26 Şubat 2011 tarihinde temeli atılan Avrasya Tüneli 21 Aralık günü Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakanımız Binali Yıldırım‘ın katılımı ile trafiğe açıldı.
Kazlıçeşme ile Göztepe arasında yolculuk 15 dakika sürecek
Otomobillerden 4 dolar, minibüslerden ise 6 dolar geçiş ücreti alınacak olup, bu ücretlere yüzde 18 oranında da KDV ilave edilecek. Yıl sonuna kadar tünelin geçiş ücreti tek yönlü ₺15’dir. 2017 yılında geçiş ücreti ise ₺16,50 olacaktır.
İstanbul Boğazı’nı deniz tabanının altından geçen 5.4 km uzunluğundaki iki katlı tüneli de kapsayan toplam 14.6 km’lik bir güzergâhta olan Avrasya Tüneli ile Kazlıçeşme ve Göztepe arasında 100 dakika süren yolculuk 15 dakikaya düşecek.
İşletmesinde her türlü ayrıntı düşünüldü.
Yenilikçi teknolojilere sahip akıllı altyapısıyla geleceğin projesi olan Avrasya Tüneli’nin hem yapımında hem de işletmesinde kullanıcıların güvenliği en ince ayrıntıya kadar düşünüldü.
Asya kıtasında bulunan tam donanımlı kontrol merkezinde herhangi bir olağanüstü durum karşısında uygulanacak tüm tedbirler önceden uzmanlar tarafından belirlendi. Geniş bir kadrodan oluşan kamu personeli ve 100 kişilik uzman Avrasya Tüneli ekibi, yolculuğunuz boyunca size yardım etmeye hazır olarak bekliyor.
Her türlü hava koşulunda gün boyu hizmet verecek Avrasya Tüneli, kapalı devre kamera, algılama ve uyarı sistemleri ile 7/24 izleniyor. Avrasya Tüneli’nde iletişim mobil telefon, acil durum telefonları, ve anons sistemleri ile kesintisiz olarak sağlanıyor.
Sürüş konforu üst seviyelerde.
Avrasya Tüneli, sürüş konforunu iyileştirmek üzere tasarlandı. Modern aydınlatma, yüksek kapasiteli havalandırma ve yolun düşük eğime sahip olması gibi özellikler, yolculuk konforunu artırıyor. Havalandırma sistemindeki gelişmiş jet fanlar, sürekli temiz hava sirkülasyonu sağlıyor. İki yönlü çalışabilen bu fanlar, acil durumlarda kapasitesini artırarak tünel içine sürekli temiz hava temin ediyor.
Kullanıcıların giriş ve çıkışlarda tünele ve gün ışığına kolayca adapte olmalarını sağlamak amacıyla özel kademeli LED aydınlatma teknolojisi uygulandı. Ayrıca Türkiye’de ilk kez uygulanan mimari LED aydınlatma ile sürüş konforu artırılırken, İstanbul’a yeni bir simge kazandırıldı.
Avrasya Tüneli ile sis, buzlanma gibi olumsuz hava koşullarında dahi kesintisiz yolculuk yapabilirsiniz.
Şehre ve çevreye duyarlı
Avrasya Tüneli ilk günden bugüne çevreye, topluma ve şehre olan duyarlı yaklaşımıyla uluslararası standartlarda örnek bir proje oldu.
UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Tarihi Yarımada ve İstanbul siluetini olumsuz etkilemeyen bir güzergaha sahip olan Avrasya Tüneli, ekolojik dengeleri gözeten, deniz yaşamına zarar vermeyen çevre dostu bir projedir.
Ayrıca Avrupa Yakası’nda İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile birlikte geliştirilen Sahil Parkı Yenileme Planı ile sahil parkı bütüncül bir yaklaşımla iyileştirildi.
Avrasya Tüneli’yle yolculuk mesafeleri kısalıyor, İstanbul genelinde emisyon miktarında yıllık 82 bin tonluk azalma sağlanıyor.
Proje kapsamında İstanbul’a kazandırılan 2 adet Hava Kalitesi İzleme İstasyonu ile bölgedeki hava kalitesi sürekli izleniyor ve emisyon değerlerinin standartlara uygun olması sağlanıyor.