Blog yazarları ile çalışmak çok samimi ve neşeli yazılar elde etmenize yol açabilir. Fakat blog yazarı ile çalışırken küçük ama önemli noktalar var. Bunları gözden kaçırmamanızı tavsiye ederiz.
Markalara tavsiyeler
1- Her zaman yazılı bir anlaşma olsun
Bunun için uzun maddelere gerek yok. Sadece basit bir şablon hazırlayın ve blog yazarlarına gönderin. Cevaplayıp kabul ettikleri sürece güvendesiniz demektir. Kişisel bir durum olmadığını, bunun şirketin bir çalışma stili olduğunu aktarmanızda fayda var, zira bazı kişiler alınabilir.
2- Son teslim tarihlerini netleştirin
Son teslim tarihi belirlemediğiniz sürece yazıların neden geç geldiğini sorgulama hakkınız yok demektir. Bunu yazılı anlaşmada belirtebilir ya da ayrı bir tarih belirleyebilirsiniz.
3- Sosyal medya paylaşımları konusunda anlaşın
Görünürlük kampanyasını sosyal medya üzerinden devam ettirmek elbette oldukça mantıklı. Blog yazarı ile insanların gün içinde sosyal medyayı en çok kullandıkları zaman diliminde paylaşım yapmaları konusunda anlaşın. Zamanı belirtmek önemli, çünkü blog yazarı paylaşım yaptığında hitap ettiği kesim dünyanın öbür tarafında ve uyuyor olabilir.
4- Şikayetleri sosyal medyadan duyurmayın, profesyonel olun
Herkes herkesle harika anlaşmak zorunda değil. Fakat olumsuz durumları ne iş hesabınızdan ne de kişisel hesabınızdan duyurmayın. Unutmayın, orası bir sosyal medya hesabı.
5- Profesyonel ve sakin kalın
Bazı blog yazarlarıyla çalışmak oldukça zor olabilir. Arkadaşınız dahi olsa bu kişilerle iletişiminizi mail üzerinden devam ettirin, sakince açıklayın, öfkenizi koruyun ve kullandığınız dile kesinlikle dikkat edin. Siz sakin yazmaya devam ettikçe karşı taraf da sakinleşecektir.
Blog yazarlarına tavsiyeler
1- Blogun bir iş olduğunu unutmayın
Başka bir işe nasıl yaklaşıyorsanız blog yazarlığına da bu şekilde yaklaşın. Alışık olduğumuz “iş”lerden farklı olduğunun farkındayız fakat bunu aklınızdan çıkarmamanız işinize yarayacaktır.
2- Neden bu iş için değerli olduğunuzu gösterin
Çok fazla ya da çok az ücret istemek işinizi zorlaştıracaktır. Sektöre göre nerede olduğunuzu iyi bilin ve işinizden emin olun.
3- Ne yapacağınızı açıklayın
İşe başlarken çizgilerinizi belirtmeniz çok önemli. Neyi, ne kadar yapacağınızı başta belirttiğiniz sürece ileride sorun yaşamayacaksınız. Fakat daha fazla yazmak istemeniz elbette her zaman hoş karşılanır.
4- Kızdığınızda, paylaşmadan 10’a kadar sayın
Evet, paylaşmadan. Facebookta blog yazarları için sayfaların mevcut olduğundan sadece blog yazarları haberdar değil. Çalıştığınız şirket kızgınlık postunuzu direk veya arkadaşınız hatta arkadaşınızın arkadaşı aracılığıyla dahi görebilir. Kazandığınız saygınlığı kaybetmenin en kolay yolu kızgın olduğunuz anda yazdığınız o postu paylaşmak olacaktır, yapmayın.
5- Tavsiyelere açık olun
Tavsiye aldığınızda bunu ciddiye alın. ‘Benim yaptığım bu, böyle’ tavrı size çok bir şey katmayacaktır. Tavsiyelere açık olduğunuzda sizin istekleriniz de ‘fazladan istek’ yerine tavsiye şemsiyesi altında görünebilir. Aklınızda bulunsun.
- Not: Uzakrota.com aynı zamanda Uzakrota Kurumsal alt markası altında Blog – Marka işbirlikleri yapmaktadır.
Kapak Görseli: Iron Wulf