Geçtiğimiz yıl Türkiye pazarına giriş yapan araç paylaşım platformu BlaBlaCar’ın Topluluk Yöneticisi ve Uzakrota Travel Summit konuşmacılarından Deniz Acarol ile araç paylaşımı ve yolculuk üzerine keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.
Öncelikle hoşgeldiniz, ziyaretçilerimize kendinizi biraz tanıtabilir misiniz ?
Elbette. İstanbul’da doğdum ve büyüdüm. Kocaeli Üniversitesi’nde siyaset bilimi üzerine lisans eğitimimi alırken, hizmet sektöründe çalışma hayatına girdim. Akabinde, Yıldız Teknik Üniversitesi işletme yönetimi bölümünde yüksek lisans programına başladım. Yüksek lisans eğitimimi Almanya, Münih Üniversitesi’nde tamamladıktan sonra, İstanbul’da yerli bir start-up’ta çalışmaya başladım. Ardından, kendisiyle Avrupa’da tanıştığım ve çok sık seyahat ettiğim BlaBlaCar’ın Türkiye ekibine, Topluluk Yöneticisi olarak katıldım. Yaklaşık 1 senedir BlaBlaCar’ın Türkiye’deki online ve offline iletişiminde rol alıyorum.
Bize biraz BlaBlaCar hakkında bilgi verebilir misiniz?
2009 yılında ilk çalışanının alınmasıyla Fransa’da faaliyete başlayan ve şu an dünyanın en büyük şehirler arası yolculuk paylaşım ağı olan BlaBlaCar, aracında boş koltuklarıyla yolculuk yapan sürücülerle, aynı yöne gitmek isteyen yolcuları buluşturan bir platform.
19 ülkede faaliyet gösteren ve 20 milyondan fazla üyesiyle dünyanın en büyük şehirler arası yolculuk paylaşım ağı olan BlaBlaCar, aynı yöne giden sürücü ve yolcuları bir araya getiriyor, yol masraflarını kişiler arasında paylaştırarak seyahati herkes için daha hesaplı hale getiriyor. Ayrıca, üyelere, yeni insanlarla tanışarak eğlenceli bir yolculuk yapma fırsatı da sunuyor. BlaBlaCar’ın faaliyet gösterdiği ülkeler; Türkiye, Fransa, Lüksemburg, Hollanda, Belçika, İspanya, Almanya, İngiltere, Macaristan, Hırvatistan, Sırbistan, İtalya, Polonya, Portekiz, Romanya, Rusya, Ukrayna, Hindistan ve Meksika.
Dünyada hızla büyümeye ve milyonlarca insanın yolculuk anlayışını değiştirmeye devam eden Fransa merkezli şirket, Temmuz 2014’te Index Ventures, Accel Partners, ISAI ve Lead Edge Capital’dan aldığı 100 milyon dolarlık yatırımın ardından sırasıyla Türkiye, Hindistan ve Meksika pazarlarına giriş yaptı. Geçtiğimiz günlerde Insight Ventures ve Lead Edge Capital’in önderliğinde, Vostok New Ventures’ın da katılımıyla 200 milyon dolarlık yatırım alan BlaBlaCar, toplamda 300 milyon dolardan fazla yatırım alarak Avrupa’nın en iyi finanse edilen startup şirketlerinden biri haline geldi.
BlaBlaCar sistemi nasıl çalışıyor?
BlaBlaCar’da sistem şöyle işliyor: BlaBlaCar‘ın ücretsiz mobil uygulamasını indirerek ya da www.blablacar.com.tr adresine girip Facebook hesabınızla giriş yaparak profilinizi oluşturuyorsunuz. Yolcuysanız, gideceğiniz yeri ve yolculuk yapacağınız tarihi seçiyorsunuz ve karşınıza sizinle aynı yöne yolculuk etmek isteyen sürücüler çıkıyor. Kendi aracınızla yolculuğa çıkıyorsanız, profilinize aracınızın modelini ekliyor, yolculuğunuzun detaylarını ve aracınızdaki boş koltuk sayısını belirtiyorsunuz. Sistem size o yolculuk için koltuk başına bir masraf katkı payı öneriyor. Masraf katkı payı, kar gözetmeksizin yol masraflarını diğer yolcularla paylaşmanıza imkân verecek şekilde belirleniyor.
Ardından sıra profilleri inceleyerek yolculuk arkadaşlarınızı daha yakından tanımaya geliyor. BlaBlaCar‘ın güvenilir topluluğunda, üyelerin fotoğraflarını ve kısa biyografilerini görebilir, potansiyel yolculuk arkadaşlarınız hakkında daha önceki yolculuklarında bırakılmış yorum ve puanlamaları inceleyebilirsiniz. İsterseniz de onlarla iletişime geçip aklınıza takılanları sorabilir, nasıl biri oldukları hakkında daha fazla fikir sahibi olabilirsiniz.
Yolculuk sonrasında ise hem yolcular hem de sürücüler birbirlerine puan verip, yorum yaparak hem güvenilir bir topluluğun oluşturulmasına katkıda bulunuyor hem de bir sonraki yolculukta diğer üyeler tarafından tercih edilme şanslarını artırıyorlar.
Sizce, teknolojinin hızla ilerlediği günümüzde, gelecekte seyahat sektörü teknolojinin etkisinde kalacak mı?
Teknolojinin, diğer her alanda olduğu gibi seyahat sektörü üzerindeki etkisi hızla artıyor. Dün neredeyse insanları seyahatten vazgeçiren zorluklar, bugün akıllı telefonlar, hatta saatler ile zahmetsizce aşılabiliyor. Bunun yanında teknolojideki gelişmeler, ilk önce aksini çağrıştırsa da, insanlara daha sosyal bir seyahat deneyimi sunuyor. Örneğin bugün dünyanın öbür ucunda hiç tanımadığınız bir insanın evini veya odasını bir mobil telefon uygulaması ile kiralayabiliyorsunuz. Yine bir uygulama ile sizinle aynı yöne giden insanları bulup, beraber seyahat edebiliyorsunuz. Tüm bu gelişmeler seyahat etmeyi motive etmekte ve beklentileri şekillendirmektedir. Yakın gelecekte teknolojilerini, beklentilere göre yönetebilen markaları keyifle izleyeceğiz.
Yakın dönemde teknolojinin de gelişimine bağlı olarak BlaBlaCar tarafında yeni projeler gözüküyor mu?
Mobil uygulamamızı ve web sitemizi, kullanıcılarımızdan gelen geri bildirimler doğrultusunda sürekli olarak geliştirmeye devam ediyoruz. Bugün geri bildirimler ışığında oluşturduğumuz ürünümüzü geliştirmek için çok detaylı bir yol planımız var. Üyelerimizin yolculuklarını kolaylaştıracak ve yolculuk paylaşımını emniyetli ve güvenilir bir ulaşım çözümü haline getiren çalışmalarımız devam edecek.
BlaBlaCar’ın en aktif olduğu ülkeler hangileri?
Dünyanın 19 ülkesinde faaliyet gösteren BlaBlaCar’ın en aktif olduğu ülkelerden biri, BlaBlaCar’ın doğduğu yer olan Fransa. İspanya ve Almanya gibi diğer Avrupa ülkelerinde de oldukça yaygın. Türkiye gibi açılmış olduğu, gelişmekte olan pazarlarda da kullanım oranları giderek artıyor.
Yakın zamanda yeni girilecek ülkeler var mı?
BlaBlaCar, almış olduğu 200 milyon dolarlık son yatırımı, devam eden büyümesini ve önümüzdeki dönem genişlemesini desteklemek amacıyla kullanmayı planlıyor. Şirketin şu anki hedefleri arasında Brezilya, Asya ve Latin Amerika’daki diğer pazarlar görünüyor.
BlaBlaCar’ın Türkiye pazarındaki durumunu başarılı buluyor musunuz?
Türkiye’de Eylül 2014’ten beri faaliyet gösteren BlaBlaCar, kısa sürede büyük ilgiyle karşılaştı. En çok İstanbul, Ankara, İzmir çıkışlı yolculukların paylaşıldığı BlaBlaCar Türkiye’de, Bursa, Adana, Antalya, ve Kocaeli çıkışlı yolculuklar da oldukça fazla yer almakta. Yaz döneminde, Bodrum, Çeşme, Antalya, Ayvalık, Kuşadası gibi destinasyonlar da sık yolculuk yapılan rotalar arasında eklendi.
Her geçen gün Türkiye’deki kullanıcı sayımızın arttığını ve kullananların yüksek memnuniyetlerini görüyoruz. Üyelerimizden gelen yorumlar oldukça pozitif. Örneğin, ailesinden uzakta yaşayan üniversite öğrencileri, BlaBlaCar’ın, ailelerini daha sık ziyaret etme imkanı sunan hesaplı bir seçenek olduğunu ve yalnız yolculuk etmek yerine yolculuğunu sohbet ederek geçirmenin daha keyifli olduğunu düşünüyor.
Farklı bir şehirde çalışan ancak hafta sonları ailesini görmek isteyen kullanıcılarımız da yolculuklarını paylaşarak hem yeni insanlarla tanışma fırsatı bulduklarını hem de yolculuk masraflarından tasarruf ederek ailelerini daha fazla görebildiklerini belirtiyor. Gezmeyi seven ve sık sık seyahat eden kullanıcılarımız ise BlaBlaCar’ın pratik, güvenilir ve hesaplı bir seçenek olduğunu söylüyor.
Son olarak, Ağustos’ta düzenlenen ve ulaşım desteği sağladığımız Zeytinli Rock Festivali’nde BlaBlaCar, festivale katılan gençlerin en çok tercih ettiği ulaşım araçlarından biri oldu. Festivalciler, Zeytinli yolculuğunda birbirlerine yol arkadaşı olarak, hem hesaplı hem de eğlenceli yolculuk yapma imkanı buldu. Tüm bu deneyimler aslında, BlaBlaCar’ın Türkiye’de farklı yaş grupları tarafından tercih edildiğini ve giderek yaygınlaştığını da gösteriyor.
BlaBlaCar’ın yakın zamanda Türkiye pazarında tanıtacağı yeni özellikleri olacak mı?
Türkiye, BlaBlaCar’ın Avrupa dışına açıldığı ilk pazarlardan. Yolculuk paylaşımı kavramının da oldukça yeni olduğu ülkemizde kullanıcılarımızdan gelen öneriler ve geri bildirimler bizim için son derece değerli. Bu geri bildirimler doğrultusunda, sistemimizi her geçen gün daha da iyi hale getirmeye çalışıyoruz. Önümüzdeki dönemde de sisteme eklenen yeni özellikler olacak.
Son olarak eklemek istedikleriniz var mı?
İsmimizin nereden geldiğine ve Türkiye’de BlaBlaCar kullanıcılarının profiline dair ilginç bir bilgiyi de paylaşmak isterim.
BlaBlaCar kullanıcıları kayıt aşamasında, arabada yolculuk ederken ne kadar sohbet etmek istediklerine dair bir seçim yapıyorlar. Eğer sohbet etmeyi sevmiyorlarsa Bla, sohbet etmeyi seviyorlarsa BlaBla ve sohbet etmeye doyamıyorlarsa kendilerini BlaBlaBla olarak tanımlayabiliyorlar. Şirketin ismi de aslında buradan geliyor.BlaBlaCar Türkiye ile ilgili en dikkat çekici istatistiklerden biri ne kadar sohbet etmeyi seven bir ülke olduğumuz. Türkiye’deki kullanıcıların %99’u kendilerini BlaBla veya BlaBlaBla olarak tanımlıyor. Bu da yolculukların bol sohbetli geçtiğine işaret ediyor.
Buna ek olarak, paylaşmak istediğim bir diğer bilgi de bir yol güvenliği araştırmasının sonuçları.
Yakın zamanda BlaBlaCar ile dünyanın önde gelen araştırma şirketlerinden TNS Sofres araştırma şirketinin yapmış olduğu yol güvenliği araştırmasının sonuçları, yolculuk paylaşımının yol güvenliğini nasıl olumlu yönde etkilediğini göstermesi açısından enteresan.
Türkiye’nin de içinde yer aldığı 10 ülkede, alanında ilk kez yapılan “yolculuk paylaşımı ve yol güvenliği” anket çalışmasının sonuçlarına göre, araçlarda yolcuların varlığı sürücüleri daha duyarlı hale getirirken, yolculuğun daha güvenli olmasını sağlıyor. Örneğin, BlaBlaCar sürücülerinin %75’i, yolculuk paylaşımının kendilerini trafik kurallarına daha fazla dikkat etmeye yönelttiğini söylüyor. Sürücülerin %70’i ise, yolcuların puanlama ve yorumlarının onları daha güvenli bir sürücü olmaya teşvik ettiğini belirtiyor.