Geleceğin Havaalanları Nasıl Olacak?

Ertelenen uçuşlar, kaybolan bagaj, değiştirilen kapılar, havaalanlarının yolculara yaşattığı sıkıntılara yalnızca birkaç örnek. Acaba hava yolculuğu teknolojinin yardımıyla çok daha kolay ve zevkli hale gelemez mi?

1000-14140903022015

BBC Türkçe’nin haberine göre, havaalanlarını işleten şirketler, otomatik chek-in gibi çeşitli yeni keşifleri denemek için geçen yıl iletişim teknolojisi hizmetlerine dünya çapında toplam 7 milyar dolar harcadılar.

Geleceğin havaalanlarında lazerli güvenlik kontrolleri, sanal alışveriş panoları, biyometrik geçiş kapıları ve hologram hizmet elemanları, yolculuğumuzu daha cazip hale getirebilir ve tabi bunu yaparken havaalanı işletmecilerinin kârlarını da iyice artırabilir.

SADECE ZAMAN GEÇİRMEK İÇİN BİLE GİDİLEBİLİR

Öyle ki havaalanları yolculuk etme gereği olmadan da vakit geçirmek için gitmek isteyebileceğiniz yerler haline gelebilir.

Singapur’daki Changi Havaalanı’na ek olarak yapılacak Jewel binası bunun bir örneği olarak planlanmış.

2018 yılında açıldığında, malzeme olarak çelik ve cama ağırlık veren, yeraltında beş, yer üstünde beş katı olan bu görkemli tasarım, gerçek yerel bitki örtüsünü yansıtan bir iç doğa parkı, yürüyüş yolları ve dünyanın bir bina içindeki en yüksek şelalesini de (40 metre) barındıracak. Bu şelaleye gece ve gündüz farklı ışık ve ses gösterileri eşlik edecek.

Los Angeles Havaalanı’nın yakında yenilenen Tom Bradley Uluslararası Terminali de geleceğe bir başka pencere açıyor. Bu terminalde Amerika kıtasının en büyük üç boyutlu multi medya sistemi var. Yedi dev ekranda Güney Kaliforniya manzaraları, ya da ilginç video kayıtları izlenebiliyor. Ortada üzerindeki imajlar sürekli değişen 22,5 metrelik dev ‘zaman kulesi’ var.

1000-14142803022015

Seyahat edenlere iyi vakit geçirtmeyi hedefleyen bu imajlar yolcu hareketleri ve o anki uçuş bilgilerine göre de değişiyor.

Gelecek Laboratuvarı adlı tasarım şirketinden Peter Firth “İleri teknoloji deyince genellikle işleri nasıl hızlandıracağını ya da kârlılığı, kullanışlılığı nasıl artıracağını düşünürüz. Fakat havaalanlarını geliştirme konusunda gördüğümüz en iyi örnek verimlilikten çok şiirle ilgili” diyor.

UÇUŞLAR HAKKINDA BİLGİYİ DAĞITILAN TABLETLERDEN ALABİLECEKSİNİZ

Chek-in yaptırmak, güvenlikten ya da pasaport kontrolünden geçmek gibi insanı canından bezdiren havaalanı işlemleri geleceğin havaalanlarında giderek artan ölçüde otomatiğe bağlanacak.

Londra’daki Heathrow, Stanstead ve Amsterdam’daki Schiphol havaalanları biyometrik pasaportla otomatik geçiş gişeleri uygulamasını denemeye başladılar bile. Bu otomatik gişelerde yüz tanıma teknolojisi kullanılıyor.

1000-14135303022015

Japonya havayolu şirketi All Nippon Airways ise yolculara çabucak çek-in yapabilmeleri, havalanında yollarını bulabilmeleri ve uçuşları için en güncel bilgileri anında alabilmelerine olanak sağlayan akıllı tabletler dağıtıyor.

Yine Londra’daki Gatwick Havaalanı ise dünyanın en büyük otomatik bagaj bırakma sistemini kuruyor. Böylece bagajınızı uçuştan 12 saat önce bile sadece yürüyen banda bırakmak suretiyle çek-in yapabileceksiniz.

Airbiz adlı ticari danışmanlık şirketinin yöneticisi Greg Fordham, teknolojinin yolcuyu da daha güçlü bir konuma getireceğini söylüyor.

Yolculuk arama motoru Skyscanner‘da yakında yayımlanan yazısında “Beş yıl içinde her işin otomatikleştirildiği bir hava yolculuğu sürecinde yolcular da daha çok söz sahibi olacaklar” diyor.

Fordham, yakın geleceğin havaalanlarında, çok dilli çok becerili havaalanı personelinin yolculara ihtiyaçları olduğunda hizmet sunmak üzere hazır olacağını da öngörüyor.

YÜZ TANIMA VE BEDEN DİLİ OKUMA

Eğilim artık güvenlik kontrollerinin de hızlandırılması. Örneğin Gatwick Havaalanı’nda güvenlik kontrollerinin daima beş dakikanın altında olmasını sağlamak amacıyla ‘yüz tanıma’ teknolojisi kullanılıyor.

Gatwick enformasyon müdürü Michael İbbitson “Yolcuların yüzlerini güvenlikten geçme sürecinde dört noktada izliyoruz ve ne kadar zaman aldığını görüyoruz” diyor ve sürdürüyor.

“Sonra bu verileri beklenen yolculuk bilgileriyle birleştiriyor ve güvenlik memurlarına akıllı telefonlarla yolladığımız e postalar yoluyla bir kişinin kontrol gişesinden otomatik olarak geçip geçemeyeceğini kontrol edebiliyoruz.”

Uzmanlar, yüz tanıma teknolojisinin, yüz ifadesi ya da vücut dilini kapsayacak şekilde geliştirilebileceğini ve bir kişinin kaçak bir şey taşıdığı ya da güvenlik riski oluşturduğuna dair ipuçları verebileceğine inanıyor.

Ancak bu tür bir teknolojinin mahremiyetin ihlali noktasından insan hakları gruplarını ayağa kaldırması ihtimali de var.

MOLEKÜLER LAZER TARAYICI YOLDA

Şu anda yolcuların büyük zaman harcadığı arama cihazından geçiş süreci de yakın gelecekte değişebilir. ABD şirketi Genia Photonics insanların giysileri ya da bedenleri içine ya da organik madde içine yerleştirilmiş patlayıcı ve uyuşturucu maddeleri tespit eden bir “moleküler lazer tarayıcı” geliştirdi.

Havaalanlarında bir süre sonra kullanılmaya başlanacağı söylenen bu teknoloji aynı anda çok sayıda insanı tarayabildiği gibi 50 metre mesafeden netice veriyor.

ASIL HEDEF DAHA ÇOK ALIŞ VERİŞ

Aslında bütün bu gelişmelerin bizim daha rahat seyahat etmemiz için yapıldığına inanabilsek ne güzel olurdu. Ama gerçek şu ki bütün bu yeni buluşların ardında havaalanlarının daha da kârlı bir yer olması arayışı var. IT şirketi WIPRO’dan Emre Serpen “Daha hızlı chek-in, yolcunun havaalanında daha çok vakit geçirmesi, daha çok alışveriş yapması anlamına geliyor. Bazı havaalanlarında hava yolculuğuyla ilgili olmayan gelirler, uçuşlardan elde edilen gelirlerden daha yüksek” diyor. İşte bu yüzden işletmecilerin bizi daha çok harcamaya teşvik etmeye yönelik yeni yeni teknolojiler denemesinde şaşılacak bir şey yok.

Kopenhag, Şanghay Hongqiao ve Miami havaalanları, yolculara indirimli satışları Bluetooth sinyalleriyle göndermeyi sağlayan bir teknoloji deniyor.

Yakın bir gelecekte yaygınlaşabilecek bir başka yeni teknoloji de sanal alışveriş panoları. Bu da yolcuların akıllı telefonları üzerinden istedikleri alışverişi yapıp ev adreslerine yollayabilmesine olanak verecek.

Bu teknolojiyi Gatwick, Yeni Delhi ve Frankfurt zaten kullanıyor ama gelecekte bu tür alışveriş yolculara bir el hareketi ya da sözlü bir komutla istedikleri alışverişi yapabilme imkanı veren yeni gelişmelerle bambaşka boyutlar kazanabilir.

Kaynak: Turizm Güncel

Çok Gezen Çok Tozan, Az Biraz Deli, Biraz da Yazan Çizen, Ucundan Web Tasarımcısı, Çılgın bi Proje Canavarı, Aa Unutmadan Az Buçuk da Fotoğrafçı.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

uzakrota_logo - Kopya

Uzakrota Travel Summit is connecting the biggest companies with the brightest minds and professionals of the travel industry around the world.

Let’s Do It Together

Get subscribed today!