Yaşadığımız dünya yüzlerce farklı kültüre ev sahipliği yapıyor. Bize acayip, garip, hatta korkutucu gelen birçok şey başka kültürlerde kutlamaya değer olabiliyor. Dünyanın birçok ülkesinde insanlar bu farklı kültürlerini festivaller sayesinde tanıtıyor, sürdürüyor. Her ay dünyada çeşitli festivaller, etkinlikler düzenleniyor. Belki de daha önce hiç duymadığınız bu ilginç etkinlikleri Jabiroo olarak sizin için derledik.
Halloween – Cadılar Bayramı
All Hallow Even (Bütün Azizlerin Akşamı) kavramından kısaltılarak bugün Halloween (Cadılar Bayramı) başta Amerika olmak üzere Batı dünyasında oldukça görkemli bir festival olarak kutlanıyor. Her sene 31 Ekim tarihinde kutlanan Halloween Pagan ve sonrasında Hristiyan kökleri olmasına rağmen günümüzde seküler bir kutlama halini alarak, tüm dünyada büyük yankı uyandırıyor. Bir Pagan festivali olarak İngiltere’de İrlandalılar, İskoçlar ve Galliler tarafından kutlanmaya başlayan Cadılar Bayramı, 19′uncu yüzyılda Kuzey Amerika’ya göçenler tarafından devam ettirilerek, tüm dünyaya yayılmaya başlamış. Maskeli balolar, korku filmi seanslarıyla kutlanan bayramın sembolü ise gülen balkabağıdır. Balkabağı yetiştirmek ve onu oyarak ışıklandırmak Halloween’de ayrı bir önem kazanıyor.
Tubingen Ördek Yarışı Festivali – Almanya
Tübingen Ördek Yarış Festivalii, 80 binlik nüfusuyla Avrupa’nın en genç şehri olarak bilinen Tübingen’de düzenlenen ilginç bir festival. Ren nehrinin kollarından biri olan Neckar Nehri tarafından ikiye bölünen Tübingen şehri , her sene 5 Ekim’de boyunlarında etiketleri bulunan plastik ördeklerini Neckar Nehri bırakıyor. Yarışı kazanan ördeğin boynundaki etiketin üzerinde yazan kişi senenin şanslı kazanını ilan ediliyor ve sene boyunca şehir sakinleri tarafından şanslı kişi olarak tanınıyor. Yaklaşık 7000 plastik ördeğin nehre bırakıldığı festivalin kazananı ayrıca 10 bin Avro ile ödüllendiriliyor.
Diwali Festivali – Hindistan
Bu sene Ekim ayının son haftasına denk ve Hindistan’ın en büyük iki festivalinden biri olan Diwali Festivali, dürüstlüğün ve ruhsal karanlığın kalkmasının zaferi sembolize edilerek ışığın festivali olarak adlandırılıyor. Her ev ve mekânın gaz lambaları ve mumlarla aydınlatıldığı bu festivalde, şehirde bitmek bilmeyen havai fişek gösterileri yapılıyor. Diwali Festivalinde tanrıça Lakshmi’ye tapılıyor. Hint yeni yılının başlangıcı olarak kabul edilen bu festivalde, havai fişekler eşliğinde refah ve zenginlik dolu bir yıl yaşanması için dualar ediliyor, oyunlar oynanıyor, danslar, gösteriler ve devasa kutlamalar gerçekleştiriliyor.
Combat des Reines – İsviçre
Combat des Reines Festivali; Ekim ayının ilk haftasında İsviçre’de kutlanıyor. İsviçre’nin Valais bölgesi, kayak pistleriyle ünlü. Bu pistlerde toplanan inekler, aralarından bir ‘‘kraliçe’’ seçmek için birbirleriyle kavga ettiriliyor. İnekler birbirlerini boynuzlarıyla kitliyor, toynaklarıyla birbirlerine darbeler vuruyor ve kavganın sonunda kraliçe belirleniyor. Bu ritüel yüzyıllardır var olsa da; Valais çiftçilerinin de 1920‘lerden beri buna benzer bir dövüş düzenledikleri biliniyor. İyi mücadele eden ineğin, en iyi sütü vereceğine, genetiklerinin iyi olduğuna ve etinin lezzetli olacağına inanılıyor.
Oktoberfest – Almanya
Dünyadaki en büyük bira festivali özelliğini taşıyan Oktoberfest, Münih’te Ekim ayının ilk günlerinde düzenleniyor ve iki hafta boyunca sürüyor. Bu festivale her yıl 6 milyona yakın kişi katılıyor ve bu nedenle festival, Münih’teki en önemli festivaller arasındaki yerini koruyor. Bu festivalin en önemli özelliği bira. Festival, Münih Belediye Başkanı’nın büyük bir ahşap bira fıçısına çeşme çakmasıyla başlıyor. Ayrıca festivaldeki biralar çok özel. Oktoberfest için özel olarak mayalanan biranın tadı hem daha sert hem de alkol bakımından daha koyu oluyor. Biralar 1 litrelik özel bardaklarda sunulup, afiyetle tüketiliyor!
Kaynak: Jabiroo