Öncelikle hoşgeldiniz, ziyaretçilerimize kendinizi biraz tanıtabilir misiniz ?
Zorlu ve yatılı Fen lisesi eğitiminin ardından Endüstri Mühendisliği ve sonrasında Marka Pazarlama yüksek lisansı ile eğitim hayatımı tamamladım. Şu sıralar iletişim doktorası için enerji toplamaya çalışıyorum. 19 yaşında ilk girişim tecrübemle başlayan iş hayatımda, şu an 4 tanesi aktif olan toplam 6 işletme kurdum. Online alışveriş girişimi sırasında tanıştığım dijital pazarlama kavramı ve konuları bende adeta aşka dönüştü ve tüm kariyerimi bunlar üstüne devam ettirme kararı aldım. Ana uzmanlık alanlarım sosyal medya iletişimi ve SEO olsa da işin tasarım kısmına da bir hayli meraklı olduğum söylenebilir. Tüm konulara hakim görünsek bile herkeste olduğu gibi bende sadece günceli yakalayabilmek ve teknolojinin hızına yetişebilmek için çalışıyorum ama nafile J
Bize biraz Turşu hakkında bilgi verebilir misiniz?
Turşu bir dijital pazarlama ajansıdır. İzmir merkezli olmakla birlikte 2016 Ocak ayında İstanbul şubesi de faaliyete başlamıştır. Turşu Ajans olarak markalarımızın pazarlama departmanlarına entegre bir şekilde dijital pazarlama faaliyetlerini yürütüyoruz. Ana hizmet alanlarımız sosyal medya iletişimi, SEO ve online reklam yönetimidir. Google Türkiye ve sosyal medya kanallarının Avrupa merkezleriyle entegre bir şekilde markalarımız için etkili dijital çözümler üretiyoruz. Turşu Ajans bünyesinde marka pazarlama uzmanları ve kurumsal firmalarda tecrübe kazanmış yöneticiler bulunmaktadır. Masanın diğer tarafından ajans tarafına katılan ekip üyelerimiz sayesinde markalarımızın isteklerini doğru bir şekilde değerlendirebilme şansımız oluyor. Bunu en büyük farkımız olarak görüyoruz. Butik bir ajansız ve her zaman öyle kalmak kurum kültürümüzün en önemli parçasıdır. Şu an 2 ofisimizde toplam 8 adet yaratıcı beyinle hizmet vermekteyiz.
Tursu olarak birçok önemli turizm şirketiyle çalıştınız. Turizm şirketleri SEO konusunda nasıl bir yol izlemeli? Tavsiyeleriniz nedir?
Turizm şirketlerine verebileceğim en önemli SEO tavsiyesi birkaç ana kelime üstünde rekabetten vazgeçmeleri olacaktır. Amazon’un başarısını dikkatli bir şekilde incelemek ve SEO konusunda uygulamak gerekmektedir. Uzun kuyruk modeli örnek alınarak, 3-4 kelimelik daha az hacimli aramalar ile ilgili çalışmalar yapmak gerekiyor. Bu aramalarda kolaylıkla yükselme sağlanabiliyor ve toplamda ana kelimelerle eş bir ziyarete daha az çabayla ulaşılabiliyor. SEO çalışmalarında önemli bir konu da kullanıcılar için değerli içerik yaratmak olacaktır. Sadece SEO için yapılan içerik çalışmaları ziyaretçileri sitede tutmak için kesinlikle yeterli değildir. SEO konusunda en önemli parametrelerden olan kullanıcı davranışları (ortalama ziyaret süreleri, hemen çıkış oranları,vb.) değerli içerikle çok bağlantılıdır ve SEO puanınıza ciddi bir katkı sağlamaktadır.
Turizm şirketlerinde dikkatimi çeken en önemli noktalardan bir tanesi de sosyal medya hesaplarının satışa hızlı dönüş sağlamadığı için rahatlıkla gözden çıkarılmasıdır. Son Google güncellemelerinden sonra doğru SEO çalışmaları için etkili bir sosyal medya yönetimi de mutlaka gerekmektedir. Turizm sektörünün bu noktalara mutlaka dikkat etmesini gerektiğini düşünüyorum.
Google yaptığı güncellemelerle birçok şirketi arka planlara itmekte nasıl önlem alınabilir?
Bu sorunun cevabını önceden bilen ufak bir servet sahibi olabilir J
Rahatlıkla söyleyebilirim ki Google’ın en çok önem verdiği konu kaliteli içerik ve etkili kullanıcı deneyimidir. Tüm güncellemeler daha etkili kullanıcı deneyimi sunmak için yapılır. Bu sebeple yukarıda da bahsettiğim üzere SEO, blog ve sosyal medya çalışmalarının tamamında önce kullanıcılarımızı göz önünde bulundurmalıyız.
Peki SEO için seyahat blogları ne kadar önemlidir? Birçok şirket seyahat bloglarından link almak istiyor.
Link inşası sırasında turizm şirketleri için en önemli kaynak seyahat blogları olacaktır. Google kullanıcı deneyimine dayanan kalite puanları kullanmaktadır. Kalite puanları da alaka düzeyi dediğimiz bir temele dayanmaktadır. Doğal olarak bir turizm şirketi alaka düzeyi en yüksek linki seyahat bloglarından sağlayabilir.
Son olarak eklemek istedikleriniz var mı?
Bundan 10 yıl önce kullanıcılarınızın ve tüketicilerin konuştuklarını duyabileceğiniz bir teknoloji var deseler şirketler bu teknolojiye milyonlar harcayabilirdi. Günümüzde dijital pazarlama bize tüm bu olanakları ücretsiz olarak sunmaktadır. Elimizdekilerin kıymetini bilmemiz gerekiyor J
Teşekkür ederim Uzakrota ailesi…