Tatil için eve dönerken, bir iç hat uçuşunda koltukta sıkışıp kalınca bacak boşluğunun birkaç cm daha geniş olmasını hayal etmeye başlamak oldukça kolaydır. Uzun bacaklı birinin ya da koltuğu tekmeleyen bir çocuğun öfkesine maruz kalmadan koltuğunuzu yatırmayı bile umut ediyor olabilirsiniz. Böyle bir seyahat için ekonomi sınıfından uzaklaşma şansınız ne kadar az olsa da en azından daha büyük bir uçak hayal edebilirsiniz. O halde bir dahaki sefere iyi şanslar…
Ukraynalı Dev Antonov
Eğer ağırlık ve kanat genişliğinden bahsedeceksek dünyadaki en büyük uçak ünvanını alabilecek tek uçak var, o da Antonov An-225 Myria ki bu uçak gökyüzündeki en ağır şampiyon ve kargo taşımak için 1980’de üretilmiş. 640 ton ağırlığında 6 motoru var ve türünün tek örneği, çünkü sadece bir adet üretildi.
Uçan Hibrit
Bir hibrit araba satın almayı mı düşünüyorsunuz? Bu çok akıllıca. Solar Impulse 2 ise dünyanın güneş enerjisiyle çalışan en büyük uçağı. Bu fikri çevre dostu araç edinme fikriniz ile karşılaştırmak sizi biraz mahcup edebilir. Solar Impulse 2, 5.000 libre ağırlığında ve bir defasında 1.000 mile kadar uçabiliyor. Olumsuz yönü ise en üst hızının saatte sadece 50 mil olması, tipik bir yolcu jetinin saatteki hızının 500 mil olduğu düşünülürse bu çok uzak bir rakam.
Uçan Otobüs
Bir havacılık uzmanı ya da milyarder olmadığınız sürece listedeki uçaklarla uçma şansınız düşük; ancak Airbus A380 aslında gökyüzünün iki katlı otobüsü, dünyanın en büyük yolcu uçağı olarak Airbus A380 tek seferde 853 yolcu taşıyabiliyor. 2 kat var; fakat endişelenmeyin manzara her ikisinden de çok iyi.
Kaza ve Yangın
1921 yılında birkaç ay boyunca dünyanın en büyük uçağı Caproni Ca.60 olmuştu. 9 kanadı olan bu uçak, Atlas Okyanusunu geçerek 100’den fazla yolcu taşımayı planlıyordu. Caproni Ca.60 zamanın çok ötesinde bir uçaktı ve müthiş bir mühendislik örneği idi, İtalya’da bulunan Maggiorre gölü üzerinden yapılan birkaç dakikalık uçuş başarılı olmuştu. Her şey söz verildiği gibi görünüyordu ta ki ikinci uçuşa kadar, uçak düştü. Tamir masrafı çok fazlaydı; ancak Caproni Ca.60’ın muazzam boyutu takdire şayan bir başarı olarak kaldı.
Kanatlı Bomba
Soğuk Savaş dönemi korku ve oksimoronların zamanıydı. Peacemaker (arabulucu) isimli, nükleer reaktör taşıyan muazzam bir uçak başka hangi kelime ile açıklanabilir? Convair B-36, daha iyi bilinen diğer adıyla Peacemaker 1950’lerde Birleşik Devletler Hava Kuvvetleri tarafından yapılmış bir uçaktı. Eğer uçarken türbülans yaşamak sizi korkutuyorsa, acil çıkış kapısını bir nükleer reaktörle paylaşmak zorunda kalmadığınız için mutlu olmalısınız!
Dünyanın en büyük uçaklarından birinde seyahat edemeseniz bile, gökyüzünün bu inanılmaz canavarlarına hayran olabilirsiniz. Başarısız inişlerden Airbus’a kadar bu devasa uçaklar gerçekten de büyüleyici!