Rezervasyon davranışlarını inceleyen yeni bir araştırmanın bulgularına göre, ticari seyahatler yapan gezginler, artan bir biçimde, rezervasyonlarını tedarikçilere ulaşarak doğrudan gerçekleştiriyor, mobil ve paylaşım ekonomisi hizmetlerini kucaklıyor.
GBTA (Global Ticari Seyahat Derneği) ve Concur tarafından gerçekleştirilen çalışma, ticari seyahatler yapan gezginlerin neredeyse üçte birinin gelecek yıl “alternatif kanalları” daha sık kullanma beklentisini taşıdıklarını belirledi. Ancak aynı çalışma, doğrudan rezervasyonlardaki bu büyümenin, çevrimiçi rezervasyon araçlarının kullanımı pahasına ortaya çıkmayacağını da tespit etmiş bulunuyor.
Avrupa’nın en büyük üç ticari turizm pazarı olan Almanya, Birleşik Krallık ve Fransa’da yaşayan gezginler üzerine yapılan çalışma, geçtiğimiz yıl süresince, söz konusu kitlenin üçte birinin doğrudan bir tedarikçi aracılığıyla rezervasyon yaptırdığını ve dörtte birinin, bir çevrimiçi rezervasyon aracına erişiminin bulunmasına karşın, bir çevrimiçi seyahat acentesini kullandığını ortaya çıkardı.
GBTA’nın araştırma direktörü Monica Sanchez, konu ile ilgili açıklamalarda bulundu: “Alternatif kanalların giderek artan bir biçimde kullanılmasıyla birlikte, seyahat programları rezervasyonlara yönelik düşüş yaşayan bir görünürlüğe sahip olarak zaman içerisinde özen yükümlülüğünü sağlamak ve maliyetlerden tasarruf elde etme konusunda daha büyük güçlüklerle karşı karşıya kalabilir. Seyahat profesyonellerinin, çalışanların seyahatlerini, bunlar nerede veya nasıl satın alınırsa alınsın yakaladıklarından ve yönettiklerinden emin olarak, programlarında bu büyüyen eğilime yönelik olarak plan yapmaları önem taşıyor.”
En çok tercih ettikleri rezervasyon kanallarını sıralamaları istendiğinde, geçtiğimiz yıl çevrimiçi rezervasyon araçlarına erişimi bulunan kişilerin %30’u, herhangi bir kısıtlama altında bulunmamalarına karşın, bu kanalı ilk sıradaki seçimleri olarak derecelendirdi. Aynı zamanda, her bir ülkedeki ticari seyahat yapan gezginlerin yaklaşık yarısı, doğrudan bir tedarikçiyle veya bir çevrimiçi seyahat acentesi kullanarak rezervasyon yaptırmayı tercih ediyor.
Söz konusu çalışma, aynı zamanda ticari seyahatler yapan gezginlerin çoğunluğunun, geçtiğimiz yıl en az bir iş seyahati için rezervasyonunu bir mobil cihaz üzerinden yaptığını belirledi. Y jenerasyonunun üyeleri ve büyük bir sıklıkla seyahate çıkan gezginler (yıllık 12’nin üzerinde seyahat), sırasıyla diğer yaş gruplarına ve düşük sıklıkla seyahate çıkan gezginlere göre, mobil bir cihaz üzerinde rezervasyon yaptırmaya daha büyük bir eğilim gösteriyor.
Tüm bu sayılar, mobil platformlardan rezervasyon işlemlerinin, ticari seyahat yapan gezginlerin hatırı sayılır bir kısmının geçecek yıl mobil cihazlar üzerinden “daha sıkça” rezervasyon yapma beklentisini taşırken, sadece küçük bir kısmının bu işlemleri “daha az sıklıkla” yapma beklentisini taşıyor olmasıyla birlikte, yakın gelecekte büyümeyi sürdürme eğiliminde olduğuna işaret ediyor.