Birleşik Arap Emirlikleri’nin en ilginç şehri Dubai, 2 milyon nüfuslu yedi emirlikten biri. Çölün ortasına yerleştirilmiş koskocaman bir vahayı andıran şehrin geçmiş hikayesi çok da uzun değil. Bölge; İslam’ın kabulü, petrol üretimi ve Maktum Ailesi’nin yönetime geçmesinden önce ihraç ürünleri için kullanılan bir liman kentiymiş. Şehirde az da olsa tarihsel süreçleri inceleyebileceğiniz yapılar yer alıyor. Dubai Müzesi, Jumeirah Camii veya Büyük Camii ile şehrin modern mimarisinin yanı sıra tarihi yönünü de keşfedebilirsiniz.
Kente dair...
Madinat Jumeirah’ta yer alan çarşılar, galeriler, restoranlar, kafeler ve kanallarla geleneksel Arap tarzını yansıtırken; Sheikh Zayed Caddesi fütüristik mimariye sahip gökdelenleriyle modern şehri yansıtır. Şehrin en büyük simgesi yedi yıldızlı Burj El Arab’tır. Hatta otelin olduğu bölgeye özel turlar düzenlenir.
Kentte yazılı olmayan kurallar vardır. Mesela ülkeye turist olarak gelenlerin genelde camilere girmesi yasaktır. Kadınların konakladıkları otel dışında açık yakalı ve dar giysiler giymesi pek hoş karşılanmaz.
Neler yapmalı?
Farklı tatlar sunan şehirde tarihi Bastakiya’da rüzgar kuleli geleneksel evleri keşfedebilir, Altın Çarşısı’nda tatil hediyelerini alabilir, yerel pazarlar arasında dolaşabilir ve hatta ciplerle safari turlarına katılabilirsiniz. Alternatif arayanlar için ise oryantal dans gösterileri veya ışıklı yerel dans şovları gece yapılabilecek aktiviteler arasında yer alıyor.
Görmeye, denemeye değer
Jumeirah ParkıDubai Creek SideHayvanat Bahçesi | Harikalar DiyarıHumusBaharatlı Pilavlar |
Müze: Müzeler genelde 09.00-16.30 arası açık oluyor.Alışveriş: Vergi uygulamasının olmadığı şehir alışveriş meraklıları için adeta bir cennet. |
Dubai üzerine…
Petrol parasıyla son 10 yılda sıfırdan dünyanın en gözde şehirlerinden biri haline gelmiş Dubai’de hayat oldukça sakin; kafa karıştırıcı ve hayatı zorlaştırıcı neredeyse hiçbir şey yok. Şehir planlamasından tutun caddelerin, sokakların temizliği bile olabilecek en güzel seviyede. Taksicisinden temizlikçisine herkes İngilizce biliyor, gayet güzel de anlaşabiliyorsunuz.
Şehirde bir kültür mozaiği hakim, yerliler veya Arap ülkelerinden gelen erkek-kadınlar kendi kültürlerine göre giyinirken ve yaşarken nüfusun asıl çoğunluğunu oluşturan ve çoğunlukla iş-turistik amaçlarla gelen yabancıların kendi kültürlerini anavatanlarındalarmış gibi yaşamaları için her şey düşünülmüş.
2 Comments
Çok güzel bir blog yazılarınızın devamını bekliyoruz.
Gerçekten güzel bir anlatım olmuş.
Tebrikler.