“Şartlı statü”ye başvuran “Turizm Girişimleri”, Uluslararası Girişimciler Yasası sayesinde Amerika’da ikamet edip hızlı gelişen startup’lar kurabilecekler
Bu statü genellikle İnsani ve Tıbbi alanlarda çalışanlara verilmesine rağmen, 17 Temmuz itibariyle nitelikli girişimciler de bu fırsattan yararlanabilecek.
Amerika Vatandaşlık ve Göçmenlik Bürosu yayınladığı kuralları kesinleştirdi ve Resmi Gazete’de yayımladı.
Bu sayede, 2013’te duraksamış olan Göçmenlik Reform Tasarısı’nın içeriklerinden biri olan startup vizesine yaratıcı bir alternatif sağlanmış oldu.
Kasım 2014’te eski Başkan Obama, yabancı girişimcilerin ülkede çalışmasını daha kolay ve hızlı hale getireceğine dair söz vermişti. Kanada gibi ülkelerin hâlihazırda bu tür vize kolaylıklarını girişimcilere tanımasına rağmen, A.B.D. aynı yolu izlemekte bir süredir güçlük çekiyordu.
H-1B “özel yetenekli çalışanlar için en popüler vize türü” yabancıların nasıl işe alınacakları, işten çıkarılacakları, ödeme alacakları ve işverenin onlardan nasıl verim alacağını göstermelerini gerektiren bir vize türü. Bu zorunluluklar bir işletme sahibi olmayı epeyce zorlaştırıyor. Kimileri bu zorluklar yüzünden başka yerlerde iş kurmayı bile seçebiliyor.
Yeni kurallar, girişimcilere 5 yıldan küçük olan işletmelerinin devletten 100,000 $ hibe veya bir sponsordan 250,000 $ fon alarak “hızlı büyüme” ve istihdam yaratma potansiyeline sahip olduklarını gösterme zorunluluğu getiriyor.
Diğer gerekliliklerin bazıları; ülkede yasalara uygun bir biçimde iş yürütmek ve başvuru sırasında hâlihazırda %10 kar ediyor olmayı içeriyor.
Bu statünün geçerliliği 2,5 yıl olmasına karşın, bir 2,5 yıl daha ekletilebiliyor. Ayrıca, şirket eğer halka yararlı olmadığı düşünülürse, bu statü iptal edilebiliyor.
A.B.D. hükümeti yılda yaklaşık 2,940 başvuru bekliyor. Kabul sürecinde başvurular teker teker incelenecek. Son zamanlarda USCIS (Birleşik Devletler Vatandaşlık ve Göçmenlik Bürosu) her yıl 1,200 başvurunun yaklaşık %25’ini kabul ediyor, fakat bu sene bu oranın artması bekleniyor.
Kanunun akıbetinin Trump rejimiyle birlikte ne olacağı tam olarak bilinmiyor.
Göçmenlik uzmanı avukat Tahmina Watson, blog yazısında “bu kuralın bir başka kural ile geçersiz kılınabileceğini” belirtiyor.