Ekonomik özgürlüğü olmayan kadınlara meslek kazandırmak amacıyla kurulan Balat Kültür Evi bünyesindeki Vodina Kafe, 18 çeşit yiyeceğin sunulduğu kahvaltıları, ev yapımı nefis börekleri, mantıları ve yaprak sarmalarıyla damaklarda unutulmaz izler bırakıyor.
Balat’taki Vodina Kafe, Türkiye Soroptomistler Kulüpleri Federasyonu’na ait Balat Kültür Evi bünyesinde hizmet veriyor. Ev yapımı reçelleri, börekleri,mantıları, turşuları yaprak sarmalarıyla pek çok müdavim edinen Vodina Kafe, özellikle kahvaltılarıyla meşhur.
Balat ve çevresinde yaşayan ekonomik özgürlüğü olmayan kadınlara meslek kazandırmak, kadına yönelik şiddete karşı mahalle kadınlarının bilinçlenmesini sağlamak, onları sosyal hayata katılan, kendi parasını kendisi kazanan, üreten, en önemlisi eşit, özgür birer yurttaş, oldukları bilincini kazandıran bir sosyal sorumluluk projesi kapsamında oluşan Vodina Kafe, bir gastronomi atölyesi gibi çalışıyor. 18 çeşit yiyeceğin, sınırsız çay ve kahve eşliğinde sunulduğu kahvaltılardaki börekler, reçeller, kekler ve kurabiyeler bu gastronomi atölyesinde meslek öğrenen kadınların emekleriyle sofraya geliyor. İster kahvaltınızı ediyor, ister davetleriniz için sipariş veriyor, ya da günün herhangi bir saatinde nefis mantılarının, yaprak sarmalarının tadına bakıyorsunuz.
Balat Kültür Evi, Haliç’e paralel uzanan Vodina caddesi üzerinde, Eflak-Boğdan Prensi Dimitri Kantemir’in evine ve kadın Eserleri kütüphanesine komşu, ikinci dereceden tarihi eser olan üç katlı, cumbalı, klasik Balat mimarisinin örneklerinden bir ev. Soroptomistler, kadınlara meslek kazandırmak için semtte bir bina ararlarken, ikiz, yıkık ve harap durumdaki bu Balat Evi’nde karar kılmışlar. İstanbul Valiliği İl Özel İdaresi ve Fatih Belediyesi ile yapılan bir protokolle bina restore edilerek 2010 yılı şubat ayında Türkiye Soroptimist Kulüpleri Federasyonu’na teslim edilmiş. Soroptomistler evin alt katını bir mutfak atölyesi olarak düzenleyip, federasyon üyelerinin katkılarıyla evin ruhuna uygun malzemelerle dayayıp döşemişler.
Çiçeklerle bezenmiş, çok güzel bir bahçesi olan kültür evinin giriş katı ve bahçesi de kafe olarak düzenlenmiş, Üst katlar sergi ve toplantı salonları, resim, seramik, ahşap boyama gibi kursların verildiği işliklere ayrılmış.
Semt ve çevresinde yaşayan kadınlar, haftanın beş günü çeşitli gruplar halinde Cafe Vodina’nın mutfağında yemek yapmayı öğreniyor ve yaptıkları reçeller, mantılar, börekler, turşular, kurabiyeler, tarhana ve sarmaları satıyorlar, hem de Kafe Vodina’da servise sunuyorlar. Evlerine katkı sağladıkları gibi, toplumsal hayatın içine katılıp, üreten birer insan olmanın keyfini yaşıyorlar.
Yolunuzu Balat’a düşürüp, hem kiliseleri, sinagogları, tarihi evleri, ayazmalarıyla Balat’ı tanıyabilir, hem de Vodina Kafe’ye uğrayıp, kahvaltınızı edebilir, ya da yemek yiyebilirsiniz. Toplantı ve etkinliklerinizi burada yapıp, bu projeye destek verebilirsiniz. Vodina Kafe, gerek ürettikleri leziz yiyecekler, gerek tarihi, atmosferi şık dokusu ve rengarenk bahçesiyle Fener-Balat turu yapan firmaların da duraklarından biri olabilir.
www.balatkulturevi.org
Adres: Vodina Caddesi, No:39-41, Balat
Tel: 0212 531 00 57-67
Kaynak: Tuyed