Gaziantep’e gidiyorsanız “yemek yemek” burada yapacaklarınızın ilki ve en önemlisi olacak doğal olarak. Eğer gönül rahatlığıyla yemek yemek istiyorsanız, sıkı bir diyet yapıp, şehre gitmeden en az 2-3 kilo vermelisiniz. Şehrin yemeklerinin lezzeti bir yana insanları da o kadar misafirperver ki ayıp olmasın diye yedikleriniz bile başlı başına kilo almanıza yeterli oluyor. Bu nedenle ruhunuzu ve bedeninizi daha gitmeden “yemek yemek” üzere hazırlayın… İşte Gaziantep gezimden sizin için seçtiklerim:
METANET ESNAF LOKANTASI
Sabah sabah Beyran çorbası içme fikri pek hoş değil. Alışık olmayanlara biraz ağır gelebilir. Antep’e gelip, Beyran çorbası içmeden dönülmez uyarısıyla sabahın 08.30 unda lokantadan içeri girdik. Biz erken gittik diye düşünüyorduk, oysaki lokanta 05.00’te açılıyormuş. İçeride yer bulmakta biraz zorlanıyoruz. Beyran çorbası yapımı öyle kolay bir iş değil; koyun eti(kelle hariç) 12 saat ağır ateşte haşlanıyor ve soğumaya bırakılıyor. Devamında üzerindeki donmuş yağlar toplanıyor, et ve suyu ayrıldıktan sonra etler didikleniyor. Sahana az iç yağ, üzerine haşlanmış pirinç, didiklenmiş et konuyor. Sonra kap ocağa alınıyor; sarımsaklı et suyu, kırmızı pul biber konuyor ve pide eşliğinde yiyorsunuz, afiyet olsun.
Tel: 342-2314666
HALİL USTA
Halil Usta’nın iki restoranı var. Biz önce oğlunun bulunduğu, Metro’nun yanındaki restoranına gittik. Ertesi günü ise Halil Usta’nın ilk göz ağrısı, kendisinin bizzat başında durduğu, adının tüm yurtta yayılmasını sağlayan restoranına gittik. Halil Usta kaşık salatası ve her biri kürdanlara batırılmış lokum gibi küşlemesi ile biliniyor. Bir koyunun omurgasından iki adet küşleme çıkıyor. Hem kaşık salatasında hem etlerdeki lezzet ve pişirme farklılıklarını görerek, Zeugma Mozaik Müzesinin arkasındaki 3. Ara sokakta bulunan, “Halil Usta’nın ilk yerine gidin” derim.
Tel: 342-3231616
Karşıyaka (Halil Usta diye kime sorsanız gösterir!)
ÜÇLER KEBAP
Bu restoranda yediğim lahmacun ha-ri-kay-dı! Çıtır çıtır hamur, kıvamında acı ve iç malzemesiyle lezzet 10 üzerinden 10 numaraydı. Acı sevmeyenler sipariş verirken özellikle “acısız” diye belirtsinler, yoksa lahmacunlarınız bize göre bol, onlara göre “kıvamında” acı geliyor. Gerçi bir iki lokmadan sonra acıya alışıyorsunuz! Mevsimine denk geldiğimiz için kendimizi çok şanslı hissettiğimiz “Yenidünya Kebabı”nı tatma fırsatını da bulduk. Tek kelimeyle bu kebap; MUHTEŞEM. Ayrıca Altıezmeli Kebap,Keme Kebabı, Soğanlı Kebap, Sarımsaklı Kebap, Patlıcanlı kebap’ı şiddetle tavsiye ederim.
Tel : 342-2154444
EVİRGEÇ
Yuvalama ve yöresel Antep ev yemeklerini yemek istiyorsanız buyurun “Evirgeç Restoran’a… Mantı, Yuvalama, Pimpirim, mumbar dolması,içli köfte harikaydı. İstanbul’a götürmek üzere bol miktarda içli köfte siparişi ettikten sonra yiyemediğimiz yemekleri bir diğer Gaziantep gezisine bırakarak Evirgeç’ten ayrıldık.
Tel: 342-2317895
ORKİDE PASTANESİ ve ZEKERİYA USTA:
Orkide Pastanesi’nin katmeri kadar kahvaltısı da ünlüymüş. Biz sadece katmer yemek için gittik. Katmer gerçekten ÇOK güzeldi. Ayrıca ZEKERİYA USTA’nın katmeri de inanılmaz başarılıydı.
Orkide Pastanesi: 342-2151500
Zekeriya Usta : 342-2300971
SAHAN
İstanbul’daki sahan konseptinden çok çok farklı. Burası tam bir meyhane. Şirehan ve Yemişhan tarihi yer, restore edilerek harika bir mekan yaratılmış. Her kubbeli alana uzun masalar koymuşlar. Bir masa diğer masayı görmüyor. Böylelikle her masa hem kendine özel olmuş, hem de gürültüyü inanılmaz azaltmış. Mekan, ortam çok güzel ama ben Gaziantep lezzetini bu restoranda bulamadım. Yemeklerin aksine mekan ve müzik için gidilmeye değer.
Tel: 342-2314666
BAKLAVA
Gaziantep denilince ilk akla gelen kebap sonra da “baklava” dır. BAKLAVA’nın ve şöbiyetin en güzelini Zeki İnan’da yiyeceğimizi söylediler. Akşam 17.00 gibi gittiğinizde hiçbir şey bulamıyorsunuz. Biz maalesef yiyemedik. İkinci olarak bize önerilen Koçak Baklava gerçekten olağanüstüydü. Vitrinde sergilenen baklavalara 1-2 saniyeden fazla bakmayın. Hemen size bir dilim ikram ediyorlar. Çeşitlerini sormaya kalktığınızda ve her ikram edilenin tadına baktığınızda otomatikman 1 kilo almış olarak dükkandan çıkmış oluyorsunuz. DİKKAT derim. Ayrıca ikram edilen baklavayı şerbetli kısmı damağınıza değecek şekilde ters çevirerek ağzınıza atıyorsunuz. Böylelikle baklavanın tadı daha iyi anlaşılıyormuş. Koçak’ın iki şubesi var; Antep’ten dönerken hediye olarak baklava götürmek isterseniz, Çetinkaya Alışveriş Merkezinin yakınındaki imalathaneye gitmenizi öneririm.
Tel: 342-2153224
BALIM BAHARAT
Bu kadar yemek yiyip de yiyecek bir şeyler almadan dönmek olmaz derim. Alışveriş için Zincirli Bedesten’de Balım Baharat’ta işine aşık Yunus’un samimiyetine inanarak siparişlerinizi alabilirsiniz. Size yaptığı ikramlardan o kadar memnun kalıyorsunuz ki ayrılırken aldıklarınız taşıyamayacak kadar fazla olup, anca kargoyla getirtebiliyorsunuz. Her tattığınız ürünü almak istiyorsunuz. Alışveriş esnasında zahter çayı devamlı içiliyor. Buradan alabileceklerinize gelince; kırmızı pul biber, nane, sumak, reyhan, nar ekşisi, dolmalık fıstık, fitil lokum (narlı, üzümlü, kahveli, sütlü), ev yapımı acılı domates-biber salçası, Antep fıstığı, kuru patlıcan-biber, cevizli sucuk, kısırlık ve dolmalık bulgur. (Aman dikkat Antep’te bulgura simit diyorlar!)
Kaynak: Jabiroo
2 Comments
en bilinenlerden imam çağdaş eklenmeli..
ve pek bilinmeyenlerden tandır kadayıf mutlaka eklenmeli:)
Gaziantep geldiğinizde mutlaka kebaplarımızı ve tatlılarımızı tatmanızı öneririm, bir gaziantepli olarak.