Uzakrota ekibi olarak bu sefer de sizler için Grönland’dan Nepal’e, Fransa’dan Karayipler’e, dünya’nın en tehlikeli havalimanları listesini hazırladık.
Karayipler’deki St. Martin iki ülke, Hollanda ve Fransa arasında paylaşılıyor. Dünyanın en tehlikeli havaalanlarından biri, adanın Hollanda’ya bağlı bölümünde, Hollandacasıyla St. Maarten’de bulunuyor. Uçak, Princess Juliana Uluslararası Havaalanı’na Maho Plajı üzerinden geçerek ulaşıyor. Fotoğrafa bakanlar sanki bir hile yapılmış sanıyor.
Pilotun uçağın tekerliğini, kısalığı nedeniyle pistin tam başına koyması, bu yüzden de Princess Juliana Uluslararası Havaalanı’na çok alçaktan yaklaşması gerekiyor.
St. Barthelemy, Fransa’nın denizaşırı topraklarından biri. Burada bulunan Gustav III Havaalanı, oldukça kısa bir piste sahip. Pilotun zamanında durması çok önemli, yoksa uçak pist sonundaki St. Jean Plajı’na girebilir.
Fransa’nın gözde kayak merkezlerinden Courchevel’deki havaalanı Alpler’in üzerinde; bu nedenle de oldukça eğimli. Eğer iniş ve sonrasında hız kesilirse uçak 18.5 derecelik yokuşu çıkamıyor.
Cebelitarık, İber Yarımadası’nın güneyinde İngiltere’ye bağlı bir kent; dört şeritli karayolunun kestiği havaalanıyla da ünlü.
Lukla, Everest ana kampının hemen yakınında bulunuyor. Kasabayı ikiye bölen pistin bir yanından ötekine geçenleri, uçağın gelişine karşı uyarmak için geçmişte sirenler kullanılırdı.
Bolivya’nın Sucre kenti yakınındaki Juana Azurduy de Padilla Uluslararası Havaalanı, zorlu bir coğrafyada bulunuyor. Pistin iki ucunda yükselen tepeler, pilotların işini zorlaştırıyor.
Paro Uluslararası Havaalanı’na inişte uçağın aşırı şekilde sola doğru yatması gerekiyor.
Narsarsuaq Havaalanı, aşılmaz hissi veren iki tepe arasında uzanan bir buzulu arkasına alıyor. Burası, İkinci Dünya Savaşı sırasında Amerika’dan Avrupa’ya malzeme taşıyan uçakların yakıt ikmal noktasıydı.
Saba Adası, Hollanda Antilleri’nde bulunuyor. Bu küçük kara parçasının tek düz yerine kurulmuş havaalanının 395 metrelik pisti uçak gemisinden farksız.
3 Comments
merhaba oldukça güzel bir yazı olmuş. kaynak niteliğinde gerçekleştirilen bir seyahat. Umarım bir gün bizlere de nasip olur. Sivas Gezi Rehberi olarak başarılar dileriz.
Dünyadaki her meydan (veya havalimanı) “en tehlikeli” kategorisine girer. Neredeyse her meydan için ayrılma ve yaklaşma prosedürleri mevcuttur. Bu prosedürlerde de, hangi tip uçakla, hangi eğitimi almış ekiple, hangi hava koşulunda, ne şekilde ve hatta hangi saatte iniş kalkış yapılabileceği açık ve net olarak belirlenir.
Örneğin, Paro meydanına sadece belli tipteki uçakların, belli eğitimi almış ekiplerin uçnasına izin verilir. Ekip bu eğitimi almamış ise (2010 yılından sonrasını bilmiyorum) bu meydanı bilen bir Druk Air pilotunun kokpitte olması mecburidir.
Özetle, EN TEHLİKELİ diye bir meydan yoktur. Havayolunuz gerekli şartlara sahip değil ise her şey en tehlikelidir. Zor veya kolay meydan vardır.
Arslan Bey merhaba;
Eski bir havacı olduğunuz belli.
Benim yazıyı okurken hissettiklerim ise; Tehlikeli=İlginç=Maceralı=Heyecanlı=Riskli=…
Saba Adası havalimanını Trabzon havalimanına benzettim..
Deniz’e düşecekmişiniz gibi hissederken, piste iniyorsunuz, pist sonunda Karadeniz Teknik Üniversitesi çıkıyor karşınıza 🙂