Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü’nün son yaptığı açıklamaya göre, dünya çapında tüm turistik bölgeler yılın ilk dört ayında toplamda 369 milyon uluslararası turist çekti. Bu sayı ise 2016’nın aynı dönemine oranla %6 oranıyla 21 milyon kişilik bir artışa tekabül ediyor.
Dünya Turizm Örgütü’nün incelediği Ocak-Nisan dönemi, genellikle yıllık turizmin %28’ini yansıttığı gibi, Kuzey Yarımkürede kış sezonunu, Güney Yarımkürede yaz sezonunu, Çin Yeni Yılını ve Paskalya Bayramı’nı içeriyor.
Dünya Turizm Örgütü verilerine göre yurtdışından gelen turistler açısından bazı istisnalar dışında tüm turistik bölgelerde artış yaşandı. 2016’nın en çok turist çeken bölgeleri bu ivmeyi korurken, diğer bölgeler de turist çekmede artış gösterdi.
Dünya Turizm Örgütü’nün sonuçlarına göre Orta Doğu’da %10, Afrika’da %8, ve Avrupa’da %6 artış yaşandı. Asya ve Pasifik bölgesinde %6 artış yaşanırken Kuzey ve Latin Amerika’ya giden uluslararası turist sayısında %4 oranında artış yaşandı.
Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü Genel Sekreteri Taleb Rifai yapılan açıklamada şöyle konuştu: “2016’da yaşanan kötü olaylardan etkilenen turistik bölgeler kısa bir zaman diliminde iyileşme belirtileri gösterdi. Bu, herkes için olumlu bir haber olsa da en çok bu bölgelerde yaşayan ve geçimini turizmden sağlayanlar için önemli.”
“2017’yi Kalkınma için Sürdürülebilir Turizm Uluslararası Yılı olarak kutlarken, turizmde devam eden kalkınmayı olumlu karşılıyor ve bu ilerlemeyle birlikte ekonomik sosyal ve çevre konularında turizmin sürdürülebilirliğe etkisini artırmak için sorumluluğumuzun da arttığını biliyoruz.”
Bölgesel Sonuçlar
Geçen senenin karmaşık sonuçlarına kıyasla Avrupa’ya giden uluslararası turist sayısında gözlemlenen %6 artış, yaşanan güvenlik problemlerinden sonra bölgelerin kendine güveninin yerine geldiğini gösteriyor. Özellikle artış gösteren sonuçlar geçen senenin %1 artışına oranla bu sene %9 artış gösteren Güney Akdeniz Bölgesi ve 2016’da herhangi bir artış göstermezken bu sene %4 artış gösteren Batı Avrupa oldu. Kuzey Avrupa ise %9 ile bölgenin en yüksek artışını yaşayan kısım olurken Orta ve Doğu Avrupa’da geçen seneye oranla %4 artış yaşandı.
Asya ve Pasifik bölgesinde yılın ilk dört ayında yabancı turist sayısında %6 artış yaşanırken altbölgelerdeki artış şu şekildeydi: Güney Asya %14, Okyanusya %7, Güney-Doğu Asya %6, Kuzey-Doğu Asya %5.
Kuzey ve Güney Amerika’ya gelen yabancı turist sayısı ise Latin Amerika’da %7, Kuzey Amerika’da %3 ve Karayipler’de %2 oranında artarken toplam artış %4 boyutunda oldu.
Her ne kadar Afrika hakkındaki veriler kısıtlı olsa da, hızla toparlanan Kuzey Afrika’da yabancı turist sayısı %18 oranında artarken Afrika bölgesinin genelinde artış %8 oranında seyretti. Orta Doğu’da ise geçen sene yaşanan %4 oranındaki düşüşe kıyasla bu sene yabancı turist sayısı %10 arttı.
Mayıs-Ağustos Dönemi için Olumlu Senaryolar
Yazıda belirtilen güçlü artış, BM Dünya Turizm Örgütü tarafından hazırlanan Turizm Uzmanları güven endeksinde belirtilen sonuçları yansıtıyor. Söz konusu endeks ise 2003 yılından itibaren her 4 ayda bir yayınlanıyor ve dünya çapındaki uzmanların değerlendirme ve öngörülerini içeriyor. Turizm uzmanları 2017’nin ilk dört ayında gerçekleşen yüksek artışı son 12 yılın en yüksek değeri olarak yorumladılar. Bu dönemde alınan sonuçlar uzmanların bu dönem için olan beklentilerinin oldukça üstünde seyretti.
Uzmanlar Mayıs-Ağustos dönemi için de ivmenin korunacağını öngörüyor. Bilindiği gibi ikinci dört aylık dönem dünyanın en önemli turistik bölgeleri için en yoğun turizm sezonunun yaşandığı dönem.
Ftnnews