Helal Turizm Nedir?
Helal turizm, konuyla ilgili literatürdeki çeşitli çalışmalarda; “İslami Turizm” (Henderson, 2009), “İslami Kurallara Uyumlu Turizm” (Mansouri, 2014), “Müslüman Dostu Turizm” (Çetin ve Dinçer, 2016) gibi isimlerle anılmaktadır.
“Helal turizm” ve “İnanç turizmi” kavramları birbirinden farklı kavramlardır. İnanç turizminde bireyler dini anlamda önem arz eden bir yeri ziyaret etmek için seyahate çıkmaktadırlar. Hac, Umre ve Kudüs seyahatleri bu kapsamda yer alır. Dini anlamda önem arz eden başka bir yeri ziyaret etmek ya da dini vecibeleri gerçekleştirmek için seyahate çıkmak da inanç turizmi çerçevesinde kabul edilmektedir.
Ancak helal turizm olgusunda ziyaret edilen yer önem arz etmemektedir. Ne tür bir seyahate çıkılırsa çıkılsın, tüm seyahat ve turizm davranışı boyunca İslami emir ve yasaklara uygun hareket etmektir.
Dünya Helal Turizm Pazarı Hacmi
Uluslararası araştırma şirketi Crescent Rating‘in yaptığı araştırmaya göre, geçen yıl Müslümanlar seyahatlerinde (hac ve umre hariç) 160 milyar dolar harcamış. Araştırmada Müslümanların yüzde 51’i helal turizm olanaklarını kullanmak istediklerini belirtmiş. Dünya turizm endüstrisinin yıllık hacmi 1 trilyon 100 milyar dolar. Müslüman turist potansiyeli turizm endüstrisinin yüzde 15’ini kapsamaktadır. Bu oranın yüzde 51’lik kısmının helal turizm alıcısı olduğunu varsayarak, helal turizm pazarının 2014’de turizm endüstrisinin yaklaşık yüzde 7,5’luk payını oluşturduğunu söyleyebiliriz. Bu da yaklaşık 82 milyar dolarlık bir pazar.
Helal turizm pazarının gelecekte de büyümeye devam edeceği, turist sayının 2020 yılında 156 milyon kişiye ulaşacağı ve harcama miktarının ise 220 milyar USD olacağı tahmin edilmektedir. 2026 yılında ise pazarın büyüklüğünün 300 milyar USD düzeyinde bir büyüklüğe erişeceği öngörülmektedir.
Türkiye’nin Helal Turizm Pazarındaki Yeri
KTB verilerine göre Türkiye’de toplam yatak kapasitesi yaklaşık 1,2 Milyondur. Bunun %41’i 5 tesislerden oluşmaktadır. Türkiye geneli yaklaşık 160 adet helal konsept hizmet veren tesis bulunmaktadır. Bu tesislerin toplam yatak kapasitesinin 35.000 yatak olduğu tahmin edilmektedir. Bu rakam toplam hacmin %3’ü kadardır.
Crescent Rating tarafından yayınlanan istatistiklere göre; Türkiye 2014 yılında, Suudi Arabistan’dan sonra İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) üyesi ülkeler içerisinde en fazla Müslüman turisti karşılayan ikinci ülke olmuş, 7.1 Milyon Müslüman Turist ağırlamış ve 6.6 Milyar Dolar kazanç sağlamıştır.
2014 yılında uluslararası turizm hareketlerine katılan Müslüman turistlerin %75’i eğlence, dinlence (tatil), %10’u inanç, %10’u da iş nedeniyle, %1’den daha küçük bir oranı ise sağlık nedenleri ile turizm faaliyetlerine katılmıştır.
İlk Halal Cruise Seyahati
Dünya’da ilk halal cruise gemisi, 14 Haziran’da ilk seferine başlayacaktır. Hünkar International Halal Cruise, misafirlerinin gemiye adım attıkları andan itibaren gemideki her şeyin kendileri için özellikle organize edildiğinin farkına varacaklarını ve gemide alkol, kumarhane, konseptimize uygun olmayan animasyonlar ve Mikanos adası gezisi olmadığını belirtiyor.
Ayrıca gemideki tüm yiyeceklerin helal sertifikalı olup bunlar restoran girişinde bulunan panoda sergileneceğini belirten yetkililer, gemide 200 kişilik bay bayan ayrı mescidin de bulunduğunu, gemideki tüm kabinlerde misafirler için taharet musluğu bulunduğunu ekliyorlar.