Sanal gerçeklik, seyahat endüstrisini domine edecek sıradaki büyük trendlerden birisi olarak görülüyor. Sonuç olarak VR’nin(Sanal Gerçeklik) genel mantığı kullanıcısını başka bir dünyaya taşıması ve yapay dünyayla iletişime geçmesi üzerine kurulu.
Başka hangi sektör bu teknolojiyi en az bu kadar başarılı adapte edebilir?
Facebook’un 360 derece seyahat video özelliğini kurmasıyla sanal gerçeklik seyahat endüstrisine taşınmış oldu. İlk defa Facebook, kullanıcısı olan yüzlerce milyon kişiye 360 derece görüş açısıyla beş kıtayı dolaşma imkanı sundu ve dünyayı mobil cihazların rahatlığıyla bir videoda gezme imkanı verdi.
Büyük turizm firmaları bu yenilikçi özellikten yararlanarak hareketli şehirleri ve göz alıcı manzaraları gösterebilmek için hücum ediyorlar. National Geographic ve GoPro gibi büyük isimler de bu özellikte videolar çekerek Facebook sayfalarında paylaştılar ve bu videolar milyonlarca kişi tarafından izlendi. Destinasyon pazarlamasının öncülerinden Tourism Australia da Avustralya’nın değişik ve özel bölgelerini sanal gerçeklik yoluyla gezdiren bir takım videolar çekti.
Facebook sanal gerçekliği hangi yöne taşımak istediğine 2014 yılında Oculus’u 2 milyar dolara satın aldığında karar vermişti. Bu destinasyon merkezli etkileyici videoları Oculus Rift ve Samsung Gear aracılığıyla izlemek mümkün.
Ancak eğri oturup doğru konuşmak gerekirse, 360 derece videoların yüklenmesi biraz uzun sürüyor. Müşterilerin bu yavaş yüklenen videolar ile ilgili fikirlerini biliyoruz. Bu videoların üretimi de pahalı. Ancak bu videolar tüketicilerin hayal gücünü hiç olmadığı kadar çalıştıran videolar ve üreticisi turizm acentasına karşılığını da veriyor. Skift’in hazırladığı bir rapora göre bu videolar Tourism Australia’nın sitesindeki etkileşimi %64 oranında artırmış durumda. Ancak sitenin kaç tık aldığını raporda belirtmemişler tabi.
İçerik pazarlaması yapan turizm markalarının, etkileyici görseller sunmaya odaklanması gerektiğini söylemekte yarar var. Facebook 360 derece videoları sadece bu fırsatı sunmakla kalmıyor, aynı zamanda kullanıcı tarafından yaratılmış içeriğin de kapılarını aralıyor ki bu durum etkileşimi artırıcı, takipçilere daha detaylı bir görüş sunma ve mükemmeliyetçi müşteri ilişkilerine ulaşmakta bir adım olma özelliğine sahip.
Facebook 360 derece videolar hakkında sizler ne düşünüyorsunuz? Bu videolar sektörün seyrini değiştirebilir mi? Hiç bu videolardan çekmeyi denediniz mi?