Herkes “tepkiler”i yani Reactions’ı heyecanla karşılamazken, bu dönüm noktası kullanıcılar içinde popülerliği konusunda veri olduğu anlamına geliyor.
Spredfast’in sosyal medya pazarlamacıları 100 markaya ait 67.000 Facebook paylaşımını analiz ederek karışık hesaplar yaptılar ve en son Smart Social Raporunda bunları derlediler.
Seyahat markaları arasında ise şunlar var; Hilton, British Airways, Marriott, Southwest, Airbnb, American Airlines, Carnival, Emirates, Lufthansa, and the W.
Öne çıkan noktalar ise şu şekilde:
Yavaş ve Sakin Olan Yarışı Kazanır?
“Tepkiler” yarışı sürat koşusundan çok maratona benziyor. Başlangıçta bu özellik küresel kapsamına rağmen bu kadar popüler değildi.
“Beğen” butonundan uzaklaşmak Facebook için büyük bir hareketti, bu nedenle kullanıcıların başta isteksiz olması anlaşılır bir durum.
Analizin son ayında, “tepkiler”i kullanma oranı tüm etkileşimlerin %9’una ulaştı.
Bu, kullanıcı yanıtlarının %1’ini oluşturan ilk aya göre bariz bir iyileşme. Her ay kullanıcılar yeni ifadeleri kullanarak “tepki verme” konusunda daha rahat olmaya başladılar.
Dolayısıyla çevreniz henüz “tepkilere” ısınmadıysa, yakında onlar da alışırlar.
Seyahat ve Turizm Alanında “Tepkiler” Oldukça Popüler
Sosyal medyada herhangi bir yeni özellik söz konusu olduğunda sektörün ölçütleri sorusu hep ilk akla gelenlerdir. Performansım rakiplerimle kıyaslandığında nasıl gözükecek?
Artık biliyoruz ki “tepkiler” turizm sektörüyle birlikte iyi performans gösteriyor. Seyahat içeriği doğasının duygusal ve ilham verici olduğu düşünüldüğünde, bunların “vay”, “kahkaha” ve “sevgi”ye dönüşüyor olması yüreklendirici.
Araştırma yapılan tüm sektörlerde, “sevgi” ifadesi en büyük tıkı toplamış durumda, seyahat sektöründe ise bu ifade verilen tepkilerin %5’ini oluşturuyor.
Medya ve tüketici ürünleri gibi yüksek performans gösteren dikey kategorilerde “kızgın ifade” tepkilerin en küçük yüzdesini oluşturuyor.
“Tepkiler” bir popülerlik yarışması – ya da bir markanın içeriğine cevap vermeye istekli daha etkileşimli bir kitlenin işareti- olsun ya da olmasın bir seyahat markası en üstte yer alıyor: Southwest.
Southwest havayolunun takipçileri markanın içeriğine neredeyse %10’luk bir oranla “beğen” dışındaki tepkilerle cevap verdi.
Kazananlar ve Kaybedenler
Tüm tepkiler eşit şekilde oluşturulmaz. Bir gönderiye cevap vermenin en popüler yollarından biri olarak “Beğen”in arkasında ki yeri alan “Sevgi” tepkisiyle beraber, Facebook’ta günün kazananı coşku oluyor.
Bununla beraber, Spredfast’in açıklamalarına göre “sevgi” tepkisinin egemenliğine konusunda bir rekabet var.
“Beğen dışındaki tepkiler içerisinde “sevgi” ifadesinin en sık kullanılan tepki olduğunu bulduk fakat en büyük ilerleme, yılın son dördüncü çeyreğinde %185 artış ile “kahkaha” tepkisinden geliyor.”
“İnsanlar “kızgın” ifadesini de daha rahat kullanmaya başladı ve kullanımında %87 artış var.”
Tepkiler İçin İçerikleri İyileştirme
Peki, bu seyahat pazarlamacıları için ne anlam ifade ediyor? Ek seçenek yelpazesi de göz önüne alındığında, kullanıcıların içeriğinize nasıl tepki vereceğini düşünün.
Eğer hitap ettiğiniz kitle “tepkiler”i kullanmaya yatkınsa o zaman bu tür etkileşimleri daha çok teşvik edin.
Her etkileşim Facebook’un markanızın içeriğini ilgi çekici gördüğü anlamına geliyor. Yani, bu da potansiyel organik erişim ve o içerikle ilgili ödemeli promosyonlar için daha uygun ücretlendirme anlamına geliyor.
Anketler de kullanıcıları teşvik etmenin kullanışlı bir yolu olabilir.
Geleneksel anket formatını kullanmak yerine, cevapları tepkiler aracılığıyla talep edin. Bu kitlenizin kendi içeriğinizle ne kadar etkileşim içinde olduğu konusunda ve de genel olarak “tepkiler” hakkında bilgi verir.
Son olarak, eğer içeriğiniz beklediğinizden daha farklı “tepkiler” toplarsa –örneğin eğlenceli bir video insanları kızgın yapıyorsa- izlediğiniz yolu düzeltmek için bu zengin veriyi kullanın.
Bu gayriresmi geribildirim sistemi, kullanıcı geribildiriminin içerik stratejisine dahil edilme hızını önemli ölçüde arttırabilir.
Not: Raporu buradan indirebilirsiniz.