10 Ekim saat 10.04’ü gösterirken Ankara’da, iki bomba patlatıldı.
100’den fazla ölü, 400’den fazla yaralı vardı. Böyle trajediler kuşkusuz turizmi de etkiliyor. Raporlama firması Sojern kargaşanın Ankara’ya ve Türkiye’ye seyahat isteğini ve turizmdeki en yakın rakipleri Yunanistan ve Kıbrıs’ı inceledi.
Bombalamanın Olduğu Gün Türkiye’ye Seyahat Düştü
Seyahat isteği, çoğu zaman olayların medyanın dikkatini çekmesinden etkilenir. Bazı durumlarda, bir bölgenin basında çokça yer alması oraya olan merakı ve seyahat arzusunu artırır.
Google aramalarında Ankara kelimesine olan ilgi saldırı günü olan 10 Ekimde hızla arttı. 14 Ekimde ise arama sayıları tekrar normale döndü. Ankara adeta kargaşanın turizmi nasıl etkilediğinin sözlükteki tam karşılığı gibi.
Bombalamanın olduğu gün Birleşik Krallık’tanTürkiye’ye doğru olan günlük seyahat hacmi %8 düştü. 10 Ekimde sadece Ankara’ya olan günlük seyahat hacmi %6 düşüş yaşadı.
Diğer şehirlerimize olan seyahat isteği de düştü. Antalya %14 İzmir ise %13 düşüş yaşadı.
14 Ekimde Ankara uçuş aramalarında %12 düşüşle en dibi gördü. 15 Ekimdeyse Dalaman %19’la en kötü düşüşü yaşamış oldu.
Yunan Turizmi de Türkiye’ye Yapılan Saldırılardan Etkilendi
Turizmde, yolcuların bölgedeki alternatiflerinden biri olan Yunanistan’a seyahat isteği, saldırı gününden itibaren %4’lük haftalık düşüş yaşandı. İngiliz yolcuların Yunanistan’a seyahat isteği 13 Ekim’de %8 düşüş yaşadı. İngiliz yolcuların Türkiye’ye olan ilgisinin dibe vurduğu aşikâr. Ancak öyle görülüyor ki ilgideki bu düşüş artçı etkiler yaratarak Yunanistan2ı da etkilemiş durumda.
Saldırıyı takip eden günlerde Kıbrıs’ın oranlarında çok az bir düşüş yaşandı. Ancak bir hafta sonrasında, 16 Ekimde Kıbrıs’a %7 düşüş gözlendi . Bunu 18 Ekimdeki % 10’luk düşüş takip etti.
Türkiye Bir Hafta Sonra Toparlanmaya Başladı
19 Ekimden itibaren Türkiye ve Ankara merkezli uçuş aramalarının artmasıyla birlikte ülkemize karşı seyahat isteği arttı. Artış Türkiye geneli için %11, Ankara için %10 oldu.
Deloitte’in yakın bir zamanda Dünya Ekonomik Forumu’nda açıkladığı raporuna göre siyasi kargaşa ya da şiddet sonrası turizm verilerinin 15 yıldır giderek daha hızlı toparlandı.
Birçok trajedi ve ekonomik düzensizlikten sonra turizmin tekrar canlandığını sayısız örnekle tecrübe ettik. Yunanistan’ın ekonomik bir buhrandan geçiyor olması, seyahatseverlerin ilgisini olumsuz etkiliyor. Ancak 8 Temmuzdan sonraki göstergeler seyahat isteğindeki toparlanmayı işaret ediyor. Yunanistan yılın ikinci çeyreğinde 4. sıraya gerilese de hala Avrupalıların tercih ettiği en uğrak 10 noktadan birisi.
Turizm profesyonelleri için tüketici tercihlerini etkileyen bu gibi durumlarda yanyana durmak gerçekten çok önemli. Büyük veri sayesinde etkileri hemen görebiliyoruz. Bu görüşle kuşandığımızda ise bu tarz dalgalanmalara nasıl cevap vermemiz gerektiğini bilmek ve oyunu önde götürmek turizm porfesyonellerinin kolayca yapabileceği bir iş.