Girne – Kyrenia (Κερύνεια)
Akdeniz’in incisi Girne’nin bulunduğu Kıbrıs Adası, Akdeniz’deki adaların en doğusunda yer almaktadır. Bu bölgede, Sicilya ve Sardunya adalarından sonra en büyük üçüncü adadır. Kıbrıs Adası, en yakın kıyılarından Türkiye’ye 40 mil, Suriye’ye 60 mil ve Mısır’a 250 mil uzaklıkta yer almaktadır. Kuzey Kıbrıs, en geniş noktalardan ölçüldüğünde 100 mil uzunluğunda ve 40 mil genişliğinde olup, toplam 1357 mil karelik alan kapsar. Bu da, Kıbrıs Adası’nın yaklaşık olarak %36’sına denk gelmektedir.
Girne’nin kalbi olan Marina’yı çevreleyen, yarım ay biçiminde dizilmiş, restoranlar ve barlar bulunmaktadır. Alış veriş merkezi 5 dakikalık yürüme mesafesindedir. Girne Marina Bölgesinin dinlendirici ve rahatlatıcı özelliğine ek olarak yakın mesafede bulunan Casino ve diğer eğlence seçenekleri de vardır. Girne Marina’nın tam karşısında Lusignan – Venedik dönemlerinden kalan Girne Kalesi ve kalenin içindeki Batık Gemi Müzesi, Halk Sanatları Müzesi ve yakınında bulunan Archengelos Michail Kilisesi (İkon Müzesi) gezilmesi gereken yerlerdendir.
Kıbrıs Adası’nın en gözde tatil beldesi olarak Girne ve çevresi gösterilmektedir. Girne nüfusunun son zamanlarda giderek arttığı görülmektedir. 30 Nisan 2006 tarihinde yapılan nüfus ve konut sayımında Girne şehrinin nüfusu 62.158 olarak bulunmuştur. 1996 yılında yapılan nüfus sayımına göre %58 oranında bir büyüme olmuştur.
Girne’de Gezilecek Yerler
Girne Kalesi: günümüze Orta Çağ’dan kalmış, Kıbrıs’taki en muhteşem yapılardan biri olarak Girne’nin sembolü olmuştur. Kalenin içinde çok sayıda ilginç bölüm vardır: sarnıçlar, zindanlar, Batık Gemi Müzesi, kuleler, kilise ve mezarlar…
Batık Gemi Müzesi: gemi batıkları arasında en eski olduğu bilinenlerin sergilendiği yerdir. Müze, Girne Kalesinin doğusundaki Lusignan dönemine ait muhafız odalarından birindedir. En eskilerinden biri, Helenistik Krallıklar döneminde (M.Ö. 3. Yüzyıl) fırtınaya tutularak batan, yeri 1965 yılında bir sünger avcısı tarafından tespit edilen, Girne’nin 1.5 km açığında, suyun 3 m derinliğinde bulunmuş olan batıktır. Karbon 14 testleri geminin M.Ö. 389 yılında yapıldığını, batıkta ele geçirilen bademlerin M.Ö 288’e tarihlenebileceğini göstermektedir. Bir ticaret gemisi olduğu söylenmektedir. Batıkta 400 şarap amforası bulunmuştur. Geminin Rodos şarabı taşıdığı tahmin edilmektedir. Batıkta ayrıca badem, çok sayıda İstanköy işi bozalt değirmen taşı, zeytinyağı, tahta kaşıklar, alkol ve tuz bulunmuştur. Müzede sergilenmektedir. Bu geminin Girne’ye uğramak üzere iken batmış olduğu sanılmaktadır.
Girne Limanı’nın yanındaki tepede bulunan Orthodoks Archangelos Kilisesi, çeşitli ikon örneklerinin sergilendiği, aynı zamanda Hristiyanlık tarihi ile ilgili de zengin bir arşivi olan bir müzedir. Girne ve çevresinden toplanan, 17.-19. yüzyıllar arasında yapılmış, pek çok eşsiz ikon kilisenin üç ayrı katında ziyaretçilere sunulmaktadır.
St. Hilarion Kalesi, Beşparmak Dağları’nın kuzey eteklerinde inşa edilmiştir. Kalenin burçlarından Girne’yi seyredebilirsiniz. Girne’ye 10 km uzaklıktadır. Kaleye 500’e yakın basamakla tırmanılır. Yaklaşık 700 metre yüksekliğe çıkılır. Kale, burada ikamet eden Filistinli St. Hilarion’ı ziyarete gelenler için manastıra dönüştürülmüştür. Eski manastır kilisesinden kalan bazı kalıntıları bugün de görmek mümkündür. Girne-Lefkoşa karayolunun Boğaz bölgesinden dağ yolu kullanılarak ulaşılır, kaleye. Yazın 09.00-16.30 kışın ise 09.00-16.00 arasında ziyarete açıktır.
Beşparmak Dağlarının en yüksek noktasında bulunan tank, bir başka ziyaret noktasıdır. Savaştan kalma bu tank, dünya savaş tarihinde iz bırakmıştır. Söz konusu tankın içindeki askerlerin Tank Üsteğmen Mahmut ŞANLITÜRK, Tank Onbaşı Gürler ERDAĞ, Tank Er Abdülkadir KURT, Tank Er Recep DOĞANYİĞİT olduğu bilinmektedir. Tankla ilgili şöyle bir anekdot anlatılır: “Birlik komutanı, tankı kullanan askere buraya nasıl çıkardığını sorduğunda asker; “gözlerinin önünde yolun dümdüz olduğunu, Rumların kaçtığını” söylemiştir. Komutan askere tankı aşağı indirmesini söylediğinde asker; “yolu görmeden nasıl indireyim komutanım” demiştir.” (girne.com) Bu gerçek hikaye bir destana dönüşmüştür.
Hz. Ömer Türbesi, Girne’den 4-5 km doğuda bulunan Çatalköy’ün deniz kıyısında kayalık bir arazidedir. Dini yerleri ziyaret etmek isteyenler mutlaka görmelidir. M.S. 647 yılındaki Arap akınları sırasında Muaviye ordusu komutanlarından olan Ömer ve altı arkadaşı, günümüzde türbenin bulunduğu yerin yanında şehit düşmüşler ve burada bulunan mağaraya gömülmüşlerdir. Osmanlılar Kıbrıs’ı fethettikten sonra bir türbe ve mescit yaptırarak bu İslam mücahitlerinin kemiklerini oraya taşıttırmışlardır.
Agios Kiliseleri, Lambousa Yarımadasında bulunmaktadır. Agios Evlalios Kilisesi Lambousa psikoposuna adanmıştır. Franko-Bizans tarzında yapılmıştır. Mozaik döşeme kalıntıları, kilisenin daha büyük bir kompleksin parçası olduğunu düşündürmektedir. Agios Evlambios Kilisesi ise tek bir kireç bloktan oluşur. Antik bir taş ocağının kalıntıları arasındadır. Aslında kayaya oyularak yapılmış bir şapeldir. İçinde Evlambios’un mezarı yer almaktadır. 1902 yılında burada Lambousa Hazinesi bulunmuştur. Hazinenin Arap saldırılarından (627 – 630) kaçan kişilerce gömüldüğü düşünülür. New York Metropolitan, Londra British Museum ve Limasol Ortaçağ Müzeleri de dahil olmak üzere birçok müzede sergilenmektedirler.
Sourp Magar Manastırı, M.S. 1000 yıllarında yapılmıştır. Meryem Manastırı ismiyle de anılır. Manastır 15. Yüzyıldan sonra Ermeni hacıların Kudüs’e giderken uğradıkları bir hac noktası olarak ziyaret edilmiştir. Bu ziyaretler 1974 yılına kadar sürmüştür.
Bandabuliya, kentin merkezindedir. İngiliz Sömürge döneminde (1878) belediye binası olarak inşa edilmiştir. Zaman içinde başka işlevleri olmuş ama 2006 yılından itibaren Kıbrıs’a özgü seramik, el işleri, ahşap oyma işleri, takı, aksesuar satış yerleri yanında restaurant ve cafelerin de yer aldığı bir eğlence merkezine dönüştürülmüştür.
Girne’ye Ulaşım
Kuzey Kıbrıs’a ulaşım hava ve deniz yolu ile sağlanmaktadır.
HAVAYOLU İLE ULAŞIM
Kuzey Kıbrıs’a Türk Havayolları, Kıbrıs Türk Havayolları, Atlasjet ve Pegasus Havayolları düzenli seferler düzenlemektedirler. İngiltere ve Avrupa ülkelerinden de Kıbrıs’a havayolu ile ulaşım sağlanmaktadır. İngiltere ve Avrupa ülkelerinden Kıbrıs’a düzenlenen uçuşlarda uçaklar önce Türkiye’ye kısa bir iniş yapmaktadırlar.
1 Comment
Bu detayli ve guzel paylasim icin tesekkurler.