Söz konusu rapor Endonezya, Malezya ve Singapur’da yer alan 143 perakendecinin gerçekleştirdiği 8 milyonun üzerinde online işlemi analize konu etti.
Ramazan ayının üçüncü haftası, perakendeciler açsından, yaklaşan kutlamalar için aktif olarak seçenekleri değerlendiren ve ürünler satın alan müşterilerle etkileşime girmek için en büyük fırsatı sunuyor. Criteo’ya göre bu dönemde online perakende satışlarda %67, online seyahat satışlarında ise %14 artış gözlemlendi.
Criteo’nun iddiasına göre online satın alma davranışları da, içinde bulunduğumuz dönem itibarıyla %71’lik oranla e-ticaret işlemlerinin, Ramazan’dan önceki dönemdeki %76’lık orana göre daha düşük bir seviyede kalışının gösterdiği üzere Ramazan geleneklerinden etkileniyor. Ayrıca, oruç döneminin bitişinin ardından e-ticaret işlemlerinde, Ramazan öncesinde %26 olan büyüme oranına karşılık %29’luk bir artış gerçekleşti. Bu durum, perakendecilere, alışverişçilere ulaşmaları için bir fırsat sunuyor.
Mobil platformlar da önemli bir faktörü temsil ediyor. Criteo’nun iddiasına göre, siteler üzerinde gerçekleşen perakende satış görüşmelerinin %37’lik kısmının mobil uygulamada gerçekleşiyor olması ile perakendecilerin mobil kullanıma uygun sitelerin ötesine geçip mobil uygulamalara yatırım yapması gerekiyor. Bu dönemde moda ile ilgili ürünler en büyük ilgiyi çekerken bunu gündelik ürünler ve elektronik, oyuncaklar ve oyunlar takip ediyor.
Criteo’nun Güneydoğu Asya’dan sorumlu genel müdürü Alban Villanı, konu ile ilgili açıklamalarda bulundu: “Ramazan, bu bölgede önemli bir şenlik sezonu olma niteliğini taşıyor. Hızlı bir şekilde artan, harcanabilir maaşlar, mütevazı modaya yönelik artan iştah, helal ürünler ve hizmetler, perakendecilerin tüm temas noktalarında alışverişçilerle etkileşime geçmek ve müşteri deneyiminin her noktasında en etkili içeriği sunmak için akıllı çözümler sağlaması gerektiği anlamına geliyor. Alışverişçiler günbatımından sonra ve Bayram’da arkadaşlarıyla ve aileleriyle vakit geçirdikleri için, çevrimiçi olarak seçenekleri incelemeleri ve alışveriş yapmaları pek muhtemel olmuyor. Perakendeciler, online işlemlerde bir sıçrama elde edebilmek adına dijital pazarlama çabalarını arttırmak için haftanın doğru dönemini ve günün doğru saatlerini seçmeli.”
Diğer bulgular arasında, Ramazan’dan üç hafta önce başlayarak artan ve Ramazan’ın üçüncü ve dördüncü haftalarında sırasıyla %110 ve %77’lik oranlarla zirve yapan web sitesi trafiği ve e-ticaret satışları bulunuyor. Ayrıca, Bayram’ın başında online satışlarda ve web trafiğinde, sırasıyla %44 ve %20 oranlarında düşüş yaşandı ve online satışlar, Bayram’ın ardından gelen haftada %35’lik artışla yeniden toparlandı.
Online ticaret yapan firmaların veya kişilerin, Ramazan’ın üçüncü ve dördüncü haftalarında, sırasıyla %87 ve %52 oranlarında artış ile en yüksek büyüme oranlarını kaydeden perakendeciler olduğu gözlemlendi. Alışverişçiler de cihazlar arası geçiş yolculuğuna katıldı: %46’lık kesim, ilgilendikleri ürünleri birden fazla cihazda görüntüledi ve her dört alışverişçiden biri, satın alma serüvenleri sırasında en az üç kez cihaz değiştirdi.
Villani, açıklamalarını şu sözlerle sürdürdü: “Bunlara ilave olarak, bizler çevrimdışından çevrimiçine ve çevrimiçinden çevrimdışına (online-to-offline, O2O) alışveriş alışkanlıklarının artışını gözlemlemeyi sürdürürken, perakendecilerin tüm kanallarda gerçekleştirilen pazarlama etkinliklerini benimsemesi gerekiyor. Elimizdeki veriler, alışverişçilerin Ramazan süresince mağazalarda ürünleri inceleyip online platformlarda satın aldığını ve bunun tam tersini yaptığını gösteriyor. Ancak, hangi yönden bakarsanız bakın, mobil platformlar hala, çevrimiçinden çevrimdışına (O2O) perakende satışın yapı taşı olmayı sürdürecek. Güneydoğu Asya’daki perakende satış işlemlerinin yarısı halihazırda mobil platformlar üzerinde gerçekleştiriliyor.”