“Turizm” sözcüğü ilkin 20. yüzyılda bazı İngilizlerin Avrupa’ya yaptığı yolculuklar için kullanılmıştır. II. Dünya Savaşı’ndan sonra bu eylem, dünya çapında yaygınlık kazanınca, turizm sözcüğü de dilden düşmez olmuştur.
Eskiden yalnız zengin ve aylak kimselerin yaptığı bu geziler, ulaşım kolaylıklarının sürekli olarak gelişmesi (hız, konfor ve güvenlik gibi) ve kısa zamanda herkesin tatil yapmasını sağlayan toplumsal gelişmeler (oteller, moteller, kamp yerleri, tatil köyleri vb) sonucunda gittikçe çoğalmıştır.
Turistlerin barınmaları, eğlenip dinlenmeleri için yapılan oteller, moteller, pansiyonlar, plajlar, lokanta ve gazinolar, kamp alanları, eğlence yerleri, spor ve avcılık tesisleri, kaplıcalar birer turizm kurum veya kuruluşudur. Bu kurumların sayısı, konforu, personelinin güleryüzlülüğü, buralara ulaşım kolaylığı turist akımını arttırır. Turizmi arttıran bir başka bir etmen de tarihi anıtların bolluğudur. Eski kent harabeleri, ünlü anıtlar (camiler, kiliseler, açıkhava tiyatroları, müzeler vb…) her zaman insanların ilgisini çekmiştir. Bunların yanı sıra doğa güzellikleri de önemli bir ilgi kaynağıdır.
Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) turizm gelirlerinin her yıl % 4 oranında artış gösterdiğini belirtmiştir.[1] Bununla birlikte günümüzün en popüler turistik mekanlarını içerisinde barındıran Avrupa kıtası’nın 1995’de % 60 olan turizm gelir payı 2020 yılında % 46’ya düşmesi beklenmektedir.
Seyahat Acentacılığı bitiyor mu?
Önceki yıllarda Seyahat acentacılığı, büyük çoğunlukta Havayolu bileti kesmek, Gemi bileti rezervasyonu yapmak, Otel rezervasyonu yapmaktan ibaretti, İnsanlar Seyahat organizasyonlarını yapmak için bir seyahat acentesine gitmekle mecbur idiler, Teknolojin ilerlemesi ile internetin doğuşu, her sektörde olduğu gibi Seyahat sektöründe de değişikliklere sebep oldu, insanlar uçak biletlerini, otel rezervasyonlarını, organize turlarını internet üzerinden satın almaya başladılar ve maalesef teknolojiye ayak uyduramayan seyahat acenteleri, teker teker iflas etmeye, dükkanlarının kepenklerini kapatmaya başladılar.
Havayolları kendi websitelerini kurarak, kendi satışlarını yapmaya başladılar, oteller kendi websitelerini kurarak pazarlama işlemlerine başladı, aynı şekilde gemi şirketleri, tur şirketleri bu internet akımına ayak uydurup piyasayı takip ettiler.
Günümüzde Seyahat piyasası yine Seyahat acenteleri tarafından idare edilmektedir, Önceleri dünya devi seyahat acenteleri ve tur operatörleri, yan markalar oluşturup, websiteleri ve bed banklar oluşturarak piyasada yerlerini aldılar, bunu takiben yüksek kiralı ana merkezlerde olan dükkanlarını kapatıp, Dünya seyahat fuarlarına katılmayıp, personel sayılarını azaltıp, online www mecrasına kaydılar,
Teknoloji ilerlemeye devam ederken orta ve küçük ölçekli Seyahat acenteleri de www ınternet ortamında yer almak için websitelernı kurup, pazarlamalarnı eğitimlernı bu alana kaydırmıştırlar,
Teknoloji hızla ilerlemeye devam etmektedir, Günümüzde Uçak, otel, organize tatil rezervasyonlarının büyük çoğunluğu desktop ( masa üstü ) değil mobile ( cep telefonlarından), tabletler üzerinden yapılmaktadır,
Teknolojide 2.nci devrim olmuştur, önceleri bilgisayar üzerinden yapılan rezervasyonlar, şu an gün 24 saat işte, evde, okulda, kısacası heryerde insanlar tatil rezervasyonlarını yapmaktadırlar.
Bu da gösteriyor ki Seyahat acentecılğı hala bitmemiştir, teknoljik açıdan websitesini en iyi şekilde kuran, ve devamlı şekilde güncel tutan Seyahat acenteleri son kullanıcın tercihi olacaktır.
Tabii ki bu bu savaş kolay olmayacaktır, Seyahat Acentelerinin digital ortama ayak uydurması, bu mecrada digital marketing çalışması yapması, bu konularda kendini eğitmesi, bilinçli personel istihdam etmesi gerekecektir.
Teknoloji seyahat acentelerine hem avantaj hem de dezavantaj olmuştur, bir kaçını sayacak olursak dezavantajlar arasında, son kullanıcın direk otel veya uçak rezervasyon yapabilmesi,
Avantajları arasında, seyahat acentelerinin kendi websitelerini kurarak bir havayolu değil tüm havayollarını son kullanıcıya sunması, bed banklardan sınırsız otel bağlantısı bulup son kullanıcıya sunması, kendi websitesi üzerinden dinamik paketler yapıp ( uçak + otel ) son kullanıcıya sunması gibi.
Yazımı bitirirken, ayakta durmak isteyen seyahat acenteleri teknoljiye ayak uydurmalı ve kendini devamlı şekilde yenilemeldir.
Değişmeyen tek şey değişimin kendisidir.