: Achu uygulaması, Fitbit üzerinden kullandığı verilerle hasta olma ihtimaliniz olduğunda sizi uyarıyor. Toronto merkezli bir stüdyo olan Datapult tarafından geliştirilen uygulama, Fitbit aracılığıyla örneğin; kalp atışı hızı, düzenli uyuma verileri gibi kaydedilen metrikleri takip ediyor ve onları bir araya getirerek kullanıcıların kendilerine rapor ediyor.
Datapult’un Teknolojiden Sorumlu Başkanı Michael Morra’ya göre; bu sayede insanlar, uyku düzeni ya da kalp atış hızı gibi metriklerdeki değişimleri görerek daha sonrası için önlemlerini alıyorlar.
Morra’ya göre; uygulama veriyi analiz edebiliyor ve vücudun belirli kalıpları tekrarladığını fark ettiği zaman da bir uyarı gönderiyor. Bu uyarı örneğin; insanların su tüketim miktarlarını arttırmaları gerektiğini, daha fazla uyumaları gerektiğini ya da vitamin almaları gerektiğini bilmelerini sağlıyor.
Kolombiya üniversitesi Mailman Halk Sağlığı Okulu Epidemiyoloji bölümünde görev yapan Doç. Dr. Dana March; “seyahat ya da tatil zamanlarında kullanıcının ne kadar aktif olduğuna dair sağlanan verilerle ilgili olarak uygulamanın doğruluğu açısından problemler olabilir, bu uygulama ve diğerleriyle tahmini analizler yapmak için algoritmalar gereklidir, yani uygulamanın verilerini daha az varsayımsal yapması için daha fazla algoritma gereklidir, kullanıcı kendisi daha fazla veri sağlayabilir.
Uygulamanın başarılı olması için kendi semptomlarınızın makul miktarda girişini yapmalısınız. İnsanların giyilebilir teknoloji kullanma eğilimi göz önünde bulundurulduğunda, sunulan bu yöntem, insanların aktif olarak bütünleştikleri ve güvenilir olarak üzerilerinde taşıdıkları Fitbit için gerçek anlamda davranış değişikliği gerektiriyor” dedi.
March hastalıkların önlenmesi için uygulamayı birincil bir araç olarak görmese de, hastalığın ne kadar süredir kişi ile birlikte olduğu ve vücuttan elde edilen metriklerle aşamalar ne kadar erken tespit edilirse, uygulamanın soğuk algınlığı süresini kısaltmaya yardımcı olabileceğini belirtti.
Morra, yapay zeka ve tahmini bilim üzerine çalıştıktan sonra uygulamayı oluştururken ilham kaynağının eğilimleri bulmak için bütün verilerin geçmiş verilere dayanması olduğu belirtti.
Morra; “finallerimden sonra daima grip olmuş olarak uyanıyordum ve fark ettim ki vücudum bu kalıbı hasta olmadan önce tekrar ediyordu. Düşündüm ki Fitbit bütün bu verilerin kaydedilmesi için bir araç ve bunu gelecekteki hastalık kalıplarını önceden tahmin etmek için kullanabiliriz” dedi.
Achu, iOs için indirilebilir durumda, Android için ise yakın zamanda indirilebilir olması planlanıyor.