Teknolojinin sağladığı imkânlarla artık seyahat acentelerini araştırarak, havayollarının ofislerine giderek veya havayollarının internet sitelerini ziyaret ederek en uygun fiyata uçmak için çaba göstermeniz gerekmiyor. Evinizde, ofisinizde veya dünyanın herhangi bir yerinde seyahatteyken bilgisayarınızı açarak kısa sürede neticeye varmanız mümkün.
“Skyscanner, Expedia, Kayak, Hipmunk, Orbitz, Google Flights, Momondo” derken son yıllarda onlarca, hatta yüzlerce uçak bileti arama motoru ortaya çıktı. Peki, bunlardan hangisinin ihtiyaçlarımıza en iyi cevabı vereceğini nereden bileceğiz? Bu soruya yanıt bulmadan önce nasıl seyahat etmek istediğinizi cevaplamanız gerekli.
Zira milyonlarca dolarlık yatırımla kurulan bu sitelerden her biri farklı seyahat ihtiyaçlarını karşılamada birbirine karşı üstünlük sağlıyor. Nasıl seyahat etmek istediğinizi cevapladıysanız, şimdi sormanız gereken hangi sitenin bu ihtiyacınıza yönelik daha işe yarar sonuçlar sağladığı olmalı. Bu soruyu da müsaadenizle ben cevaplayayım. New York Times Gazetesi, en büyük 15 bilet arama motorunu çeşitli testlere tabi tutarak en güçlü yönlerini belirlemiş. Hangi sitenin hangi yönünün güçlü olduğunu bilirseniz, bilet alırken daha rahat karar verebilirsiniz.
UCUZ OLSUN DA…
Eğer biletin olabildiğince ucuz olmasını istiyorsanız, her kuruş sizin için önemliyse Travelocity, Expedia, Kayak, Orbitz gibi siteler tam size göre. Ancak hangi siteden bilet almaya karar verirseniz verin, biletini alacağınız havayolunun sitesini incelemeden ödemeyi yapmayın. Türk Hava Yolları (THY) gibi bazı firmaların internet siteleri bilet alırken uygun otel rezervasyonu ve araç kiralama seçenekleri sunuyor. Ayrıca bileti havayolunun sitesinden almak, mil kartı numaranızı girerken, koltuk seçerken, telefonla rezervasyonunuzu değiştirmek istediğinizde ve ekstra bavul için ödeme yaparken kolaylık sağlar.
HEM UCUZ HEM ISTIRAPSIZ
Sizce transfer uçuşlarda fiyatı 500 TL, iki uçuş arası bekleme süresi 12 saat olan bilet mi daha cazip, yoksa fiyatı 515 TL, bekleme süresi 1 buçuk saat olan mı? “Tabii ki ikinci bilet” diyorsanız, size kötü bir haberimiz var: Birçok bilet arama motoru ucuz bileti listenin başına taşıdığından çok az farkla alabileceğiniz daha avantajlı biletler gözden kaçıyor. Böyle durumlarda Hipmunk gibi siteler imdada yetişiyor. Hipmunk’ın biletleri listeleme kategorileri arasında “agony” (ıstırap) diye bir kategori başlığı var. Bu kategori sayesinde uzun bekleme süreli transfer uçuşlar ve aşırı yüksek fiyatlı biletler listenin sonuna düşüyor. Hipmunk’ın bu eklentisi özellikle ABD iç hatlarına yapacağınız transferli transatlantik uçuşlarda çok işe yarıyor.
ESNEK TARİH VE DESTİNASYON
Birçok büyük sitede seyahat etmek istediğiniz tarihten birkaç gün önce veya sonrasına rezervasyon yaptırdığınızda daha uygun fiyatlı bilet bulabilirsiniz. Bunun yanında GetGoing’i kullanırsanız, gitmek istediğiniz iki farklı destinasyonu arama kutucuğuna yazıp motorun bunlardan birini seçmesini istediğinizde avantajlı fiyatlarla karşılaşabiliyorsunuz.
İKİDEN FAZLA AKTARMALI UÇUŞ
Birçok arama motoru, ikiden fazla aktarma yapılan uçuşların rezervasyonunda yardımcı olmuyor. Eğer ikiden fazla aktarma yapmak zorunda olduğunuz bir seyahate çıkacaksanız Vayama’ya göz atmanız şart. Ancak bu sitenin de limitleri var. Bunun yanında Expedia, Travelocity ve Orbitz, sizi aktarmalı uçurmak konusunda o kadar istekli ki, İstanbul-Los Angeles seyahatinizi uçakla değil de belediye otobüsüyle yapıyormuş gibi hissedebilirsiniz. Aktarmalı uçmak istiyorsanız, zamanınızı Hipmunk, Momondo ve Kayak’ta harcamayın.
UZAKDOĞU VE GÜNEY AMERİKA
Birçok uçuş arama motoru Uzakdoğu ve Güney Amerika’nın iç hatlarıyla ilgili doğru sonuç vermeyebilir. Güney Amerika’da uçmak için Submarino Viagens’i deneyin. Ancak sitenin dili Portekizce. Çin ve Uzakdoğu için de Ctrip işe yarayabilir. Ama hatırlatmakta fayda var, site çok sık hata veriyor. Yine de diğerleriyle 500 dolara yapacağınız seyahati bu site sayesinde 250 dolara getirebilirsiniz. Bu arada Kayak ve Momondo’yu da kontrol etmenizde fayda var.
ZAMANINIZ KISITLIYSA
Seyahatinizin tamamını organize etmek istiyorsanız, yani uçuş, otel ve araç kiralamayı tek bir kanaldan tamamlamak istiyorsanız Expedia, Kayak gibi eski siteleri kullanmak yararınıza olacaktır. Ancak her sitenin arama sonuçlarınızı yüklemesi zamanınızı önemli ölçüde harcayacaktır. Google Flight arama zamanını en aza indiren sitelerden. Tabii onun da kusurları yok değil. Site, bazen sizi başka arama motorlarına yönlendirebiliyor, seyahat detaylarınızı tekrar girmeniz istenebiliyor.
KULLANICI ARA YÜZÜ KOLAY
Bazı internet sitelerinin kullanımı hakikaten keyif verici. Mesela Hipmunk’ın grafikleri, Kayak’a bilgi giriş kolaylığı, Momondo’nun seçeneklerle ilgili bilgi yığınını açık ve net bir şekilde sunması kullanıcıya büyük rahatlık sağlıyor. Daha aramanızı tamamlamadan sizi sonuç ekranına götüren Cheapoair ve rahatsız edici bir ara yüzü olan Travelocity ise bu konuda başarılı olamayanlardan.
BAHREYN AIRSHOW’DA İLKLERİ YAŞADIK
Dünyanın en büyük havacılık fuarlarından Londra- Farnborough ile aynı firma tarafından askeri ağırlıklı olarak organize edilen Bahreyn Airshow, geçen hafta üçüncü kez kapılarını açtı. Fuara 32 ülkeden 30 bin ziyaretçi, 130 delege, 106 uçak, 700 basın mensubu katıldı. Türk medyasından ise sadece Airport ekibinden Melih Nazım Oğhan oradaydı. Yaklaşık 100 firma ve 40 şalenin bulunduğu Bahreyn Airshow’da Türkiye’den Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) çatısı altında TAI, Roketsan, TEI ve Havelsan iştirak etti. Ayrıca savunma sanayimizin öncü özel firmalarından Otokar da bu fuardaydı. Fuarda en ilgi çeken hava aracı ise milli taarruz helikopterimiz Atak T129 oldu. Airshow’da 8 dakika havada kalan Atak, gösteriden sonra SSM’in şalesinin önünde sergilendi.
Bahreyn Veliaht Prensi, Bahreyn Genelkurmay Başkanı ve Bahreyn Hava Kuvvetleri Komutanı gibi çeşitli askeri ve sivil delegeler helikopterle yakından ilgilendi. Fuarı ziyaret eden Birleşik Arap Emirlikleri Başbakanı Muhammed bin Raşid Al Maktoum da statik sergi alanını gezerken, onlarca hava aracı arasında sadece Atak’ı inceledi. Türk firmaları da ilk defa bu fuarda tek çatı altında yer aldı. Yerli firmalar dışarıda şale açarak, ürünlerini ve hava araçlarını sergiledi. Yine ilk kez Türk yapımı bir ürün uluslararası bir etkinlikte sahne aldı ve uçuş gerçekleştirdi.
GELECEĞİN UÇAĞI 3 KATLI OLABİLİR Mİ?
Üreticiler çevreye daha az zararlı ve daha tasarruflu uçakların peşinde. Geleceğin uçak konseptleri bizi bulutların üzerine daha konforlu ve çevreyle daha dost bir şekilde taşıyacak. Sabırsızlıkla beklediğimiz geleceğin uçağı için bir yeni konsept de İspanyol tasarımcı ve havacılık tutkunu Oscar Viñals’tan geldi. Konsept uçakta her biri farklı sınıfa ait 3 kat bulunuyor. Uçak bu 3’lü konfigürasyonla yaklaşık 755 yolcu taşıyor. AWWA Sky Whale (AWWA Gökyüzü Balinası) olarak adlandırılan konsept uçak, Harriers savaş uçağınkine benzer motorlarla dikey iniş kalkış yapabilecek şekilde tasarlanmış. Kendi kendini tamir eden kanatlar ve geniş pencerelerle donatılan uçağın tasarımcısı Viñals; hibrit motor teknolojisi, güneş enerjisi toplayan mikro hücreler ve gövdenin inşasında kullanılacak daha hafif materyallerle uçağın “hayal edilebilecek en çevre dostu uçak” olacağını belirtiyor. Sky Whale’in kanatları “kendi kendini iyileştiren deri” teknolojisi kullanacak. Böylece uçağın bakım maliyetleri de bir hayli düşecek. Viñals’ın tek ihtiyacı, bir üreticinin bu uçağı gerçeğe dönüştürmesi.
Kaynak: Habertürk