Her yıl iki kere yapılan ve dünya üzerindeki büyük şehirlerin ekonomik koşullarını ortaya çıkaran Worldwide Cost of Living yaşama maliyeti araştırmasında ilk sıranın sahibi değişti. Son on yıldır hayat pahalılığının düzenli olarak artış gösterdiği bir şehir olan Singapur, Tokyo’yu geride bırakarak listenin zirvesine oturdu. İstikrarlı bir şekilde listede ilerleyen şehir, 10 yıl önce 18′inci sıradaydı. Lakin ülkenin para biriminin geride bıraktığımız on yıl içinde yüzde 40 oranında değer kazanması ve artan enflasyon Singapur’un başkenti Singapur’u kaçınılmaza götürdü.
Şehirde genel olarak pahalı ancak özellikle belirli mal ve hizmetlerde aşırı fiyat ve ücretler söz konusu. Örneğin araba sahibi olmak, Singapur için büyük bir lüks çünkü şehir otomobil fiyatlarında dünyanın en pahalısı. Ulaşım harcamaları da neredeyse New York’un üç katı seviyesinde. Su ve elektrik gibi temel ihtiyaçlarını farklı şehir ve ülkelerden tedarik eden Singapur, bu anlamda da dışa bağımlı. Bu durum, Singapur’u altyapı harcamalarında dünyanın en pahalı üçüncü şehri yapıyor. Zengin ve lükse düşkün kesimin Avrupalı markalara olan ilgisi ise şehrin giyim harcamalarında dünyanın en pahalısı olmasına neden oluyor.
DÜNYANIN EN PAHALI ŞEHİRLERİ
Araştırmanın ilk on sırasında Singapur’un haricinde Sydney, Melbourne ve Tokyo Asya’yı temsil ediyor. Amerika kıtasında ise Venezuela’nın başkenti Caracas listede göze çarpıyor. Benzini neredeyse bedavaya (litresi 0,02 dolar yani yaklaşık olarak 4,5 kuruş) kullanan şehir sakinleri, gıda, barınma ve giyim gibi temel ihtiyaçları için büyük paralar harcıyor. İlk on sıradaki Avrupa şehirleri arasında ise Paris başı çekiyor. Onu Oslo, Zürih, Cenevre ve Kopenhag izliyor.
DÜNYANIN EN UCUZ ŞEHİRLERİ
Madalyonun bir de diğer yüzü var elbette. Listenin tersine sıralamasın zirvesinde Hindistan’ın Mumbai şehri yer alıyor. 12,4 milyonluk nüfusuyla Hindistan’ın en kalabalık dünyanın ise beşinci kalabalık şehri olan Mumbai, sıralamaya giren ülkeler arasındaki en ucuz ülke. Pakistan’ın Karaçi şehri ikinci, Hindistan’ın Yeni Delhi şehri ise bu sıralamada üçüncü sırada. En ucuz ülkeler arasında Amerika kıtasından Panama, Avrupa’dan ise yalnızca Romanya’nın başkenti Bükreş yer alıyor.
The Economist araştırmacıları tarafından her yıl iki kere gerçekleştirilen araştırmada dünyanın 93 ülkesinden 140 şehrin yaşama maliyetleri karşılaştırılıyor. Araştırmada, gıda, barınma, giyim, ulaşım ve kişisel bakım gibi 160′tan fazla mal ve hizmetin fiyat ve ücretleri değerlendiriliyor.
Kaynak: Log Dergisi