Jantar Mantar-İndian Gate-Rashtrapati Bhavan- İndra Gandhi’nin evi -Lodhi Bahçeleri -Mahatma Gandhi Ulusal Müzesi
Yemekten sonra geze geze metro istasyonuna ulaşıyoruz. Girişte x-ray var. Ayrıca çantaları arıyorlar. Bu arda her yerde silahlı askerler var. Hatta ilginç tatbikat yapar gibi kum torbalarıyla donatılmış siperlerin arkasında duruyorlar. Her an savaş çıkacakmış gibi hazırlar. Metro oldukça modern Delhi’yi bir baştan bir başa sarıyor. Bir jeton alıp geçişte okutuyorsunuz. Çıkışta yeniden bir jeton atarak dışarı çıkabiliyorsunuz. Modern Delhi’de indik. Çok güzel mağazalar var. Eski Delhi ile Yeni Delhi arasında dağlar var. Ertesi gün sabahtan akşama kadar tüm Delhi’yi gezeceğimiz için otele dönüyoruz. Tabi bu arada bindiğimiz rikşa ile pazarlık yapmayı da ihmal etmiyoruz. Hindistan’da pazarlık esas ama o kadar düşük ücretler isteniliyor ki; yapılmasa daha iyi olur.
Ertesi sabah otelimizde kahvaltıdan sonra Jantar Mantar’a gittik. Bu 18.Yüzyıldan kalma bir bahçe. Açık hava gözlemevi diyebiliriz. Astroloji ile ilgili yapılar var. Dünyadaki çeşitli merkezlerdeki yerel saatleri gösteren devasa yapılar. Çok ilgimizi çekti. Daha o zamanlarda bunları yapabilmek oldukça düşündürücü. Tam bir laboratuvar. Girişte bir rehber bizi yakalayıp gezdirdi. Hindistan’ın diğer şehirlerinde de varmış. Hintliler için astrolojinin önemi büyük. Doğum saatleri çok önemli. Tanıştığımız genç bir Hintli evlenecekleri zaman annesinin gelini seçtiği ve seçerken de burcuna baktığını eğer oğluyla uyuşmuyorsa vazgeçtiğini söyledi.
İkinci durağımız Sör Edwin Lutyens tarafından tasarlanmış Hindistan Kapısı “İndian Gate” oldu.26 Ocak Hindistan’ın Cumhuriyet Bayramı olduğu için kapının yanına kadar gidemedik. Daha sonra izlediğimiz kadarıyla bizim çocukluğumuzdaki gibi resmigeçit törenlerinin yapıldığı alan. Bayram hazırlıkları vardı. Bu arada aklıma gelmişken Hindistan’da Cumhuriyet Bayramında hiçbir yer açık değil ve kimse çalışmıyor. Bu kapının tam karşı caddesinde Rashtrapati Bhavan denilen bölgede Bakanlıklar ve Cumhurbaşkanı Sarayı var. Çok uzun duramadık ama fotoğraf çekmemize izin verdiler.
Üçüncü durağımız İndra Gandhi’nin evi. Kendisi aynı zamanda evini ofis olarak da kullanmış. Şimdi müze. Çok uzun bir kuyruğa girdik. Girişte arama yapılıyor. O kadar çok Hintlinin ziyareti ilgimi çekti. Hintliler kendi tarihlerine oldukça meraklılar. Beyaz sade bir ev. Bu evin bahçesinde suikasta uğramış. Öldürüldüğü yerde kristal bir yol yapılmış ve bir nöbetçi bekliyor. Suikast sırasında üzerinde bulunan giysilerini de burada sergiliyorlar. Ayrıca oğlu Rajiv Gandhi de kendisi ile aynı kaderi paylaşmış. Onun da çok fazla fotoğrafı var. Çok sayıda kitabı var. Bahçede kendisine hediye edilmiş bir panter heykeli sergileniyor. Karnı şeffaf ve içinde yavruları gözüküyor. İlginç geldi.Yol üzerinde Lodhi bahçelerine uğradık. Çok büyük bir park. Sabah koşularını yapan Hintlilere rastladık.Burada yürüyen,gezen insanların Eski Delhi’dekilerle hiç bir alakası yok. Parkın içinde Muhammed Şah ve İskender Lodi’nin türbeleri Bara ve Sheesh Kümbetleri var. Bahçe adını Agra’nın kurucusu Sikander Lodhi’den almış. Yeşillikler içinde. Sonraki durağımız Mahatma Gandhi Ulusal Müzesi. Bugün Gandhi ailesinin fertlerini ziyaret ediyoruz. Tabi baba Gandhi tüm dünyanın kabul ettiği bir lider. Yaşamının çeşitli evrelerini gösteren resimler, fotoğraflar, kitaplar özel eşyaları burada sergileniyor. Dokuma tezgâhı, yazdığı mektuplar ve külleri. Hayran olmamak elde değil. Çok büyük bir lider. Ayrıca o dönemlerden kalma tüm dokuma tezgâhları da burada sergileniyor. Hintliler akın akın ziyaret edip liderlerine saygılarını sunuyorlar. Halkı ile bütünleşmiş. Onlar gibi yaşamış. Budizm felsefesinin tüm gereklerini yerine getirmiş. Buradan çıkınca Red Onion isimli bir restorana gidiyoruz. Yemekler fena değil ama fiyatlar diğer yerlere göre yüksek. Yazıma diğer bölümde devam edeceğim.
Beste Serim Erbak
1 Comment
Beste Hanım merhaba,
Hindistan ile ilgili 2 yazınızı okuyabildim. Yazılarınızın başka devamı var mı? Nasıl okuyabilirim?
Gideceğim dönem için hava nasıl olur, elbette bir öngörüm var ama aynı mevsmde giden biri olarak önerileriniz nedir?
2015 ocağının son haftasında 2 hafta için hindistana gidiyorum. 15 günlük seyahat süresi için delhi, Jaipur, agra, varanesi, goa ve Mumbai olarak rotaları belirledim. bu rota sizce nasıl? Bu şehirlerde kaçar gün kalmalıyım sizce. Bu şehirler arası ulaşım için özel bir önerinizi olur mu?
Yanıtlarınızı mail adresime gönderebilirseniz memnun olurum.